Widok

Handlarze i konsumenci iluzji

Zdumiewa mnie podatność na iluzje, czego dowodem może być wątek poświęcony "ksiązkom, ktore polecam".
Po przeczytaniu z racji zainteresowań i studiów paru tysięcy książek, dochodzę do wniosku, że szkoda czasu, tym bardziej że obecnie dominuje w nowej literaturze powtarzalność a poza tym marketingowe kreowanie wątków pod aktualne gusty publiki.

Zainteresowanie fikcją, której jedynym celem jest manipulowanie emocjami czytelnika, jest mało twórcze, szczególnie jeżeli zestawimy je z powszechną ignorancją na temat struktur realnej, a nie wirtualnej, rzeczywistości. Warto czytać, dla zrozumienia minionej mentalności, tylko klasyków i opracowania naukowe lub popularnonaukowe, żeby uniknąć manipulowania przez producentów wszelkiej iluzji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszakże nic nowego. Np.: Mickiewicz i reszta "realistów" pańskiej płci, doprowadzili Wokulskiego do tragedii życiowej. Oczywiście ręką Prusa, który przecież był sprawiedliwy w oddaniu stanu emocji ... i umysłu, wszystkich bohaterów utworu. Połowa sukcesu, gdy kto przeczyta książkę. Ma szansę zająknąć się, jeśli uważny.
To pańska płeć, w adaptacjach filmowych dzieła, zakodowała fałszywy obraz Kobiety (jej umysłu i emocji, potrzeb...), by programować kolejne pokolenia mężczyzn.
A tak mój Drogi Pyśku, "handlarze i konsumenci", nie "handlarki i konsumentki". Wszystkie wartościowe, zajęte są cichą obroną prawa do bycia Kobietą, a nie iluzją, której mało która może sprostać, a jeśli już, ponosi najwyższą cenę.
To męski świat, w którym za sprawą "iluzji", bycie prawdziwym mężyzną, nadal pozostaje mało męskie.
Najlepsze jednak jest to, że idziecie przez życie, otoczeni jedynie nudnymi "kurami domowymi", "głupimi babami" i "blondynkami".
Już czas, byś Pan, jako pionier, wyprowadził, wraz z innymi, własną płeć, z tej ciemnoty totalnej i iluzji. Zacznijcie pisać prawdę do kn!
Ku chwale Ojczyzny!
Ps
Zobaczę co tam na netflixie odgrzewają. Jaką nową czy starą baję. Śmiech to zdrowie.
i bonus! :)
Jedynie Kobieta pozbawiona złudzeń, ma szansę przetrwać w wirtualnym świecie, programowanym przez "iluzjonistów" pańskiej płci.
Z paru tysięcy... tych tam, jedną zapodaj ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nic nowego ?
Można i tak oceniać rzeczywistość z perspektywy tuiteraz i w oparciu o pamięć złotej rybki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Stary Testament ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Najlepszy broker forex w Trójmieście (16 odpowiedzi)

Jak w temacie. Czy ogólnie ma znaczenie gdzie broker ma siedzibę? Z tego co widzę, to wszystkie...

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

do góry