Widok

Homoseksualiz

Obecnie zdaje się uznaje się go za normę.
Jednak czytałam kiedyś coś więcej i wynikało z tego że nadal jakieś 50% psychologów uważa to zjawisko za patologię (w tym ja również).
Gdy mężczyzna z takimi skłonnościami, drży w bliskim kontakcie z kobietą (chodzi mi o samo stanie w niedalekiej odległości)- to wydaje się być biseksualistą. Czy to jest możliwe do wyleczenia?
Może zagląda tutaj jakiś psycholog i chce się wypowiedzieć.
Zależy mi na naukowym podejściu a nie na prostackich komentarzach.
Będę wdzięczna
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Bez wątpienia, uważam, że było to dla ciebie przykre w okresie późniejszym, kiedy zobaczyłaś i zrozumiałaś całą sytuację. Wiadomo też, że ofiary takich zachowań najczęściej przeżywają to dość długo, a nawet przez całe życie. Są też i tacy, którzy w miarę szybko (?) starają się zostawić te przeżycia za sobą i żyć dalej, ale takich ofiar jest niewiele.
Ukierunkowanie seksualne takie jak homo, ma też swoje odszczepy i nazywamy je np. pedofilią, choć pedofilia nie wylewa się jedynie na chłopców. Ale to wszyscy wiemy. Chciałbym w tym miejscu zwrócić uwagę na sam homoseksualizm, bez jego odmian, tak jak piszesz w komentarzu wstępnym. Dalsze komenty kierują całą dyskusję właśnie na te odmiany. Uważam, że nie należy wrzucać wszystkiego do jednego worka. Homoseksualista na pewno nie będzie zajmował się pedofilią. Natomiast pedofil może też zwracać uwagę na osobników dorosłych lecz nie będzie do końca zaspokojony, no i oczywiście decydują tu rozmiary narządów. Warto może też jeszcze wspomnieć o łączeniu homoseksualizmu, pedofilii z moredrstwami popełnianymi na tle seksualnym, co bardzo często ma miejsce w przekazach informacji masowych. Niemniej fakt pozostaje faktem, że homoseksualizm zawsze istniał i istniał będzie, podobnie też jest z pedofilią i wszelką inną przemocą seksualną. Efektem końcowym jest to, że ich ofiary cierpią potem przez całe swoje życie. Obserwując zachowanie ludzi tego pokroju, śmiało stwierdzam, że jest to walka z wiatrakami. Wiadomo co mam na myśli. Ale to wcale nie oznacza, że mielibyśmy nie toczyć walkę z tym okrutnym zjawiskiem jakim jest pedofilia. Ale to tylko moje zdanie na ten temat. Każdy może mieć inne. :|
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja nie wiem co Wy ludzie macie z tym łączeniem homoseksualizmu z pedofilią. Bo "pedofil" i "pedał" zaczynają się na "ped" więc muszą być zbliżone?
Jedno jest orientacją, drugie parafilią.
Osoby molestowane w dzieciństwie mają szereg problemów w dorosłym życiu, tylko że to jest zupełnie osobna sprawa.
Orientacji się nie wybiera. A mam wrażenie, że to właśnie boli autora wątku. On by chciał, żeby to się dało leczyć i wyeliminować, bo z jakiegoś powodu mu to przeszkadza, choć go w żaden sposób nie dotyczy. No, chyba że?
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Stvoriczko...nic dodać nic ująć:)
Nie musisz mi współczuć bo molestowana nie byłam (no chyba,że byłam tylko tego nie pamiętam).
Raczej współczuj mi szoku jakiego doznałam czytając twoje wypowiedzi ubolewające nad homoseksualistami, którzy to musza zakładać rodziny mimo swej orientacji. Rozumie, że po to, żeby mieć dzieci.
