Widok
sciema !!!
A gdzie istotna informacja, ze na pięć tygodni przed napadem Niemiec na Polskę w 1939 roku Rejewski wraz z zespołem innych kryptologów i pracowników Biura Szyfrów zaprezentowali sposób deszyfrowania i kopię Enigmy przedstawicielom brytyjskiego i francuskiego wywiadu wojskowego????? Z filmu wynika jakoby tykloTuring zasluzyl sie w 100% dla calej tej sprawy. I takie przeslanie z filmu obiegnie jak zwykle caly swiat.
proponuje zrobic prawdziwa wersje tej historii- bo we filmie ani wzmianki o tym:
Od września 1932 roku Rejewski zaczął pracować nad Enigmą w ciągu kilku tygodni odkrywając sposób okablowania wirników niemieckiej maszyny szyfrującej. Następnie wraz z kolegami ze studiów Różyckim i Zygalskim opracował techniki umożliwiające regularne odczytywanie szyfrogramów z Enigmy. Wkład Rejewskiego w złamanie kodu Enigmy polegał na opracowaniu katalogu kart i cyklometru, a po zmianie sposobu kodowania w 1938 roku zaprojektowaniu bomby kryptologicznej.
Smietanke zlizal kto????? nijaki Alan Turing- SKANDAL!!!!
Smietanke zlizal kto????? nijaki Alan Turing- SKANDAL!!!!
Zawiedziona
Film niby na podstawie prawdziwych wydarzeń, a nie ma ani słowa o tym, że to polscy matematycy najbardziej przysłużyli się rozszyfrowaniu Enigmy. Enigma, jako temat bardzo ciekawy i tajemniczy w tym filmie to raczej marny chwyt reklamowy, żeby jak najwięcej ludzi poszło do kina. Zawiedziona jestem bardzo, bardzo...Wyszłam z kina zażenowana i zastanawiam się, po co właściwie ten film puszczany jest w polskim kinie skoro zaprzecza polskiej historii.