Widok

Gdzie w Trójmieście leczyć chrapanie?

Opinie do artykułu: Gdzie w Trójmieście leczyć chrapanie?.

Chrapanie osoby, z którą dzielimy sypialnię, potrafi poważnie wyprowadzić z równowagi. Przy tym jest uciążliwe, a czasem też niebezpieczne dla samego chrapiącego. Według danych Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie w Polsce chrapie 27 proc. kobiet i 49 proc. mężczyzn po 40. roku życia. Gdzie w Trójmieście można je leczyć i czy możemy pozbyć się go raz na zawsze?

Chrapanie to zaburzenie snu, które jest efektem drgań wiotkich części gardła, najczęściej podniebienia i języczka. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez przesady człowiek od jaskiniowca chrapał, to żadne zaburzenie. Ale specjaliści od razu by wysyłali na psychoterapię... mój pies chrapie, moja żona pochrapuje a ja szczególnie po imprezie tak chrapię, że aż sam od hałasu się budzę. I świat się przez to nie zawalił.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 59

Wracaj do jaskini.

Łuk i strzały dostaniesz ode mnie w zamian za mieszkanie. Nawet dorzucę skórę z dzika czy innego niedzwiedzia i kilo smalcu.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 9

a ja dwa sadła z kretoszczura
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wystarczy szturchnąć z łokcia i po kłopocie :-)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

tez tak robię ale czasem się aż wkurzy i podskoczy ze starchu :)

dobry kuksaniec w bok chrapiącego faceta nie jest zły
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

na dwie minuty ;)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

to spij kolo takiego

Co chrapie co noc, a bedziesz inaczej mowil. Doprowadza to do szalu , chrapiacy chrumka warczy wyje swisczy i wszystko naraz i co jeszcze bardziej cie wku*wia to spi smacznie, a ty zastanawiasz sie czy go przydusic poduszką czy pojsc spac do innego pokoju a nawet wyjsc z chalupy
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miedzy innymi dlatego wlasnie faceta trzeba przetestowac przed slubem zeby potem cale zycie nie nazekac;-) A tak po bozemu to teraz sie meczcie z chrapaczem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

jedyne rozwiązanie, spanie w drugim pokoju.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja stara

Chrapie jak stado mlotow udarowych latem na Cyprze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

na raka też chorował. i co z tego..

smieszne

rację masz człowieku, całą moja rodzina chrapie, od najmłodszego do najstarszeego, to oznacza, że musimy udać się na terapię grupową chyba co? Najlepiej taką po 2 stówki za godzinę od łepka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chrapanie to jedno, bezdech to drugie - to poważna sprawa. Ja używam w nocy specjalny aparat do oddychania i po kłopocie.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zaburzenia snu to ma chyba osoba towarzysząca... Mój czasem jak zacznie chrapać, to mam noc z głowy. Dla chrapiących to żaden problem. Gorzej jak ktoś nie może spać pół nocy, a od rana ze zmęczenia chodzi nabuzowany i wkuty na wszystko i wszystkich dookoła.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zanim specjalista zacznie leczyć najpierw trzeba zrzucić trochę kg.

Nadwaga jest zazwyczaj praprzyczyną problemów z chrapaniem.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 13

to prawda, mój mąż zrzucił 25 kg i koniec z chrapaniem!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zniknął?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie ale teraz ma migrene

wieczorem go glowa boli jak wraca ze szkolenia

Po co awanturować się, szarpać przed snem?? Ja wkładam sobie koreczki do uszu i jestem wypoczęta i wyspana, no i nie muszę wbijać łokci w plecy mojemu Chrapkowi.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 17

Chrapanie

Polecam Lifemedica w Gdańsku. Mojemu mężowi pomogli :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 11

Mój chrapał ale jak rzucił palenie to mniej chrapie.

Raz znajomy spał u nas to zza ściany drugiego pokoju było go słychać, normalnie jak piła łańcuchowa.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadzam się z Kolesiem. Wydałem 1000zł w Swissmed w Gdyni, plułem krwią przez tydzień, nie mogłem przez ten czas wrócić do pracy (praca z klientem), nie mogłem normalnie rozmawiać i jeść.
Chrapanie i tak zostało, aż nie zszedłem do z 31 do 26 BMI. To wymaga czasu, ale polecam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chrapanie czy bezdech to nie ukryty nowotwór, którego nie można zdiagnozować samodzielnie.

Dajcie sobie spokój z tymi przychodniami, do których trzeba czekać latami, albo zapłacić potężną kasę. Potem i tak się okazuje, że nie zaśniecie na zawołanie, a po tabletkach nasennych diagnozę można sobie wrzucić do kosza.
Polecam to, co sam sprawdziłem z dobrym skutkiem.
1. Dyktafon cyfrowy na całą noc. Ścieżkę dźwiękową do programu np. Audacity i czarno na białym mamy i bezdechy, i nadmierne chrapanie.
2. Wkładka rozszerzająca nozdrza albo plastry na nos (nie tani klips, bo nie zadziała). Jeśli noc będzie spokojna, to znaczy że warto pomyśleć nad operacją przegrody lub (i) kriochirurgią małżowin nosowych. Jeśli nie, to oznacza, że problem jest z podniebieniem miękkim. Laserowe usztywnienie podniebienia pomaga w każdym przypadku poza nadmierną wagą.
Jeśli ważycie za dużo, polecam buty z dobrą amortyzacją (poczytajcie w necie) i trochę (dużo) samozaparcia.
Ja śpię już spokojnie i biegam po 50 km w tygodniu. Można nawet w wieku prawie 50 lat.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

na cholerę biegać 50km tygodniowo! nie lepiej pomóc babci, sasiadce, ....?

