Widok
Hey, Klezmorim!
Opinie do spektaklu: Hey, Klezmorim!.
Mordechaj Gebirtig był najbardziej znanym żydowskim poetą ludowym w Polsce. Pisał teksty poetyckie i sam komponował do nich melodie. To on jest autorem znanej w Polsce pieśni „Żegnaj mi, Krakowie”, przetłumaczonej przez Agnieszkę Osiecką. Zginął z rąk niemieckiego żołnierza w krakowskim gettcie, pozostawiając wiele pieśni. Wiele z nich pojawi się w najnowszym programie André ...
Przejdź do spektaklu.
Mordechaj Gebirtig był najbardziej znanym żydowskim poetą ludowym w Polsce. Pisał teksty poetyckie i sam komponował do nich melodie. To on jest autorem znanej w Polsce pieśni „Żegnaj mi, Krakowie”, przetłumaczonej przez Agnieszkę Osiecką. Zginął z rąk niemieckiego żołnierza w krakowskim gettcie, pozostawiając wiele pieśni. Wiele z nich pojawi się w najnowszym programie André ...
Przejdź do spektaklu.
Śpiewaj, Klezmerze
Spektakl jako taki nie różnił się niczym od pozostałych recitali pieśni żydowskich Andre Ochodlo. Ale klimat, jaki się tworzy podczas tych koncertów jest nieporównywalny z niczym innym. Urzeka przede wszystkim magia głosu p. Ochodlo i doskonale oddawane emocje. Należy on do nielicznych artystów, którzy śpiewają całym sobą, nadaje pieśniom niepowtarzalny ton, widoczny, albo może słyszalny, zarówno w głosie jak i w oczach, rękach i całej postaci.
Nie sposób pominąć też towarzyszącej mu orkiestry. Instrumenty w pieśniach żydowskich "mówią", śpiewają własne pieśni, zawodzą nad losem osieroconych dzieci, weselą się wraz z radością Żydów. Orkiestra nadaje tej muzyce charakterystyczną barwę i rytm, toteż nie sposób pomylić jej z żadną inną.
A mówiąc krócej: gorąco polecam!
Nie sposób pominąć też towarzyszącej mu orkiestry. Instrumenty w pieśniach żydowskich "mówią", śpiewają własne pieśni, zawodzą nad losem osieroconych dzieci, weselą się wraz z radością Żydów. Orkiestra nadaje tej muzyce charakterystyczną barwę i rytm, toteż nie sposób pomylić jej z żadną inną.
A mówiąc krócej: gorąco polecam!
Hej Klezmorim!
Witam! Miałem przyjemność oglądać prapremierę na Festiwalu im. J. Kiepury w Krynicy Zdroju. I kolejny sukces A. Ochodlo. Spektakl- widowisko znakomicie potrafi porwać widza w wir Krakowskiego Kazimierza. Nie nudzi, piosenki są przeplatane w wszystkie znakomicie dobrane. Dwie godziny z muzyką żydowska w wykonaniu znkomitej orkiestry. Serdecznie polecam na szare, jesienne wieczory. Pozdrawiam