Widok

Grease

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Grease.
Grease

Muzyka, libretto, teksty piosenek: Jim Jacobs, Warren Casey

Kultowy musical, który przenosi widzów w szalone lata 50 - te! "Grease" to także wielki przebój filmowy z 1978 roku, z niezapomnianymi rolami Johna Travolty i Olivii Newton-John. Jeden z najbardziej dochodowych filmów muzycznych w historii, nominowany do wielu prestiżowych nagród (w tym m.in. do Oscara i Złotego Globu). ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Grease

Grease Muzyka, libretto, teksty piosenek: Jim Jacobs, Warren Casey Kultowy musical, który przenosi widzów w szalone lata 50 - te! "Grease" to także wielki przebój filmowy z 1978 roku, z niezapomnianymi rolami Johna Travolty i Olivii Newton-John. Jeden z najbardziej dochodowych filmów muzycznych w historii, nominowany do wielu prestiżowych nagród (w tym m.in. do Oscara i Złotego Globu). ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

brawo turkusowa

przefajna rola Ani Krawacińskiej, świetne pomysły, świetny taniec
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Sztuczna?

Jej piosenka na balkonie powala ! Wokalnie o niebo lepsza od Białkowskiej a aktorsko? Naturalnie i bardzo świeżo !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

;)

Dodam, ja liczę na to, że wszystko jest kwestią zmęczenia materiału po przygotowaniach... Fakt, nie siedziałem na parterze niestety. Sam uważam że odbiór z parteru to jedyny sposób na przekonanie się jak jest na serio. Jednak! Utwór "Grease": kurtyna powinna iść w górę i dzwięki utworu powinny roznieść scenę, fajny układ młodych. Niestety zabieg ze starszym pokoleniem uważam za nie trafiony bo on nic nie wniósł w kontekście całości. Pojawili się na początku i na końcu. Nie wiemy który to starszy Danny, Sonny itp. Gdyby pojawiali się w trakcie wspominając itp. to ok a tak to na siłę wciśnięty wątek chyba tylko żeby dać rólki aktorom i zapewnić im pracę. Fajerwerki to nie efekty inscenizacyjne, to taki drobiazgi w interpretacjach, w muzyce, w budowaniu postaci które niosą za sobą powiew ze sceny magii!
Anioł - polecam ciągle Tomka Steciuka :D no uwziąłem się ale nic tego nie zmieni. Sebastian niestety jest za sztywny ale podejrzewam że nie on nakreślił sobie tę postać! Ta scena nie ma kszty zaświatów niestety... on nie roztacza czegoś anielskiego w sobie. Wszedł, zszedł, pochodził, zaśpiewał, poszedł. Taka świetna scena ale też średnio pomyślana. Ja wiem że nie da się wprowadzać ruchomej scenografii góra-dół bo spektakl przygotowany "pod namiot remontowy"... :/
Rizzo - ewidentnie nie miała wczoraj głosu... aktorsko Gosławska sobie poradzi. Jest sprawdzona!
Doody spoko ale jego solo w I akcie, kurcze też zepchnięte na równi z wszystkim. "Cześć, cześć. Umiem grać! Tak? Tak! To zaśpiewaj! Ok..." WRRR :D
Podrasować bohaterów, zrobić ich bardziej wyrazistych!!! Inscenizacja jaka jest taka jest i tego nie zmienimy, Korwin zrobił to ma ale nadzieja jeszcze w tych młodych!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kto grał Kaliszuka?! Kaliszuk nie jest postacią, jego się nie gra... a jeżeli masz na myśli Danny'ego- widziałam obu i Kaliszuk to jest totalna porażka... niestety...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, Magda Smuk jest cudowna! Wtedy grał Paweł Czajka Kenickie'a, on był na jednym roku w SWA z Kubatem i nie wydaje mi się, aby był taki zły... ;). Jestem bardzo pozytywnie nim zaskoczona! Słaby początek? Właśnie początek był dobry! Fajny kontakt z publicznością (no cóż... trzeba było usiąść w pierwszym rzędzie) i pierwsza piosenka zaśpiewana w połowie przez starsze, a w połowie przez młodsze pokolenie należy do jednej z ciekawszych! :) Anioł- Sebastian Munch, ma niesamowite umiejętności, więc na pewno się rozkręci... :). A jak podobała Ci się Rizzo (Renia Gosławska) czy Doody (Krzysztof Żabka)?

a jaką miałeś/miałaś obsadę?

.

