Odpowiadasz na:

Półgęsek

Pierś z gęsi, powoli wędzona dymem z bukowego drewna, to doprawdy przysmak. Przed wojną popularny na Pomorzu, uroczyście zajadany w Boże Narodzenie na śniadanie, pokrojony w cienkie plastry. Dziś... rozwiń

Pierś z gęsi, powoli wędzona dymem z bukowego drewna, to doprawdy przysmak. Przed wojną popularny na Pomorzu, uroczyście zajadany w Boże Narodzenie na śniadanie, pokrojony w cienkie plastry. Dziś półsurowe cienko skrawane mięso określamy obcym mianem carpaccio. Polecam takie carpaccio z półgęska w Restauracji Ewa Zaprasza w Sasinie koło Łeby. Choć plasterki gęsiny są cienkie, to w smaku bardzo intensywne, więc kieliszek wytrawnego czerwonego wina doskonale się z nimi skomponuje.

zobacz wątek
11 lat temu
~trooper

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry