Widok

Grzybiarze-klatwa ignorancji

Moje cztery spotkania z grzybiarzami na prywatnej posesji i ciekawe scenariusze.
- Pani na hipsterkim rowerku wjechała i zaczyna zbierać. Pytam ja czy nie widzi ze teren prywatny. Znaki wszystko jest.
Odp> Ja nie wjechałam za znakiem tylko parę metrów dalej.
Ponad 10 minut wypraszałem obrażoną kobitę z terenu.
- Psiarz grzybiarz.
Ale ja na spacerze jestem i przy okazji zbieram grzyby sobie. Pan ich nie zbiera bo są i ich szkoda.
Po pierwsze psiecko ma być na smyczy, jest pan na prywatnym terenie i nie ma dyskusji. Pies ujada 1 m dystansu mnie dzieli.
Gość dalej wycina maślaki. Na szczęście sąsiad z drugiej strony podszedł i wyciąga telefon. Grzybiarz szybkim truchtem sie oddalił.
-Grzybiarz ciach ciach.
Słyszę jak sójki w lesie sie drą. Czyli coś jest na rzeczy. Pewnie lis albo psiecko goni sarnę jak zwykle.
Grzybiarz walczy/przecina z siatką lesną.
-Panie wchodzisz na teren prywatny znak jest ,niszczysz siatkę. Był zaskoczony i szybciutko uciekł. Zostawił kozik z okładzinami z jeleniego rogu.
-Pani od ogrodzeń.
Wjechała i zaparkowała pod znakiem \\Teren prywatny\\ I pcha sie do zagajnika.
Nosz qurde. Standartowe pytanie co tu robi i czy nie dowidzi.
Odp> Niech pan postawi płot, a poza tym las jest dla wszstkich.
Wygarnąłem wiązankę o głupocie.
Odjechała

Weekend juz jutro. Bedzie ciekawie. Chyba będę nagrywał bo to co sie dzieje jest nie do uwierzenia.....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Niech pan płot postawi. Dobre hahahah
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Również doświadczyłem tego problemu i niestety płot nie był wystarczającym rozwiązaniem:) Dopiero po wyrównaniu działki problem zbierania grzybów ustał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety mnie również takie dziadostwo zmusiło do postawienia ogrodzenia. Grzybiarze i zasr*na przez psy działka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja rowniez mimo ze dlugo nie chcialam sie grodzic, musialam to zrobic bo mimo napisu teren prywatny ludzie i tak wchodzili. Trwalo to 2 lata a teraz juz spokoj :( ale tylko dlatego ze jest ogrodzenie :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Grzybiarz z nożem przecinający siatkę leśną kwalifikuje sie pod włamanie z niebezpiecznym narzędziem . Wzywać policję i nagrywać . jeżeli poczujesz się zagrożony ( w końcu gość z nożem pcha się do Twojego prywatnego miejsca pobytu), kwalifikuje się to jako obrona miru domowego i możesz użyć środków adekwatnych do odparcia zagrożenia . Może to być i kij bejsbolowy jak i broń palna jeżeli posiadasz na nią stosowne pozwolenie . Przy obronie miru domowego nieważne jakie . Generalnie to dziwię się grzybiarzom , wiele ryzykują dla paru grzybków . ;-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co za głupoty! Jaki grzybiarz by przecinał siatkę żeby zebrać grzybka? Ktoś tu chyba się za dużo grzybków najadł że takie bzdury pisze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Oj czy pan nie jest właścicielem tego kozika? Zapraszam po odbiór.

CD spotkań z grzybiarzami.
Niestety następni petenci tylko zmieniali formuły zdziwienia opisane powyżej , ale...
jeden pan odpowiedział ze szczerością. Tak wiem widziałem informacje że prywatny teren, no trudno i odjechał....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

U mnie babsztyl chciala papieru ze to moj las. Druga ekipa wjechala do lasu samochodem serbrnym bez rejestracji z przodu. Reszta to samo co u Bojanowskiego. I do tego wywalone puszki po harnasiu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Własność prywatna to rzecz święta. Problem w tym, że w okolicy można też trafić na parę miejsc gdzie teren nie jest własnością prywatną mimo to ktoś walnął sobie tabliczkę "teren prywatny". Taka tabliczka kupiona w castoramie niestety nie ma żadnej mocy prawnej dlatego jedyne wyjście to postawienie sobie płotu. Jeśli ktoś go przeskoczy to jest już sankcjonowane prawnie jako wtargnięcie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

niestety część grzybiarzy jest gorsza od bydła. Zniszczy ogrodzenie podniesie, lub przejdzie po siatce, zrywając ją ze słupków byle wejść na działkę. dokładnie przedłużenie ul. Lipowej w części leśnej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Bojano

Wybory na sołtysa (20 odpowiedzi)

Niedługo zebranie wiejskie na którym będziemy wybierać sołtysa. Czy są jacyś chętni oprócz...

Kosze na smieci przy glownych ulicach. (8 odpowiedzi)

Witam, czy ktos z Panstwa wie czy jest szansa zeby gmina mogla w Bojanie przy glownych ulicach...

Zakup bliźniaka (42 odpowiedzi)

Cześć Wszystkim, Planuje przeprowadzenie się do Bojana z Gdyni. Aktualnie mieszkamy w bloku na...

do góry