Widok

Głosujemy dla Bojana

Uprzejmie informuję, że zdecydowałem się założyć stronę internetową dla Bojana. Jako osoba fizyczna zarejestrowałem bezpłatnie dwie domeny: bojano24.pl oraz i-bojano.pl
Zachęcam do głosowania, którą z tych domen mam wybrać, aby można było tam wypowiadać się w naszych sprawach.
Zachęcam też zainteresowanych do udziału w tworzeniu i moderowaniu strony.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kilka błędów stylistycznych i składniowych, parę niepotrzebnych informacji, subiektywne spekulacje autora. Tekst jeszcze do zredagowania, ale rozumiem że nasz "pan feudalny" na to nie pozwoli, a szkoda naprawdę myślałem że fajny portal powstanie :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jako facet, który ma za sobą siedem krzyżyków życia ośmielam się zainteresowanych oświecić, że na siłę nikogo nie uszczęśliwiam a z durniami nie jest mi po drodze.
Tym zaś, którzy zechcą stworzyć portal dla Bojana polecam pod rozwagę mój wstępniak, który zamierzałem tam umieścić jako pierwszy tekst. Podkreślam też: nie ma obowiązku czytania.

Mój wstępniak pod tytułem: KASZTEL BOJANO.

Bojano to malutki punkt na Ziemi. Ale tu jest mój dom! I to jest mój pępek Świata!
Archeologowie na podstawie własnych prac wykopaliskowych twierdzą, że miejsce to było zasiedlane od ponad 10.000 lat z czym nie zgadzają się kreacjoniści. Najstarsze pisemne źródła o Bojanie (zrazu Bojan) pochodzą z XIV w. To dowodzi, że Bojano jest bardzo dobrym położeniem w całym Świecie, gdzie warto świadomie i na stałe scementować się z rdzenną ludnością i z tą ziemią.
Jedni są tu z dziada i pradziada zasiedzeni od wieków. Z tego tytułu wielki szacunek należy się Kaszubom. Kaszubi zachowali swoje ojcowizny i język. Ich zbiorową mądrości skwitował Hieronim Derdowski - urodził się 9 marca 1852 r. w Wielu, powiat Chojnice a zmarł 13 sierpnia 1902 r. w Winonie, Minnesota w USA - „Nie ma Polski bez Kaszub, i Kaszub bez Polonii.” Z takiego to powodu nie udało się przetrwać, na przykład Prusom. Rdzenną ludność Prus wymordowano przed wiekami a ich ziemie i dobra przejęli najeźdźcy. No i jesteśmy my, tak zwany element napływowy. Tu w Bojanie, my jako rodzina, nabyliśmy na własność maleńki kawałeczek Polski ponad dwadzieścia lat temu. Z niemałym mozołem zbudowaliśmy nasz dom i na stałe mieszkamy tu od ładnych kliku lat.
Kasztel Bojano!? Jest to moje celowe i świadome odwołanie się do historii Polski, bo historia jest najlepszą nauczycielką życia. Zaliczam się też do krzewicieli punktu widzenia: kto nie pamięta historii, musi zepsuć teraźniejszość. Nie można bowiem bez końca tłumaczyć się: Polak mądry po szkodzie.
W języku polskim kasztel ma dwa znaczenia. Kasztel, to staropolska nazwa grodu, nieduża twierdza, warowny zamek, który zajmował przedstawiciel władzy lub pan feudalny; warownia, forteca. Kasztel, to też wysoka nadbudówka na dziobie i rufie dawnych żaglowców, gdzie były kabiny dla oficerów oraz stanowiska lekkich dział.

I to jest mój ostatni wpis na tym forum.
Amen.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wystarczy stosować się do dekalogu tak myślę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest moja sąsiadka. I naprawdę ma poukładane w głowie. Jest inteligentna, odważna, zna przepisy. Broniłam ją, jako jedna z niewielu, przed tym hejtem ale większości niestety chodzi tylko o to by upupić kogoś komu się chce coś zrobić. Ot taka nasza cecha.
Niestety potem budzimy się z ręką w nocniku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W to niedzielne popołudnie, kiedy pogoda nastraja ku zadumie nad marnością życia ludzkiego, jako „nawiedzony” poszukujący agnostyk ośmielę się polecić wszystkim zatroskanym zadumać się nad losem: własnym, tych co odeszli i naszej wspólnej Ojczyzny.
Po mojemu Ojczyźnie niezbędne są zmiany. W szczególności naprawy wymaga cały „wymiar sprawiedliwości”: sądy, prokuratura, palestra, notariaty, komornictwo, policja i inne organa ścigania. A co należy zrobić? Odpowiedź jest w Ewangelii (Dobra Nowina, Słowo Boże, Nowy Testament) według św. Jana, J2, 13 - 16.

13 Zbliżała się pora Paschy żydowskiej, i Jezus przybył do Jerozolimy. 14 W świątyni zastał siedzących za stołami bankierów oraz tych, którzy sprzedawali woły, baranki i gołębie. 15 Wówczas, sporządziwszy sobie bicz ze sznurów, powypędzał wszystkich ze świątyni, także baranki i woły, porozrzucał monety bankierów, a stoły powywracał. 16 Do tych zaś, którzy sprzedawali gołębie, rzekł: «Zabierzcie to stąd z domu mego Ojca nie róbcie targowiska!»

Co to są za jaja? Ludzie myślą że tu na poważnie jakaś akcja sie dzieje. A to znowu słynne forumowe trolle. Idzcie żreć gruz...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też pamiętam. Pisała bardzo z sensem, a ludzie naskoczyli na nią, jakie ma zasługi i jakim prawem ośmiela się kandydować.
Szkoda, że się poddała pod wpływem paru pieniaczy. Takie pytania to chyba należałoby zadać obecnym radnym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

co za cyrk

Pamiętam przed wyborami mieszkanka Bojana jedyna miała odwagę ujawnić się na forum, została zalana hejtem. Pewnie teraz nikt już nie będzie chciał wystawić swojej osoby do reprezentowania mieszkańców
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trafione w dyche

Ale kto się miał zgłosić?
Myślisz, że tu wchodzi całe Bojano? Przecież tu jest kilkanaście osób na krzyż.
Nie mówiąc o twoich pretensjach i nawiedzonym sposobie wyrażania się. Ogłosiłeś się moderatorem nie istniejącej jeszcze strony, pałasz oburzeniem wobec tych, którzy się z tobą nie zgadzają, zakładasz jakieś nawiedzone tematy o szczepionkach, oburzasz się że nikt nie przybiegł do pracy w twoim ogrodzie i katujesz cytatami z biblii.
Jak masz potrzebę wyrażania siebie, to załóż jakiegoś bloga, czy coś, a nie udawaj, że chcesz coś społecznie zrobić.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
bojano24.pl

,,mija siódma rocznica zamordowania Marka Rosiaka przez byłego działacza PO - Ryszarda Cybę. "Chciałbym zauważyć iż w momencie popełnienia zbrodni nie był działaczem PO. Czy wg, szanownego Pana każdy były obecnej opozycji to, zbrodniarz a były ale należący do rządzącej to bohater. Typowy objaw odwracania kota ogonem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bez komentarza...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

chyba jestes " troche " nawiedzony co ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ośmielam się uprzejmie objaśnić. Jestem poszukującym agnostykiem. Prowadzenie poważnego portalu jest to zadanie dla co najmniej dla kilku osób. Z przeprowadzonego rozpoznania w sprawie uruchomienia portalu dla Bojana jednoznacznie wynikło. Na około 4.000 mieszkańców nikt nie zgłosił się do współpracy.
Historia i czyny spisane są nauczycielką życia, kto zaś nie pamięta historii, musi zepsuć teraźniejszość. Wychodzą z takim założeniem polecam poniższy tekst uważnej lekturze i zadumie na swoim losem. Jutro jest sobota a po niej niedziela.