Najpierw ktoś mnie przekonuje do wierzeń Świadków Jehowy, którzy oficjalnie nie popierają homoseksualizmu a później dowiaduję się ,że mniej oficjalne stanowisko jest zupełnie inne no chyba, że to jest osobiste stanowisko ŚJ, których ta orientacja dotyka.
Jedni poświęcają się, chodzą a inni niweczą ich pracę:/
Autorze...ale tak ogólnie to chyba wiesz o co ci chodzi bo ja jakoś zaczynam się gubić w twoich rozważaniach;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
inka ty jesteś od pukających do drzwi ?
Tak odczytałeś moje wpisy?Zadziwiasz mnie:p
Stvoriczko. Bo większość społeczeństwa ma zbyt małą wiedzę i mają problem z takim odróżnianiem. I nie sugerujmy się tym, że mamy XXI wiek - stereotypy pokutują bardzo długo i w dużej mierze przechodzą z pokolenia na pokolenie. Co od czego się zaczyna to już są tylko szczegóły.
Oczywiste jest, że w orientacji wyboru nie ma, bo jak wcześniej zacytowałem, jest to nieodwracalne. Nie wiem czy to boli autora, ale na cud liczyć nie można, to niemożliwe. Dobrze byłoby zweryfikować swe myśli, o czym rozmawiamy - o homo, czy parafiliach? Tyle tylko, że tego typu tematy mają to do siebie, że ciężko ustrzec się przed wtrąceniem różnego rodzaju odmian. Z czegoś to wkońcu wynika. Osobiście też nie rzadko mam takie skłonności do wspominania o pochodnych od homo. Ale trudno, jako ludzie juz tacy jesteśmy. :))
@autor bez - nie wątpię, że masz rację, ale uważam, że w całym tym wątku romawiamy o homoseksualizmie w społeczeństwie ludzkim. To nie ma najmniejszego znaczenia kto i kim jest, jaką wyznaje religię, jakiej jest rasy czy języka, do jakiej grupy społecznej przynależy, czym się zajmuje i gdzie mieszka - to działa wszędzie. Wiem o co ci chodzi i rozumiem twoje niepokoje. To raczej sprawa podejścia do (być może) problemu i powoływania się na niektóre autorytety jak np. Biblia, a dalej sprawa moralności, jednokierunkowości opartej na hetero. Przeciwieństwa i niezgoda pośród ludzi zawsze istniała i istnieć będą, więc trudno wyobrazić sobie tolerancję w pełnym tego słowa znaczeniu. Wszystko zależy jak każdy z nas podchodzi do tego tematu. Ale cieszmy się, że jesteśmy różni, bo inaczej byłoby na świecie nudno. :)))
Może zanim ustosunkuję się do twojej wypowiedzi zapytam:
Jaki jest stosunek Świadków Jehowy do homoseksualizmu?
Jesteś Świadkiem Jehowy?
Nie uważacie że wrzucanie homoseksualistów i pedofili do jednego worka jest ogromnie krzywdzące dla tych pierwszych?Pedofilia nie jest przypisana do orientacji,występuje zarówno wśród hetero jak i homo,dewiacja dla której mam zero tolerancji.
@ do autora bez: - nie jestem ŚJ, ale dostatecznie znam ich strukturę wewnętrzną i stosunek do innych orientacji seksualnych niż hetero.
Mogę tylko wyogólnić, że w tej organizacji panuje pozoranctwo i wybiórczość - czyli różnica pomiędzy gej, szary członek zobru, a gej będący wyżej w hierarchii. Bardzo łatwo zauważyć, kto w tej kwestii jest tolerowany, a kto nie. Ale ŚJ to już inny i rozległy temat.
Jestem zaskoczona bo na forum religijnym interia głosisz poglądy religijne Świadków Jehowy. Mało tego gdy się z tobą ktoś nie zgadza to wyzywasz go od baranów, a szczególną agresję kierujesz w stosunku do kobiet.

