Widok

H-E-L-P-!

Rowery Temat dostępny też na forum:
Witam!

O swojej wkur..... dolegliwości w postaci upierdliwych skurczy pisałem już wcześniej. Wszelakie badania i wizyty u lekarzy jak na razie guzik dały :/ Będąc u ortopedy na przymorzu w przychodni sportowej padły trzy możliwości mojej dolegliwości (rym przypadkowy) pierwszą już jakoby wykluczyłem a żeby przejść dalej potrzebuję namiar na jakiegoś specjalistę który to przebadał by mnie w trakcie wykonywania wysiłku i poprzez "nieznaną mi" aparaturę mógł sprawdzić co tam się w moich kopytkach dzieje... sam nie wiem czy takie badania są w ogóle wykonywane więc jeśli ktoś z Was wie gdzie można takowe badania przeprowadzić będę wdzięczny za namiary.

barry_1@wp.pl

Pozdro!

na złodzieju czapka GORE ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Barry napisał(a):

> a ja bym dodał... mianowicie porządne rozciąganie zarówno przed
> jak i po jeździe. Ponadto zawsze po dłuższej jeździe staram się
> rozmasować mięśnie lub wygrzać je pod gorącą wodą gdy biorę
> prysznic... teraz to "nic dodać" ;)

polecam "wygrzać je pod gorącą wodą " !!! skoro już nie możesz przestać jeździć. Kiedyś tak grzałem całą noc w wannie już po. Jak woda stygła automatycznie budziłem się i wymieniałem na gorącą. A rano rześki wyruszyłem na następną wyprawę na roweq. Można więc przed i po !!!
przed też wypada... na pewno nie zaszkodzi :)

codziennie sok z pomidorów- na skurcze....rozciąganie po (najpierw mięśien się dotlenia a dopiero potem rozciąga). relaksacyjne (czyli własnym ciężarem ciała)- a nie SZARPANE!!!!
a ja bym dodał... mianowicie porządne rozciąganie zarówno przed jak i po jeździe. Ponadto zawsze po dłuższej jeździe staram się rozmasować mięśnie lub wygrzać je pod gorącą wodą gdy biorę prysznic... teraz to "nic dodać" ;)

Mat napisał(a):

> Tutaj możesz poczytać na temat swojej dolegliwości:
>
> http://rowery.gazeta.pl/rowery/1,79875,4073987.html

przeczytałem. Nic dodać nic ująć i tylko stosować. Albo zmienić hobby, albo zatrudnić armię lekarzy, laborantów i serwisantów organizmu na trasie.
Tutaj możesz poczytać na temat swojej dolegliwości:

http://rowery.gazeta.pl/rowery/1,79875,4073987.html
"ciurlać im sie chce!!!.ot co!!" :D

wiem, to nie na temat, ale wlasnie to uslyszalem i nie mogle sie powstrzymac :D
Pierwszy raz o skurczach usłyszałem od sot-a już dawno temu. W tym wątku sot wypowiedział się wpisem z dnia 15-04-2008 11:36. Dzisiaj przeczytałem o wczorajszych problemach ze skórczami na stronie sot-a. W zeszłym roku przekroczyłem swój rekord rocznego przebiegu i odczułem tę "przyjemność" . Organizm ma swoje prawa i oszukiwanie go magicznymi zabiegami w rodzaju łyknę to czy tamto, to złudzenie. Ale każdy postępuje tak jak lubi :D. O skurczach wiele słyszałem nie tylko od sot-a. Te historie na moją ocenę są identyczne, jeśli chodzi o przyczynę występowania i sposobu efektywności radzenia sobie.
jakieś to wyjście jest... ;) jednak regularne rozciąganie przed jak i po jeździe + maść rozgrzewająca wydaje się być skuteczną terapią... fakt faktem biorę cały czas Aescin więc może to ma wpływ na ustąpienie skurczy - pojeździmy, zobaczymy!

Ziarno napisał(a):

> cholera wie ? :) ale powiem Ci jedno - jeszcze w zeszlym roku
> mogle sobie wstac rano , sniadanie, plecak, bike i rura na maxa
> :-) a teraz ? no comment....
> z tego co sie dowiedzialem, to na wszelkiego rodzaju kontuzje
> pracuje sie przez calkiem dlugi czas: czasem miesiac, czasem
> dluzej - ale effect koncowy jest zawsze podobny - masakera :(

TAK
D O K Ł A D N I E
T A K

weź kijki trekingowe i zapisz się na Nordszona - pochodzisz sobie z roczek lub dwa, na nóżkach tak z 10 000 km w sumie, to przejdą te dolegliwości, a pojawią się inne, co będzie oznaczać, że czas wracać na rowerek :)
cholera wie ? :) ale powiem Ci jedno - jeszcze w zeszlym roku mogle sobie wstac rano , sniadanie, plecak, bike i rura na maxa :-) a teraz ? no comment....
z tego co sie dowiedzialem, to na wszelkiego rodzaju kontuzje pracuje sie przez calkiem dlugi czas: czasem miesiac, czasem dluzej - ale effect koncowy jest zawsze podobny - masakera :(
cóż... na chwilę obecną poświęcam 10 -15 min na rozciąganie po jeździe jak i przed. Dodatkowo po jeździe smaruje nogi maścią rozgrzewającą i jak na razie jest ok... co to może oznaczać?!? dziwi mnie to o tyle że dawniej jak moja wiedza na temat kolarstwa była "żadna" to mogłem bez żadnego przygotowania i rozgrzewki przejechać ok 60 km i tylko mnie tyłek bolał - nic poza tym. Czy okres w jakim jeździłem bez odpowiedniego przygotowania (rozciąganie itp.) mógł spowodować w późniejszym czasie następstwa w postaci opisanych wcześniej skurczów???

ponoć gdzieś na AWF-ie coś takiego robią ale trzeba mieć odpowiednie dojście...

Pokombinuj z pozycją na rowerze. Przesuń siodło do przodu, daj wyżej, potem odwrotnie.
To może masz za chłodno w nogi?

Odnośnie tego badania, spróbuj zapytać w swojej przychodni gdzie takie robią lub gdzie szukać (NFZ, izba lekarska).
robiłem też USG metodą Dopplera - równiez wszystko ok

też się nad tym zastanawiałem jednakże ortopeda z przychodni sportowej na przymorzu powiedział że siodło tu nie ma znaczenia... (posiadam siodło speca AvatarGel 143)

już byłem - wszystko mam w normie

Oprócz magnezu liczy się jeszcze wapń i potas.
Poproś lekarza o skierowanie na badanie krwi pod kątem poziomu minerałów.
A moze problem jest w siodle? Nieodpowiednie siodlo moze sie objawiac na rozne sposoby...

Inne tematy z forum Przymorze Małe

Ksylamit - przymorze, żabianka,brzeźno (11 odpowiedzi)

Cześć Planuję kupić mieszkanie w powyższych lokalizacjach. Podczas oglądania dwóch mieszkań...

Willa Krzywoustego (7 odpowiedzi)

W okolicy, w której powstaje Willa Krzywoustego znajduje się bogato rozwinięta infrastruktura -...

gdzie chodzicie do stomatologa? (17 odpowiedzi)

Gdzie chodzicie do stomatologa częściowo refundowanego przez NFZ? proszę o rady i namiary na...

do góry