Widok
Germanistyka - wyniki na maturze, a szanse dostania się.
Niedługo mam maturę i jednocześnie mętlik w głowie :) Mam pytanie do osób, które już są na germanistyce, lub wiedzą dużo o rekrutacji. Więc zdaje maturę rozszerzoną z j.polskiego i oczywiście z niemieckiego też rozszerzenie. Z niemieckiego licze na około 80 %, z polskiego zaś około 70 %, do tego zdaje jeszcze mature podstawową z historii i nie licze na wiecej niż 50 % i tu pytanie do tych z doświadczeniem, CZY z takimi wynikami, będę miała duże szanse na dostanie się na germanistykę ? :) Proszę o dosyć szybką odpowiedź!
http://www.ug.edu.pl/pl/info_dla_kand/pliki1213/progi_stacjonarne_1112.pdf
Punkty wyliczasz ze wzorów, które też gdzieś tam na stronie znajdziesz :). Ogółem lepiej mieć te 10% więcej niż minimum, żeby móc być pewnym (wyże demograficzne czy aktualne trendy na studia mogą zwiększyć próg)
Ale moim zdaniem z takimi wynikami powinnaś spokojnie się dostać. Na marginesie - jak potrafisz wyciągnąć tyle procentów z niemieckiego czy polskiego na rozszerzeniu, to z historii podstawy też wyciągniesz 80%. Bynajmniej mi się tyle udało, a pisałem dla "rozrywki" - zależało mi na matematyce i fizyce.
Punkty wyliczasz ze wzorów, które też gdzieś tam na stronie znajdziesz :). Ogółem lepiej mieć te 10% więcej niż minimum, żeby móc być pewnym (wyże demograficzne czy aktualne trendy na studia mogą zwiększyć próg)
Ale moim zdaniem z takimi wynikami powinnaś spokojnie się dostać. Na marginesie - jak potrafisz wyciągnąć tyle procentów z niemieckiego czy polskiego na rozszerzeniu, to z historii podstawy też wyciągniesz 80%. Bynajmniej mi się tyle udało, a pisałem dla "rozrywki" - zależało mi na matematyce i fizyce.