Irytującym jest tez fakt, że często mówisz komuś doucz się baranie! natomiast twoja wiedza bywa mierna.
Przykład: powiedziałeś, że w pedofilii znaczenie ma rozmiar narządów dziecka tymczasem:
" Pedofil, który jest zainteresowany chłopcami przyzna, że pociąga go brak włosów na ciele i jego własne dorosłe seksualne pożądanie. Ponadto problemem jest niezdolność pedofila do utrzymania zdrowych stosunków seksualnych z dorosłymi, a nie fizyczne cechy seksualne niedojrzałego chłopca."
Może na początek: z niebardzo wiadomego mi powodu próbujesz zmienić temat, wystarczyło tylko hasło: ŚJ. Cokolwiek głoszę i gdzie, to wiem, że nikt jeszcze z tego powodu nie umarł i na pewno nie umrze.
Jeśli się ktoś nie zgadza z tym co piszę, to oczywiście, że nie musi, nie przeszkadza mi to, bo mu wolno, ale nie mogę też przypomnieć sobie bym kogoś wyzywał od baranów, bo zawsze miałem świadomośc, że cokolwiek piszę, to do człowieka, anie do barana. No myślę, że agresję to raczej ty wykazujesz do mnie, w przeciwnym razie nie napisałabyś tego postu. Poza tym nie masz cienia podstaw by tak twierdzić. Ale ok, domyslam się kim jesteś i wpływu na to nie mam - to twój problem, bo go masz. Co do pedofilii, to tylko poszerzyałś to, co wyraziłem tylko wstępnie nie wdając się w szczegóły - dzięki za więcej informacji. Uważam, że powinnaś więcej zwracać uwagę na człowieka i rozmawiać, niż stosować takie wybuchowe, niekontrolowane odruchy, które są wyjątkowo niezdrowe przede wszystkim dla ciebie :)) Ale spokojnie, nie złoszczę się na ciebie i na nikogo, bo jesteśmy tylko ludźmi i wszyscy popełniamy błędy, nikt nie jest od nich wolny. A wogóle to miło, że napisałaś, co o mnie myślisz. Dzięki tobie będę miał więcej pracy nad sobą, by więcej dobra z sibie wykrzesać. Jeszcze raz dziękuję ci.:))) Napisz coś jeszcze, a nawet zbluzgaj mnie :))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To żaden wybuch agresji z mojej strony.
To o czym piszę potwierdzam faktami. Przeczytaj sobie wypowiedzi Freewolnego (twoje) na interii. Jest tam min. fragment, w którym mówisz coś takiego "wiem, że teraz zostanę uznany za odstępcę".
To co jesteś jednak Światkiem Jehowy? Tak szybko zmieniasz nicki:)
A K&K to przecież też ty
Tek, ona tu przyszła za Tobą z Interii?
Oczywiście że tak.
Różnica jak między szafą a szafotem, ale niektórym naprawdę niewiele potrzeba.
Muszę śmiało przyznać, że twarz trochę mi się usmiechnęła, co do twoich faktów. Bo: kim jest freewolny, to wiem lepiej niż ty i nie powiesz mi kto to:)), a jeśli chodzi o K&K, to już kogoś innego dopasuj do tego nicka. A cytat, który podajesz, to jak Ty myślisz, jestem ŚJ czy nie?
Znasz strukturę ŚJ? Wiesz jak są traktowani wykluczeni i odstępcy?
A może Ty też kiedyś byłaś ŚJ? Jeśli tak, to witam w klubie byłych ŚJ :)))
Właśnie zmieniłem nick z Tekwar na Zeratull, ale z innego powodu i jeśli chcesz porozmawiać na priv, to zapraszam. :))))
Inko, masz rację. Ludzie mający poważne problemy ze sobą, oraz domiany tych problemów zawsze były mieszane, ale to chyba tylko ludzkie skłonności do upraszczania powodują do takiej mieszaniny. Szkoda gejów, że czasami są brani za pedofilów. :)
W takim razie za K&K przepraszam.
Jeśli coś złego będzie się działo to nie omieszkam zwrócić się do ciebie z prośbą o pomoc:)
Jeśli mówimy o homoseksualizmie to już bardzo ogólnie: próbuję udowodnić, że na tego typu skłonności MOGĄ mieć wpływ traumatyczne zdarzenia z przeszłości jak molestowanie przez osobę tej samej płci (pierwsze kontakty są bardzo ważne w życiu nastolatków, dzieci), nieudane pierwsze kontakt z kobietami i szereg innych współistniejących czynników.
Jest też zjawisko współżyć między mężczyznami w internatach, więzieniach, pewnie też w seminariach.
( to taka forma zastępcza raczej służy zaspokojeniu tylko potrzeb seksualnych. Po wyjściu często te osoby tylko sporadycznie do tego wracają).
Jeśli nie miało miejsca nic takiego i wychowywaliśmy się w zdrowej rodzinie i prawidłowym środowisku to dopiero wówczas możemy brać pod uwagę genetyczne uwarunkowanie.

Inne tematy z forum Hydepark

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Grajdołki (239 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry