Odpowiadasz na:

Re: Grzyby!

>No ja byłbym całkiem spokojny gdyby nie coroczne newsy, że jakiś dziadek, grzybiarz z 40 letnim stażem zatruł muchomorem sromotnikowym siebie i całą rodzinę.

Trujących śmiertelnie... rozwiń

>No ja byłbym całkiem spokojny gdyby nie coroczne newsy, że jakiś dziadek, grzybiarz z 40 letnim stażem zatruł muchomorem sromotnikowym siebie i całą rodzinę.

Trujących śmiertelnie jest jeszcze kilka gatunków, na przykład piestrzenica kasztanowata albo muchomor jadowity. Jest też cała fura grzybów trujących w ten sposób, że upośledzają układ immunologiczny i otwierają organizm na ataki patogenów, szczególnie u dzieci i osób starszych.

Wspaniały i smaczny czernidłak kołpakowaty (pospolity też) zawierają np substancję, która blokuje w organizmie metabolizm alkoholu. Jedząc czernidłaki dzień przed i trzy dni po nie wolno pić, bo zatrucie alkoholowe murowane.

Prof. Lisiewska zawsze powtarzała, że najczęściej śmiertelnie trują się ci, którzy się znają na grzybach, bo jak ktoś się nie zna to po prostu nie zbiera. A ten co się zna ma słabsze wątpliwości.

zobacz wątek
8 lat temu
~Manson the Forester

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry