Widok

Gdzie zamieszkać?

Witam serdecznie :)

Obecnie mieszkam jeszcze we Wrocławiu,ale w najbliższym czasie planuje przeprowadzić się do Gdynii lub Gdańska.

Ze względu na to że nie znam dzielnic tych miast, proszę Was o pomoc.Gdzie najlepiej zamieszkać?

Chciałabym żeby była to spokojna,bezpieczna dzielnica w miarę nowe budownictwo no i jak najbliżej morza :D

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Illia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i fajnie;-)

Wrocław polecam (najlepiej w wakacje i we dwoje) i przynajmniej tak na 7 dni. Mam nadzieję, że nie będzie lało;-)

a Kraków? No cóż! Piękne miasto - jak dla mnie Nr 1 w Polsce, za wszystko, za zabytki, za położenie (blisko polskie Góry) i blisko w Alpy (Narty / Motocykl), blisko Adriatyk;-) - Wenecja;-) Chorwacja;-) Troszkę dalej niż z Krakowa do Gdańska;-) ale to nie przeszkadza;-)

Polecam naprawdę Kraków i polskie Tatry ale to tak na moje oko to 14 dni i oczywiście samochód do dyspozycji - zakochasz się;-) w tym regionie;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@~:-)

A kto Ci każe czytać tę "sesję psychoanalityczną"? Autorka wątku prosiła o "wszelkie informacje", a to nie wyklucza subiektywnych odczuć osób, które mają coś do powiedzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
@R.N
Byłam we Wrocławiu , jeden dzień , deszcz lał okrutnie a jednak miasto nawet nawet mi się spodobało ;) Do Krakowa się wybieram ;) Jeśli chodzi o ryby to w Nowogrodzie Bobrzanskim biorą ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Taka Sobie;-)

Nic szczególnego:-) Nawet ryba nie bierze;-)

Raz byłem tam nad rzeką (z kolegą) połowić ryby;-)

Byłaś kiedyś na Południu Polski? - np. Wrocław, Kraków, Rzeszów, Góry Stołowe, Tatry, Bieszczady,?
To temat "gdzie zamieszkać?"....a nie sesja psychoanalityczna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
@R.N
Ja przez długi czas się zastanawiałam , czy ze mną wszystko ok , bo ludzie ze Szczecina pieją jakie to cudne miasto , z magnoliami ( trzema na krzyż , ale to szczegół ;) ) , portowe i nie zamieniliby go na żadne inne..No cóż , nie podzielam ich zdania i jakoś nie trzymają mnie tu moje korzenie ;) Mnie żaden sentyment do Szczecina nie przyciągnie z powrotem , nie ma takiej opcji ;) Skoro zawsze Ci mało , to znaczy że masz po prostu apetyt na poznawanie nowych miejsc :) I to jest fajne :) A jak Ci się podoba Zielona Góra ? :)
@R...W... ; Ja nigdy na dane miasto nie patrzę przez pryzmat swojego miejsca urodzenia i późniejszego w tym miejscu życia. Nie mam żadnego sentymentu w tym zakresie. Ludzie często tęsknią za miejscami z dzieciństwa - ja też ale nie przywiązuję się na zasadzie takiej, że muszę tam wrócić na starość! Nigdy nie wrócę choć miałbym do czego wracać! - po prostu nie można mieć wszystkiego bo życia i czasu braknie!

Gdyby życie mi się tak potoczyło, że przez 15 lat nie tułał się po świecie to na pewno bym zatęsknił za powrotem bo jak już wspomniałem ma do czego wracać ale los tak chciał, że potoczyło się inaczej. Czy dobrze? Ocenię to za kolejne 20 lat! Dziś jeszcze za wcześnie.

Przez te lata zobaczyłem ciekawe regiony, piękne okolice, miasta i te w których nigdy nie chciałbym mieszkać!

Zawsze dany region oceniam pod kątem: krajobrazu, historii, lokalizacji, komunikacji, wartości dodanych i patrzę na to wszystko zarówno okiem styczniowych mrozów jak i upalnych letnich dni.

Jestem typem wędrowca, który wie dokąd idzie ale nie wie czy dojdzie;-) a Jak dojdzie to okaże się, że to wszystko mało i trzeba dalej iść by mieć więcej. Zawsze mi mało!
@R.N
Weź pod uwagę proszę , że Szczecin jest moim rodzinnym miastem , a jednak nigdy nie dałam rady go pokochać , nigdy nie czułam się tu jak w domu..
Ja Gdańska nie wykluczam , może kiedyś tam się przeniosę , może nawet wcześniej niż myślę ? ;)) Także mam argumenty za Gdańskiem , ale w Gdańsku byłabym całkiem sama , znam tam tylko siostrę mojej koleżanki , a w Gdyni mam już kilka znajomych osób , w tym nawet kogoś , kto tak jak i ja zdecydował się na porzucenie Szczecina :) Drugi fakt jest taki , że kocham Gdańsk a chciałabym uniknąć przesytu tym miastem ..doszłam do wniosku , że miło będzie pojechać na cały dzień do Gdańska , pochodzić znów ulubionymi ulicami i na chwilę obecną mi to wystarczy :)) Później się zobaczy ;) Na Westerplatte byłam , ale nie w tym miejscu o którym piszesz..Ja w tym roku koniecznie chcę zobaczyć opływy Motławy , nigdy jeszcze nie miałam okazji tam być ;) Jeszcze wielu miejsc w Trójmieście nie widziałam , a od kilku lat w każde wakacje bywałam właśnie w tym pięknym zakątku naszego kraju ;)
@RudaWredna;

No to się Cieszę, że mamy podobne zdanie odnośnie Szczecina;-)

Czemu nie Gdańsk? a Gdynia?

