Odpowiadasz na:

Technologia produkcji żywności rozwiązała ten problem wieki temu - w zamrażarce lodówkowej nie należy przechowywać żywności dłużej niż miesiąc.
W zakresie grzybów można je mrozić w niskich... rozwiń

Technologia produkcji żywności rozwiązała ten problem wieki temu - w zamrażarce lodówkowej nie należy przechowywać żywności dłużej niż miesiąc.
W zakresie grzybów można je mrozić w niskich temperaturach i przechowywać do 10 miesięcy, bo chociaż zamrożone pewnym procesom starzenia się ulegają. W moich zamrażarkach jest arktyczny mróz - -28 - i bez szkody dla smaku przechowują się w niej spokojnie 3 lata (dłużej nie trzymałem). Trujące nie są, jadalne są, ale poopy nie urywa. (Zamrażary mam przez sforę, bo przechować dziesiąt kilo padliny inaczej się nie da, a wyprawy po mięso co kilka dni to utopia).
Istotny jest też proces zamrażania, inaczej zamraża się grzyby młode, inaczej stare. Ja zamrażam tylko młode, i to od razu w temperaturze arktyki. Nie ulegają degradacji. W zanrażarce lodówkowej nie próbowałem, ale bym też nie widział sensu, bo to nie urządzenie do długoterminowego przechowywania żywności.

zobacz wątek
6 lat temu
~MtF

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry