Widok

Gdzie wyrzucić przeterminowane leki?

Opinie do artykułu: Gdzie wyrzucić przeterminowane leki?.

Przeterminowane lub częściowo wykorzystane leki należy wyrzucić do specjalnie przystosowanych pojemników. W Trójmieście znajdziemy je w blisko 200 aptekach. Czasem ustawione są w widocznym miejscu, a czasem na zapleczu apteki.Leki to odpady niebezpieczne, dlatego nie powinno się spłukiwać ich w zlewie, czy wyrzucać razem z odpadami komunalnymi do śmietników. Dlaczego?- Po pierwsze, istnieje niebezpieczeństwo, że zbyt łatwy dostęp będą miały do nich zwierzęta lub dzieci, które zachęcone ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie pamiętam kiedy byłem w Biedronce, nie chodzę tam na zakupy, to dziadowskie sklepy. Tesco też nie. Leclerc jest OK, ale za daleko, nie będę jechał 14 km w jedną stronę... Szukałem przez internet w okolicy - ale nie było żadnego punktu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

przeziebienie

Ja zrezygnowalam z lekow na przeziebienie, nie biore nic ani patacetamolu, ani syropow ani zadnych innych wynalazkow na katar. Przechodze wszystko identyczniejak w przypadku brania lekow. Wiec po co pakowac w siebie chemie niepotrzebnie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja niedawno zaniosłam całą małą reklamówkę przeterminowanych leków zbieranych przez kilka lat

jakoś zawsze było mi nie po drodze, ale czekały sobie w szufladzie :) W aptece oddałam bez problemu - a były i tabletki i płyny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tam oddaje do apteki razem z lekami w tabletkach i problemu nie mam

Jak do tej pory zawsze przyjmowali.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak nie można...

Co pół roku robię rekonesans szafki z lekarstwami. Nie mam ich dużo - ale widzę że to bardzo często jest tak że to są ostatki z zakończonych kuracji a nie jakieś nadprogramowo, impulsywnie zakupione medykamenty. Zbieram to w siateczkę i jak jadę do sklepu biorę ze sobą. Ostatnio przekazałam siatkę w aptece w CH Carrefour - BEZPROBLEMOWO. Osobom, które tu wypisują że mają to gdzieś i wylewają lub wrzucają jak inne śmieci - Ogarnijcie się i zacznijcie widzieć coś więcej niż swój czubek nosa, to naprawdę nie jest wielki wysiłek!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie mam takich problemów

nie kupuję leków
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

no zobacz ilu nieśmiertelnych neguje ten wpis

żrą pewnie leki i stąd tyle wiary w nieśmiertelność
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

do kibla, to taka fajna dziura co przyjmie wszystko

no prawie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bez opakowan

Najgorsze jak do apteki przynoszą w opakowaniach, opakowania to kartoniki wiec najlepiej to wyrzucić u siebie w domu, bo wtedy My w aptece mamy dodatkowo Zabawę z opakowaniami itd. Igły po np insulinach i innych lekach należy oddawać do utylizacji w szpitalach bo niestety reforma nie przewidziala ze Pacjenci do aptek będą także przynosić wszelkiego rodzaju igły, a niestety od aptek nie przyjmuje żadna firma igieł ; /
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

A rutynoskorbin

w ilości 60 tabsów na dzień
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polacy tyle lekarstw kupują

bo muszą mieć na wszystko tabletkę: na s****ie, na spanie, na brak spania, na brak s****ia, na niewygodne łóżko, na kłótnie z teściową, na zakwaszenie organizmu, na seks, na umiejętność rozmowy, na włosy, na paznokcie - najlepiej oddzielne. I co rano cała garść na uśmiech, na schudnięcie, na łamanie w kolanie. A to SKS już niestety i skutki mc diety
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pani magister, Łosiu! Pani "aptekarka" :D :D :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

z neta wszystko wiem

Artykuł NIEPOTRZEBNY! Wchodzisz na google i się dowiadujesz, że nie wszystkie apteki mają "kosz na przeterminowane leki", idziesz do apteki zanieść leki a tam? Kosz przpełniony bo wybierany jest co 2 miesiące. Pod spodem dopisek, gdzie dzwonić, kiedy kosz jest zapełniony, przyjadą opróżnić. Pani magister (w ETC) nie czuła obowiązku mnie o tym poinformować, kazała mi przyjść za 2 miesiące, kiedy kosz będzie pusty. Nie ma to jak zainteresowanie SWOJĄ pracą :D Ja od takiej obsługi z dala.....sama sobie poradziłam w bardziej przyjaznej aptece (w Lotni)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

no właśnie a co z tymi w płynie

moje dziecko dostało antybiotyk w płynie i co? To co zostało niezużyte mam wylać do zlewu????
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

najlepiej pożreć i mieć za*rwistą jazdę
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

paracetamol niezanieczyszcza srodowiska niema zadnych skutków ubocznych!! podobnie inne to

idiotyczna panika!!Nawet 90% lekarstw na receptę nic nie zanieczyszcza środowiska!!Moge zjeść skorbolamid czy rytinoskorbin nawet 10 lat przeterminowany i niebedzie zadcnych efektów ubocznych bo to ma działanie jak placebo!! W aptekach głównie sprzedaja nam placebo po wysokich cenach w dawkach które niezaszkodzą ale i niepomogą!! Lobbing firm farmaceutycznych ..A za Rutinoskorbin to powina firma producent kare płacić za okłamywanie klientów!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

leki do smietnika i tak bede robił co to za panika nic niezanieczyszczają

paracetamol straszny szkodnik środowiska śmiechu warte,podobnie inne pseudo lekarstwa a tak naprawdę nic nieskuteczne tylko wyciagaczek kasy!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ja wyrzucam wszystko do mokrych.

I nie interesuje mnie co będzie za 100 lat.
Wtedy i nie już nie będzie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 31

Baterie

W Biedronkach są kosze na baterie, w Tesco i w Leclerku też widziałam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry