Widok

Gdzie wyrzucić przeterminowane leki?

Opinie do artykułu: Gdzie wyrzucić przeterminowane leki?.

Przeterminowane lub częściowo wykorzystane leki należy wyrzucić do specjalnie przystosowanych pojemników. W Trójmieście znajdziemy je w blisko 200 aptekach. Czasem ustawione są w widocznym miejscu, a czasem na zapleczu apteki.Leki to odpady niebezpieczne, dlatego nie powinno się spłukiwać ich w zlewie, czy wyrzucać razem z odpadami komunalnymi do śmietników. Dlaczego?- Po pierwsze, istnieje niebezpieczeństwo, że zbyt łatwy dostęp będą miały do nich zwierzęta lub dzieci, które zachęcone ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najwazniejszy w recyklingu lekarstw najwazniejszy jest pierwszy etap, czyli zakupy. Polacy, nie kupujcie tak wielu medykamentow! Obecnie w naszym kraju jest jakas histeria kupowania lekarstw i ich reklamowania!
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wyrzucić do śmietnika

I, do ciężkiej anieli, nie zawracajcie mi już głowy z tymi śmieciami, za których wywóz płacę 40 zł za 2 osoby miesięcznie.

Tak jak z bateriami, ostatnio chciałem wyrzucić kilka sztuk 9V i w kolorowych pojemnikach na surowce wtórne nie znalazłem "kieszonki", a w internecie nie znalazłem żadnego punktu w okolicy, gdzie mógłbym je wyrzucić do dedykowanego kosza. Więc wyrzuciłem do kosza w domu, tak jak leki, i nadal tak będę robił.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 30

A co z lekarstwami w płynie?

Do pojemnika w aptece się ich nie wrzuca. Od pani aptekarki usłyszałem, żeby wylewać do kanalizacji, bo ona ze swoimi aptecznymi też tak robi...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

po to mam smietnik w domu!

Chcieli reformy? to teraz niecha zabieraja wszystko-Dosłownie wszystko -nawet radioaktywny uran
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tiaaa, Nie mam co robić tylko wciskać po kapsułce przez pół godziny

w aptece. Sporo leków jest w buteleczkach ;-/
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

gdzie ma ktos wyrzucic leki skoro mieszka np. w lesie 100 kilometrow od skupiska ludzi ?

dojazd gdzies z lasu do miasta i szukanie pojemnika dla osoby samotnej bez pieniedzy na bilet do miasta oddalonego 100 kilometrow w celu wyrzucenia przeterminowanych tabletek moze byc nie realny dla wielu ! i co wtedy ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 16

"pani aptekarki"?

chyba sprzątaczki w aptece.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jeśli mieszkasz w lesie "100km od skupiska ludzi"

(czyli chyba gdzieś na Syberii), oddychasz świeżym powietrzem, zjadasz to co upolujesz - to po co ci leki?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Baterie

W Biedronkach są kosze na baterie, w Tesco i w Leclerku też widziałam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja wyrzucam wszystko do mokrych.

I nie interesuje mnie co będzie za 100 lat.
Wtedy i nie już nie będzie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 31

leki do smietnika i tak bede robił co to za panika nic niezanieczyszczają

paracetamol straszny szkodnik środowiska śmiechu warte,podobnie inne pseudo lekarstwa a tak naprawdę nic nieskuteczne tylko wyciagaczek kasy!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

paracetamol niezanieczyszcza srodowiska niema zadnych skutków ubocznych!! podobnie inne to

idiotyczna panika!!Nawet 90% lekarstw na receptę nic nie zanieczyszcza środowiska!!Moge zjeść skorbolamid czy rytinoskorbin nawet 10 lat przeterminowany i niebedzie zadcnych efektów ubocznych bo to ma działanie jak placebo!! W aptekach głównie sprzedaja nam placebo po wysokich cenach w dawkach które niezaszkodzą ale i niepomogą!! Lobbing firm farmaceutycznych ..A za Rutinoskorbin to powina firma producent kare płacić za okłamywanie klientów!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

najlepiej pożreć i mieć za*rwistą jazdę
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

no właśnie a co z tymi w płynie

moje dziecko dostało antybiotyk w płynie i co? To co zostało niezużyte mam wylać do zlewu????
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

z neta wszystko wiem

Artykuł NIEPOTRZEBNY! Wchodzisz na google i się dowiadujesz, że nie wszystkie apteki mają "kosz na przeterminowane leki", idziesz do apteki zanieść leki a tam? Kosz przpełniony bo wybierany jest co 2 miesiące. Pod spodem dopisek, gdzie dzwonić, kiedy kosz jest zapełniony, przyjadą opróżnić. Pani magister (w ETC) nie czuła obowiązku mnie o tym poinformować, kazała mi przyjść za 2 miesiące, kiedy kosz będzie pusty. Nie ma to jak zainteresowanie SWOJĄ pracą :D Ja od takiej obsługi z dala.....sama sobie poradziłam w bardziej przyjaznej aptece (w Lotni)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pani magister, Łosiu! Pani "aptekarka" :D :D :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Polacy tyle lekarstw kupują

bo muszą mieć na wszystko tabletkę: na s****ie, na spanie, na brak spania, na brak s****ia, na niewygodne łóżko, na kłótnie z teściową, na zakwaszenie organizmu, na seks, na umiejętność rozmowy, na włosy, na paznokcie - najlepiej oddzielne. I co rano cała garść na uśmiech, na schudnięcie, na łamanie w kolanie. A to SKS już niestety i skutki mc diety
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry