obwarzanek a bajgiel
to dwa różne wypieki.
Obwarzanek to pieczywo o średnicy 12 17 cm, o grubości 3 4 cm i wadze 120 200 g. Produkt jest bardziej wytrawny od bajgla, wystarczy spojrzeć na kręcony,...
rozwiń
to dwa różne wypieki.
Obwarzanek to pieczywo o średnicy 12 17 cm, o grubości 3 4 cm i wadze 120 200 g. Produkt jest bardziej wytrawny od bajgla, wystarczy spojrzeć na kręcony, zdobiony posypką (solą, sezamem, makiem, ziołami, serem lub cebulką) pierścień.
Bajgiel różnicę widać na pierwszy rzut oka. Żydowski bajgiel to pieczywo grubsze, często z mniejszą dziurką, o gładkiej fakturze, również może być potraktowane posypką. Rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych przez żydowskich imigrantów, służy jako pieczywo kanapkowe obwarzanek nie ma takich predyspozycji.
zobacz wątek