Widok

Higiena w pracy, czyli w co wycieracie ręce?

Ostatnio w mojej firmie, w ramach oszczędności, szef zrezygnował z zakupu ręczników papierowych na rzecz bawełnianych. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby każdy z pracowników miał swój ręczniczek. Okazało się jednak, że zafundowany został jeden ręcznik na jedną toaletę - męską i damską. Dodam, że nie ma suszarek do rąk. Podejrzewam, że ręczniki nie będą używane, a będą tylko siedliskiem zarazków.

Czy to w ogóle zgodne z prawem pracy i zasadami higieny? Pewnie za chwilę każdy będzie chodził ze swoim papierowym lub bawełnianym ręcznikiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Macie w pracy BHPowca?
Niestety nie mamy, a firmę przejął syn właściciela, który mało zna się na przepisach.
Ile mniej więcej osób zatrudnionych jest we firmie i kto formalnie wykonuje zadania służby BHP? Bez odpowiedzi na te pytania trudno coś doradzić bo przepisy są różne w zależności od wielkości firmy.
Pracowników jest ok. 20 i formalnie nie ma osoby, która nadzoruje zadania służby BHP. Szkolenia z BHP dla nowych pracowników przeprowadza firma zewnętrzna, natomiast nikt wewnątrz nie nadzoruje kwestii związanych z BHP, w tym np. wyposażenia apteczek. Wszystkie stanowiska w firmie to stanowiska biurowe.
Jedna rolka ręcznika na każdą toaletę ? I to ma niby starczyć ??! Żenada po prostu. Powinien być zakupiony zapas tych ręczników na przynajmniej pół roku naprzód i dodatkowo zamontowane po dwie suszarki do rąk. Tak jest w normalnych firmach. A różnica między ręcznikiem bawełnianym a papierowym jest na tyle mała, że wasz szef robi zwykłe polskie pseudo oszczędności. Mentalność Polaka - Cebulaka (dawniej mówiło się badylarza) z Twojego szefa wyłazi niestety.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dotychczas tak było, że zaopatrzenie w ręczniki papierowe było na dwa-trzy miesiące naprzód. Teraz jest jeden ręcznik tekstylny na toaletę. Jesteśmy ciekawi, kto i co ile będzie je prał :-)
Sami będziecie prać , pracowałem w firmie/korporacja/ w której kolejno sprzątaliśmy z myciem kibli włącznie. Jak ktoś narzekał to suka kadrowa meldowała w centrali...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uwielbiam takie oszczędnościowe smaczki. W mojej poprzedniej pracy ręcznik papierowy był wręcz świętością i nie można było go użyć do byle czego! Gdy miałeś czelność zmarnować kawałek ręcznika, był od razu krzyk i lament! Na dodatek panował przerażający zwyczaj odkładania użytego już ręcznika papierowego na półeczkę i gdy trochę się podsuszył, używano go ponownie. Szczęka opadła mi, gdy się o tym dowiedziałam. Żenada.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety, prawda jest taka, że wielu pracodawców ceni sobie oszczędności ponad wszystko. Nie tylko nie kupują ręczników, ale także zapominają o podstawowych oznaczeniach pomieszczeń. Tabliczki BHP z dziwnego powodu też są uważane jako zbędny wydatek. A są miejsca, w których można kupić je bardzo tanio np. na stronie https://naklejkitabliczkibhp.pl/. Przy takich cenach nawet najbardziej skąpy pracodawca, by ustąpił :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hej. jak już mówimy o oszczędnościach to czy ktoś z Was korzystał może z outsourcingu ? Jak tutaj https://doba.pl/wroclaw/artykul/czy-oplaca-sie-korzystac-z-outsourcingu-it-poznaj-korzysci/35264/17/noa123 ?

Inne tematy z forum Praca

praca z otto w holandii (47 odpowiedzi)

cześć, mam pytanie, ktos byl zatrudniony przez otto w holandii? jakie warunki mieszkaniowe?...

PRACA chciec to moc (69 odpowiedzi)

Czesc, calkiem niedawno temat pracy zostal poruszony (zapewne po raz kolejny na forum, nie wiem...

Praca za granicą. Niemcy (8 odpowiedzi)

Jeżeli szukasz pracy sprawdź najnowsze oferty. Najnowsze oferty pracy Niemcy. Szukaj pracy w...

do góry