Byłem, widziałem, piszę...
Heh, nie powaliło mnie na kolana. Nie urzekła mnie inscenizacja, nie znalazłem na nią ciekawego pomysłu. Niestety czego bardzo żałuje to taki korwinowski twór. Bardzo pomysłowa choreografia Stańka (człowiek "klasa i pomysł"), fajne kostiumy, fryzury! W klimacie! Świetna autko, bardzo ładnie wpasowane klimatem! Scenografia do przyjęcia ALE SPEKTAKL BEZ POMYSŁU! Niestety to wszystko się kupy nie trzyma... przesunie się platformę tak i ok, potem w lewo i też ok... ale po co? To nie zmienia przestrzeni do ogrania a nawet jeśli to jest nie wygrywana... przestoję między scenami, niepotrzebne pauzy, które rażą. Postaci zdecydowanie mało wyraziste choć perełką dla mnie jest Magda Smuk!!! Świetna i taka utrafiona w klimacie! Fajny jest Michalski i Więcek. Kubat spoko i Łaba bardzo dobra! Jak na adeptkę to poradziła sobie świetnie! Wczorajszy tj. 5 maja Kenickie to niestety porażka... wokalnie słaby :/ Anioł bez rewelacji, dużo krzyku o nic! No i słaby początek. GREASE ma mocne wejście w oryginale, które tu niestety zostało zarysowane wątkiem zjazdu...
Podsumowanie! Zobaczyć można bo sam musical ma swój klimat i broni się sam. Muzyką! Zagraną na poziomie!
Może to kwestię przedpremierowych? Licze na to że dograją problemy ALE jeżeli decydują się na przedpremiery z publicznością to już powinni stawac na poziomie!
Niestety produkcji ROMY nie przebili. Po mimo tego, że tam role młodocianych grali 30-letni (wzwyż) faceci to nie raz widziałem w nich więcej życia i wyrazistości!
Mimo wszystko trzymam kciuki i powodzenia!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

z pewnością bardziej pasowała tam niż w Fame. Podobała mi się. Pauliny nie miałam okazji widzieć, ale jednak ma małe doświadczenie. Zobaczymy;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

koszmarny wieczor w muzycznym...

totalna klapa! jak mozna obsadzac do duzych rol aktorow ktorzy kompletnie nie potrafią grac!
nie mam zastrzezen TYLKO do muzykow, wypadli wzorowo, wspaniale zagrali!brawo!!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Super, że widziałeś Sandy w roli Doroty Białkowskiej, a kto grał Marka Kaliszuka?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

tylko Białkowska!

Łaba jest... sztuczna. Fakt- nie ma dużego doświadczenia, nadal się uczy, więc nie rozumiem, po co powierzono jej tak dużą rolę.... wypada tragicznie. Dorota Białkowska- klasa, jak zwykle!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

co do jego wokalu to jest jeszcze gorzej, niż było zwykle... porażka
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

sandy

Widziałem Sandy w roli Doroty Białkowskiej. Dla mnie rewelacja!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszyscy piszą o Dannym, a co z Sandy, która lepsza?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kubat jest świetny, potwierdzam;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widziałam film nie jeden raz, widziałam również wersję angielską. Wiedziałam co mnie czeka, co za muzyka będzie, wiec pod tym względem nie spodziewałam się rewelacji. Miałam nadzieję, ze zespół te utwory podrasuje trochę, i częściowo im to wyszło. Niestety nie wszystkie solówki wypadły dobrze, o co mam największy żal.
A co do Kaliszuka... W Fame nie był fajny, ale się przyzwyczaiłam. Póki co, najbardziej go lubię w Pięknej i w Spamie. Tu za bardzo chce być tak fajny jak Travolta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie czepiałabym się jego był o niebo lepszy od Kaliszuka. Świetnie grał i śpiewał, a przystojniakiem też jest. Przypominam, że Travolta w filmie też nie był jakimś napakowanym superbohaterem ...:)
pozdrawiam :))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

:))

byłam 1 maja i cóż... bardzo spodobała mi się postać pana Krzysztofa Żabki, to on sprawił, że chciałam tam siedzieć. Postać Sandy nie zrobiła żadnego wrażenia na mnie, gdyby jej nie było pewnie bym nawet nie zauważyła..... :( może to brzmieć śmiesznie ale tak właśnie było. Nikt nie zwrócił uwagi na Jan- ja miałam panią Magdę S. była cuuuudowna :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

To chyba nie widziałeś Pawła Kubata jako Danny'ego!!! JEST FANTASTYCZNY! Bije na głowę tego "przystojniaczka" Kaliszuka! I jest prawdziwie przystojny, a nie jakiś... zniewieściały, jak Kaliszuk!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Grease

Grease Muzyka, libretto, teksty piosenek: Jim Jacobs, Warren Casey Kultowy musical, który przenosi widzów w szalone lata 50 - te! "Grease" to także wielki przebój filmowy z 1978 roku, z niezapomnianymi rolami Johna Travolty i Olivii Newton-John. Jeden z najbardziej dochodowych filmów muzycznych w historii, nominowany do wielu prestiżowych nagród (w tym m.in. do Oscara i Złotego Globu). ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry