Widok

Hyalgan - potrzebne informacje

Witajcie,

Mam pytanie do bikerów, którzy mieli problemy z kolanami. Byłem u podobno dobrego trójmiejskiego ortopedy, który stwierdził u mnie chondromalacje jednego kolana (rozmiękczenie chrząstki stawowej) i zaproponował serię zastrzyków z Hyalganu. Te zastrzyki są cholernie drogie (jeden kosztuje ok. 200) i ciekaw jestem czy ktoś z Was brał takie zastrzyki i mu pomogły czy nie? Po prostu zastanawiam się czy jest sens płacić tyle kasy.

Szczególnie liczę na opinię naszego forumowego lekarza Tacoo, ale oczywiście także na bikerów z podobnymi problemami.

Wszystkie informacje mile widziane
Pozdrawiam
Pingwin
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Stosuję
Uważam,że cena jest niższa od innych.
Mnie osobiście pomagają, x tym że trzeba je powtarzać.
Jedno kolano co pół roku,drugie średnio co 4 mce
witam używam zastrzyki hyalgan już trzeci raz raz w miesiącu do tego muszę jeździć rowerem codziennie po godzinie czasu i z tego wszystkiego pomaga mi rower zrobiłam test i sam zastrzyk nie pomaga nie wiem czy w ogóle pomaga płacę za niego 180zł i to jest strata kasy
U Pana dr. Cieślaka nie byłem, ale w 2008 miałem okazję zobaczyć w szpitalu miejskim po wypadku na obchodzie ze swoją świtą: -jak kolano?
- boli..
-i będzie boleć!

to jego krótkie słowa..

jestem kilka lat po dwóch rekonstrukcjach z kolanem nie odczuwam ale fizycznie pracować już nie mogę, treningi interwałowe odpadają tylko rekreacja.
Ale ostatnio musiałem odpuścić, od zeszłego roku ciągnie się za mną "zapalenie ścięgna Achillesa".
14 skończyły się rehabilitację, z rowerem odpuścilem kilka dni temu tyle tylko co do pracy w jedną kilka km.
A po rehabilitacji jakby gorzej.
Nie wiem dziwna polityka, ponad pół roku temu miałem coś podobnego, przeszło samo bez rozciągania.
Teraz ortopeda zalecił odstawić rower i rozciągać mimo że boli, a jeżdżąc rowerem lepiej czuje niż podczas chodzenia gdzie każdy krok sprawia ból.
Przy jeździe tyle tylko gdy odrywa się nogę od podłoża i schodzenie z roweru boli.
ja brałem jóż trzykroynie od 6 lat i zawsze mi pomagają po jednym zabiegu w kolano jeden zastrzyk trzy lata bez boleści polecam.
Zgadzam się tą opinią i podobnymi opiniami jak Oli odnośnie
dr Cieśli. Niestety
witajcie.
nie jestem kolarzem tylko byłym dość zaawansowanych koszykarzem.
po pojawieniu się bólu w kolanie trafiłem do p. Pawlaka (młodego). Dla mnie rekomendacją był fakt, że jest nadwornym lekarzem lechii gdańsk, a komu jak komu , ale piłkarzom kolanka się sypią.
zanim facet mi cokolwiek zalecił wysłał na rezonans do szpitala wojewódzkiego.
po rezonansie miał pewność, że mam chondropatię.
dostalem synvisc-one (to jest 1 iniekcja zamiast 3) i wszystkie bóle minęły.

pozdrawiam kolarzy

PS.
Pawlak zrobił na mnie b. korzystne wrażenie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobił mi USG, wcześniej miałem robione RTG ale nic nie wykazało. Po USG stwierdził że jak na 30 latek to nie jest za dobrze, nawet coś wspomniał o artroskopii, ale najpierw polecił te zastrzyki. Ogólnie kolana dość mocno chrupią i trochę bolą po większym wysiłku, ale nie uniemożliwia mi to treningów.
Na jakie podstawie ortopeda stwierdził ze są potrzebne takie zastrzyki czy roniłeś rezonans kolan czy tylko zdjęcie RTG ?
Witam. Z uwagi na kiepski stan moich kolan ortopeda zalecił mi kurację Hyalganem przez 3 kolejne tygodnie. Wczoraj wziąłem pierwszą turę zastrzyków. Na stronie producenta wyczytałem, że należy odpuścić jakiekolwiek większe obciążenia kolan przez pierwsze 48 godzin od iniekcji. Natomiast lekarz stwierdził, że mam nie obciążać kolan przez cały okres przyjmowania zastrzyków i tydzień po ostatnim z nich. Trenuję siatkówkę i sam nie wiem co teraz zrobić, wierzyć lekarzowi czy producentowi? Miesiąc całkowitej przerwy w treningach niezbyt mi się uśmiecha. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
To raczej moja działka (kolano po 2 operacjach, w tym chondromolacja).
2 lata temu bralem Synvisc (to samo co Hyalgan) byla lekka poprawa, ale biorac to juz wiedzialem, ze to dziala tylko rok (tak jest napisane na stronie producenta).
Obecnie jestem po serii Hyalganu u dr. Ciesli - jestem zadowolony. Licze sie z tym, ze taka seryjke trzeba brac co roku, wiec juz zbieram kase na przyszloroczne leczenie. Tak trzeba jak chce sie cos trenowac.

Hyalgan u Dr. Ciesli kosztuje 160 zl z wizyta razem.
Dzienkuje za rady.Zeszlym roku dostalam 4 hyalgan do kolana 10 miesiąc y mailam spokoj i znowu zaczyna sie dokuczać.Więc też zastanawiam sie czy jeszcze raz powtorzyć
Naali napisał(a):

> Ważne jest aby znać nazwę swojej choroby!! ktoś tu wspomniał o
> chondromalacji ... w bardzo młodym wieku , chrząstka sie
> regeneruje, trzeba się przez ten czas wstrzymac ze sportem i
> oszczędzać. W wieku późniejszym .. niestety ... można jedynie
> spowolnić postęp choroby i tu .... wydaje mi się , ze trzeba
> sobie dać już spokój ze sportem wyczynowym, dla własnego dobra.
> Ale wiem , ze u niektórych to nie porzejdzie, będa trenować
> ostro dopóki tchu starczy, a potem .... WSZYSTKO ZWALą NA
> LEKARZY !!!
> Powodzenia życze i korzystania nie tylko z własnych mięśni, ale
> rozumu i rozsądku :)))
czołem mam pytanie czy ktoś mże miał operacje u dr Krochmalskiego.mam zerwane więzadło krzyżowe i czeka mnie operacja w łodzi. chciałbym poznać opinie o dr Krochmalski z Łodzi z kliniki medical magnus
Ważne jest aby znać nazwę swojej choroby!! ktoś tu wspomniał o chondromalacji ... w bardzo młodym wieku , chrząstka sie regeneruje, trzeba się przez ten czas wstrzymac ze sportem i oszczędzać. W wieku późniejszym .. niestety ... można jedynie spowolnić postęp choroby i tu .... wydaje mi się , ze trzeba sobie dać już spokój ze sportem wyczynowym, dla własnego dobra. Ale wiem , ze u niektórych to nie porzejdzie, będa trenować ostro dopóki tchu starczy, a potem .... WSZYSTKO ZWALą NA LEKARZY !!!
Powodzenia życze i korzystania nie tylko z własnych mięśni, ale rozumu i rozsądku :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Zgodnie z informacjami na stronie internetowej producenta (USA), efekty mogą przyjść po kilku miesiącach" - skąd ty to wziąłeś?? Przecież to jest okresowe zastąpienie i uzupełnienie płynu maziówkowego ... więc jak to może działać po kilku miesiącach ?? Chyba raczej przestaje działać po tych kilku
Fajnie, ze zauważyłeś , ze nie operował cie Cieśla , tylko jakaś kobitka :p
Lekarz ostrzega, jasno i wyraźnie, ze te zastrzyki mogą nie pomóc , to zależy od choroby , zaawansowania i predyspozycji pacjenta. Im pacjent młodszy tym chyba lepsze rezultaty.
To może od razu podejrzewać, ze to k..a jakaś w rozcieńczeniu ;P
Podoba mi się stwierdzenie 'że dobry lekarz wie od razu' :))
A poza tym nie każda choroba jest taka sama, bardzo ważny jest też wiek pacjentów.
Jak znam dr.Cieśle to po prostu sobie zażartował, ale rozumiem , że przerażony pacjent wpadł w panikę i się nie poznał na żarciku ;P
Przecież sam był sportowcem i leczy sportowców!
Leczyłam się u niego i będę go bronić jako świetnego specjalisty.
Pingwin jak ja dostalem zastrzyki to lekarz powiedzial mi ze moge trenowac bez obaw i rzeczywiscie szybko mi przeszlo, takze moja kuracje uwazam za bardzo udana.

mi ostatnio mocno pomogła odzywka kolagenowo-glukozaminowa.
Pomaga też Arthyl. A moj nowy lekarz z Clinica Medica polecil mi odnovit i uwaga...artroskopie u Cieśli...brr

chyba nie skorzystam po przeczytaniu tych opinii, chociaż nie wiem jak to jest iść do Pana Ciesli z zalecenia jego kolegi. Jak bede miala luzne 70 zeta to moze pojde

"Trzeba pielęgnować swoje szaleństwo"