albo i 'zaorać' pół pola? Bardziej pożyteczny wysiłek
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

?

jakiej firmy wkładkę rozszerzającą nozdrza polecasz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Protestuję przeciwko stereotypowemu seksistowskiemu i dyskryminującemu mężczyzn zdjęciu!!!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przez chrapanie meza, spimy osobno. Dla obojga byl to horror. Ja nie spalam, co chwile dawalam szturchanca. Przez co on tez byl niewspany. Lepiej sie odwiedzac, ale wysypiac.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tak miałem z bratem przez 20 lat. Rzucałem poduszką na drugi koniec pokoju, po 15 sekundach znowu... Koszmar...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też, gdy kupiliśmy nowe mieszkanie, odzyskałam sen ...w drugim pokoju

mąż chrapie tak głośno, że słychać chrapanie na klatce schodowej, choć jego pokój jest najdalej "odsuniętym" pomieszczeniem od klatki schodowej
w mieszkaniu -
jego chrapanie w poprzednim mieszkaniu sąsiedzi słyszeli

a jeśli chrapie osoba

Bardzo szczupła inigdy nie paląca? To co zrobić?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przestać pić browary...

Wystarczy, że człowiek jest bardzo zmęczony.

uck

W ubieglym roku zostalam zakwalifikowana na badanie zaburzenia snu w UCK. Czas oczekiwania na przyjęcie to 3lata!!!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja byłam

nawet szybko się załapałam na badania, coś ok. miesiąca. Przyjęli mnie na noc do szpitala, pozakładali jakieś czujniki i całą noc nie mogłam zasnąć. Musieli powtórzyć. Następnym razem dali mi środki nasenne, żebym nie nadwyrężała finansów nfz. Wyszło im z badań, że chrapię.

ani slowa o dentystach

wstyd pani Agato, nie przygotowala sie pani dokladnie

Miałam taki zabieg ....

Niestety nic nie pomogło, również 2 poprawki tez nie pomogły. Korekta podniebienia falami radiowymi w moim przypadku nie pomogła. Jesem kobietą, nie jestem otyła. Mam ten problem i mimo wydania 1000 zł (Swissmed) i przechodzenia tego zabiegu 3 x nadal chrapię..... Ciekwa jestem jaka jest skuteczność tych zabiegów. Czy faktycznie taka jak mnie Pani Dr zapewniała? może wiec jestem 1 wyjątkiem na 100% wyleczonych?? Ale w poczekalni też spotykałam takich co szli na poprawki ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mandibular Repositioning Device

poczytaj w internecine i sprawdz czy jakis dentysta to robi w trojmiescie

fale radiowe

Ja też miałam zabieg korekty podniebienia falami radiowymi w Gdyni oraz zmiejszenie języczka Po dwóch miesiąccj jeszcze jeden zabieg, niestety również bez efektów. Dalej chrapię.

W głowach się przewraca.

W d*pach Wam się przewraca. Jak świat światem człowiek śpi to chrapie, jeszcze trochę i człowiek będzie leczył się z tego, że musi jeść.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zaciekawił mnie artykuł. Mój mąż okropnie chrapie więc miałam nadzieję na uzyskanie cennej porady. Po przeczytaniu co mogą mu zrobić ,będę znosić Jego przypadłość do końca. To straszne.Podcinanie podniebienia...jako jedna z opcji.

Operacja to tez metoda

Polecam Klinike MML w Warszawie. Bezbolesnie i skutecznie mi pomogli i nie mam bezdechu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdynia

Pytanie jest o Trójmiasto a Wy z Warszawą wyskakujecie.. wyczuwam kryptoreklamy :)) Ja leczyłam się w Gdynii w poradni CEL i to mogę polecić z czystym sumieniem. Chyba, że wolicie jechać do stolicy :P

Wizyta

Polecam doktora Kicińskiego w Dermalu. Mąż robił u niego zabieg. Wspaniały lekarz, spokojny, wszystko dokładnie tłumaczy. Mogłam wreszcie spowrotem wpuścić męża do łóżka

laryngolog

Oj tak, moj maz musial miec te konchoplastyke i z miesiac temu robil w Lifemedice u dr Tretiakowa zabieg. Ale jaki teraz jest komfort ze wreszcie nie chrapie to o matko!

Czy na forum jest osoba, która zdecydowała się na leczenie chrapania za pomocą lasera?

Jestem rok po zabiegu leczenia chrapania laserem. Minęło od tamtego czasu pół roku i już nie chrapię ;) Tak więc ogólnie polecam.

U kogo robiłaś zabieg? Czy jest to drogie? Sama nie wiem czy się zdecydować na zabieg czy nie...

U doktora Tretiakowa w lifemedica. Wcześniej próbowalam wielu chałupniczych sposobów leczenia chrapania. Ale nic nie pomagało. Laryngologa poleciła mi znajoma, postanowiłam się wybrać. Zaproponował laser, zdecydowałam sie na zabieg. Mnie kosztowało to 1500 zł, musisz sama ocenić czy drogo czy tanio. Ja tam jestem zadowolona bo pozbyłam sie dość kłopotliwej dolegliwości.

Jak wygladał zabieg?

Lekarz będzie Ci naświetlał laserem wybrane elementy gardła. Wykonuje się to seria, lekarz ustali ile zabiegów jest konieczne i po jakim czasie. Czułam lekkie szczypanie.Na efekty trzeba troszke poczekać, jakieś 4-6 tygodni.
do góry