Ja jednak Gdańsk wybieram: mam mnóstwo różnych argumentów, że Gdańska a nie Gdynia;-) ale obiecuję, że tym razem zakotwiczę w Gdyni;-) na jeden dzień (może również będę pod wrażeniem?) - Jednak lokalizacyjne Gdańsk mi lepiej pasuje i mam mnóstwo różnych argumentów przemawiających za Gdańskiem.

Jak ma chwilę czasu lubię podjechać sobie pod Westerplatte i tam od strony Zatoki pospacerować sobie wzdłuż falochronu - cisza, spokój, ludzi niemal kilkoro. Można zanużyć się z myślach, planach;-)

Takie tam...
@R.N
Szczecin to wioska z tramwajami i miasto pustych biurowców , wybudowanych w dodatku w takich miejscach , w których pasują jak kwiatek do kożucha , że nie wspomnę o naszej "przepięknej" filharmonii oraz o "tymczasowym" budynku opery :))))))
Ja w czerwcu przenoszę się do Gdyni , zawsze mówiłam , że zamieszkam w Gdańsku i Gdynia kompletnie mnie nie kręciła , jedynie do Orłowa zawsze mnie ciągnęło..a jednak , wpadłam z wizytą towarzyską do Gdyni i.. spodobało mi się , to miasto jednak ma w sobie coś ... :) Tęsknota za tym miejscem mnie tak gna , że wybieram się znów 18 kwietnia , bywam średnio raz w miesiącu i jak wracam do Szczecina , to z wielkim bólem :)))))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zdecydowanie polecam Przymorze w Gdańsku. Blisko Sopot, można nawet na piechotę jeśli zamieszkasz blisko Parku Reagana :)
Believing in negative thoughts is the single greatest obstruction to success.
Byłem kilka razy w Świnoujściu - podoba mi się to miasteczko, choć strasznie źle położone;-) a może dobrze? Bo do Niemiec blisko? i nad morzem.

Szczecin jak dla mnie nijaki ale plus, że położne przy zalewie. I to go wyróżnia od wszystkich innych miast z podobną populacją.

Wiesz, ciężko jest się przeprowadzić na Południe Polski, jak się całe życie mieszkało blisko morza.

Ja widzę same zalety życia na południu a mimo to brakuje mi morza, pomimo, że na Południu są też Jeziora, Zalewy, itd. Wrocław to naprawdę pierwsza czwórka miast w Polsce. Bardzo fajne miasto ale też nie tanie. Mieszkania to są zdecydowanie droższe niż w Trójmieście.

Każdy wybiera to co lubi. Nie każdemu Południe odpowiada. Ja widzę same zalety.
R.N. chodziło mi o że w Trójmieście łatwiej jest znaleźć pracę niż np.w Świnoujściu.We Wrocławiu mieszkam od 3 lat i mam stałą pracę.
Nooo, to masz pełen obraz - będąc w wielu miastach rzeczywiście łatwiej ocenić (oczywiście subiektywnie), gdzie nam się podoba najbardziej :)
Mikronezja: Ja od wielu lat (kilkunastu) jestem ciągle w delegacji.
W każdym większym mieści w Polsce bywałem co najmniej kilkanaście, kilkadziesiąt, a w niektórych kilkaset razy).

Są regiony w Polsce, które mnie zupełnie nie przekonują a inne wręcz przeciwnie.

Gdańsk a w zasadzie całe trójmiasto mnie przekonuje;-) Byłem tydzień temu (4 dni) i jadę do Was też na kilka dni w pierwszym tygodniu kwietnia, w maju, czerwcu, lipcu ... itd. też zamierza być;-)

Kocham to miasto;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a Czy o pracę trudniej we Wrocławiu? - chyba jednak NIE!

Ja prywatnie mam bardzo duży sentyment do Południa Polski - tak jak dla kogoś woda tak dla mnie góry, narty, quady, motocykle, choć łódką też pływam na Mazurach;-)

Poza tym wychowałem się na południu Polski, mieszkałem przez 25 lat i zawsze wracam z dużym sentymentem!

a Wrocław - piękne miasto;-) - byłem nie raz, nie dwa ...
R.N. jako Gdańszczanka nie mogę się z Tobą nie zgodzić. Gdańsk jest piękny :)
Od zawsze chciałam mieszkać nad morzem,teraz zaczynam realizować swoje marzenie :D Trójmiasto dlatego, że łatwiej tam o pracę.
Zenku,bardzo dziękuję za te informacje:)
Tak zapytam? Co skłoniło? Biznes? Praca? Miłość?

Pytam poważnie: Bo sam się zastanawiam przeprowadzić do Trójmiasta - ale u mnie to jest długofalowy plan do którego muszę dojrzeć;-)

Poza tym podoba mi się Gdańsk;-) - jest piękny;-)

Nigdy nie umiałem odkryć piękna Gdyni. Wszyscy chwalą, miasto wygrywa w różnych rankingach a ja przejeżdżając przez Gdynię zastanawiam się Co tu jest tak pięknego, że ludzie tu lgną?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

City House Karczemki (152 odpowiedzi)

Czy ktoś zna developera, z ich strony wynika, że budują głównie domy. Może ktoś słyszał o...

Wynajmować czy na kredyt brać... Jak żyć? (183 odpowiedzi)

Co lepsze, a może co gorsze..?! Bawić się w wynajem, spłacać czyjś kredyt czy już lepiej zacząć...

czynsze (3 odpowiedzi)

Osiedle Morskie , mieszkanie 44m , czynsz 947zl , czy wszyscy tak maja drogo ??

do góry