STARY TESTAMENT Księga Rodzaju. Bóg w gościnie u Abrahama1

16 Potem ludzie ci odeszli i skierowali się ku Sodomie. Abraham zaś szedł z nimi, aby ich odprowadzić, 17 a Pan mówił sobie: «Czyż miałbym zataić przed Abrahamem to, co zamierzam uczynić? 18 Przecież ma się on stać ojcem wielkiego i potężnego narodu, i przez niego otrzymają błogosławieństwo wszystkie ludy ziemi. 19 Bo upatrzyłem go jako tego, który będzie nakazywał potomkom swym oraz swemu rodowi, aby przestrzegając przykazań Pana postępowali sprawiedliwie i uczciwie, tak żeby Pan wypełnił to, co obiecał Abrahamowi». 20 Po czym Pan rzekł: «Skarga na Sodomę i Gomorę głośno się rozlega, bo występki ich są bardzo ciężkie. 21 Chcę więc iść i zobaczyć, czy postępują tak, jak głosi oskarżenie, które do Mnie doszło, czy nie; dowiem się».
22 Wtedy to ludzie ci2 odeszli w stronę Sodomy, a Abraham stał dalej przed Panem. 23 3 Zbliżywszy się do Niego, Abraham rzekł: «Czy zamierzasz wygubić sprawiedliwych wespół z bezbożnymi? 24 Może w tym mieście jest pięćdziesięciu sprawiedliwych; czy także zniszczysz to miasto i nie przebaczysz mu przez wzgląd na owych pięćdziesięciu sprawiedliwych, którzy w nim mieszkają? 25 O, nie dopuść do tego, aby zginęli sprawiedliwi z bezbożnymi, aby stało się sprawiedliwemu to samo, co bezbożnemu! O, nie dopuść do tego! Czyż Ten, który jest sędzią nad całą ziemią, mógłby postąpić niesprawiedliwie?» 26 Pan odpowiedział: «Jeżeli znajdę w Sodomie pięćdziesięciu sprawiedliwych, przebaczę całemu miastu przez wzgląd na nich». 27 Rzekł znowu Abraham: «Pozwól, o Panie, że jeszcze ośmielę się mówić do Ciebie, choć jestem pyłem i prochem. 28 Gdyby wśród tych pięćdziesięciu sprawiedliwych zabrakło pięciu, czy z braku tych pięciu zniszczysz całe miasto?» Pan rzekł: «Nie zniszczę, jeśli znajdę tam czterdziestu pięciu». 29 Abraham znów odezwał się tymi słowami: «A może znalazłoby się tam czterdziestu?» Pan rzekł: «Nie dokonam zniszczenia przez wzgląd na tych czterdziestu». 30 Wtedy Abraham powiedział: «Niech się nie gniewa Pan, jeśli rzeknę: może znalazłoby się tam trzydziestu?» A na to Pan: «Nie dokonam zniszczenia, jeśli znajdę tam trzydziestu». 31 Rzekł Abraham: «Pozwól, o Panie, że ośmielę się zapytać: gdyby znalazło się tam dwudziestu?» Pan odpowiedział: «Nie zniszczę przez wzgląd na tych dwudziestu». 32 Na to Abraham: «O, racz się nie gniewać, Panie, jeśli raz jeszcze zapytam: gdyby znalazło się tam dziesięciu?» Odpowiedział Pan: «Nie zniszczę przez wzgląd na tych dziesięciu». 33 Wtedy Pan, skończywszy rozmowę z Abrahamem, odszedł, a Abraham wrócił do siebie.

Źródło: http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=18
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

I po co było tyle zawracania głowy?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uprzejmie informuję, że domeny: bojano24.pl oraz i-bojano.pl zostały usunięta z bazy danych. Powód usunięcia: odstąpienie od umowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

~mh 94.254.239.* MYŚLĘ, ŻE SAM ZNIECHĘCIŁEŚ... Elementarne zasady współżycia społecznego w Ojczyźnie wypływające z naszej kultury i tradycji Narodu nakazuje zwracać się z szacunkiem do drugiego człowieka. Jaka jest siła słowa świadczy wczorajszy tragiczny wypadek na Placu Defilad w Warszawie.
60 letni człowiek podpalił się w centrum Warszawy. Jego stan nie jest znany. Tak się akurat składa, że właśnie mija siódma rocznica zamordowania Marka Rosiaka przez byłego działacza PO - Ryszarda Cybę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Myślę, że sam zniechęciłeś sporo osób, mnie na przykład. Po prostu zraziła mnie reakcja (jej sposób) na eu. oraz jasna deklaracja wyrażona w postaci cytatu z JP2.
Ona Cię zbyt mocno określa.
Ale pozdrawiam i podziwiam chęci
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry