Widok

ILE PIENIĘDZY UZBIERALIŚCIE?

Wesele Temat dostępny też na forum:
hEJ DZIEWCZYNY MAM PYTANKO ILE PIENIĘDZY UZBIERAŁYSCIE NA SWOIM WESELU.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też jestem ciekawa. Bo tyle kasy się wydaje na zorganozowanie całego wesela, że dobrze by było gdyby chociaż połowa się zwróciła.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale chodzi o kase z oczepin czy z "kopert"?

image
image
My na oczepinach mało około 100 zł, w kopertach 10 tys. i troszkę prezentów.

image
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Zapraszam: www.kartkikaroliny.blog.onet.pl - kartki, dekoracje.
Boże Narodzenie 2007 - oryginalnie :)
A ile mieliście osób?
image
robicie wesele aby zarobic? jak ktos nie ma kasy to po co robi weselke na 100 osob i wydaje na ta imprezke 20-30 tys, a potem stresuje sie zwroci sie- nie zwroci.Czy nie lepiej w takiej sytuacji zrobic obiad dla najblizszej rodziny i znajomych, nie stresowac sie i dobrze sie bawic.
Dziewczyny wyluzujcie, nie wszystko kreci sie wokol pieniedzy
Basik nie sądze żeby to było intencją krulewny, po prostu chciała wiedzieć z czystej ciekawości; ja nie robiłam dla kasy wesela, bo wydałam dużo więcej i jeszcze raz bym tyle samo wydała; najlepszym prezentem dla nas była obecność rodziny, przyjaciół i z*******a zabawa z ich strony; acha u nas było 60 os.

image
a wiec po co jest tutaj tak duzo tematow na temat kasy: ile wydalyscie, ile uzbieralyscie ile ''dalyscie''ksiedzu itd
Dlatego, że każdy organozując wesle, chce wiedzieć jakie poniesie koszty. A skoro ludzie tutaj juz brali sluby, to chętnie radzą pomocą i informacją.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no bo niestety wszystko kręci się wokół pieniędzy, są one "z nami" prawie w każdej minucie naszego życia

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Dlatego, że każdy organozując wesle, chce wiedzieć jakie
> poniesie koszty

i ile mozna zarobic. Czesc z Was za bardzo skupia sie na pieniadzach, a w tym wszystkim nie o to tu chodzi.
Koncze ten temat, moze troche inaczej na to patrze, pieniadze to nie wszystko
Basik no właśnie może tak.

image
a ja uważam że ślub to bardzo ważne wydarzenie niezapomniane ale.... uważam że to nic złego że ludzie zastanawiają się nad kosztami tak to już jest że życie kręci się wokół pieniędzy co prawda nie popieram tego że ktość jeszcze nie miał ślubu a już zastanawia się ile kasy dostanie no ale cóż ..... tak już bywa pozdrawiam

Basik napisał(a):

pieniadze
> to nie wszystko

....ale fszystko bez piniendzy to ch... :)))

image
image
moim zdaniem jak ktos pyta ile kasy zebral;i inni to nich pyta... to jest sprawa orientacyjna, zreszta kazdy ma prawo pytac o co chcee.
a wiadomo ze nie robi sie wesela by zarobic!!!!..... tylko sie dobrze bawic.
ok 12 tys - 60 osób
image

image
kurcze... fakt ze glupio liczyc na prezenty -kasa- no ale jednak przydaloby sie...... do remontu lazienki i moze nowe autko..... fajnie by bylo uzbierac wlasnie z 10-15 tys... ale niew licze na to... dobrze bedzie jak uzbieramy 5000 :)) ech.. zycie kosztuje moi drodzy........

image

Hej nie liczę na to że wesele się zwróci. Zadałam to pytanie z czystej ciekawości a nie dlatego że już przeliczam ile zarobię.

image
My chyba mało, jak tu patrze, Na oczepinach 350 zł, a na weselu 6 tyś. Mieliśmy wesele na 50 osób. Fakt, ze wesele się nie zwróciło, ale nieszkodzi i tak to najpiękniejszy dzień i kasa naprawdę sie wtedy nie liczy

image [/url] image
ja raz bylam na weselu gdzie bylo 60 pare osob i z oczepin para mloda miala ponad 3000! juz wole nie myslec o kopertach:D

image

Ja tam nie mysle ile bedzie pieniedzy. Nie chce sie po prostu przeliczyc! Ile bedzie tyle bedzie! Najwazniejsze,zeby rodzina sie dobrze bawila:) Kilka priorytetów mamy, ale bedziemy o tym myslec po weselu:)
Ja już nawet nie pamiętam :)

Pamiętam tylko, że część kasy z welonu poszła na mandat, który zarobiliśmy za przekroczenie prędkości, gdy jechaliśmy w małą podróż poślubną na Hel :)

Pan policjant nie dał sobie wytłumaczyć, że to nowożeńcy i że nam się tak spieszy z tej całej radości...
Wypisał mandacik na 300 zł :)
uuuu.. coz za niewyrozumialy pan policjant sie wam trafil... :)

image
image
zupełnie nie pamiętam ile kasy dostaliśmy
nie było to dla nas ważne
cieszyliśmy się również z każdego prezentu - nawet z 2 filiżanek za 50 zł,do dzisiaj to nazse ulubione filiżanki do kawy

nie przesadzajcie z tym przeliczaniem - nie wszystko w życiu da się wyliczyć/przeliczyć, nie wszystkie rachunki wychodza w życiu na zero

"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
mi sie wydaje ze krulewna nie ma nic zlego na mysli zreszta znam ja osobiscie i jestem tego pewna, i pomijajac juz ten watek, odnosze ostatnio wrazenie na kazde pytania, czesc dziewczyn odpowiada od razu ostrą kontrą...po co sie tak od razu irytowac ,ze ktos o cos zapytal? nie rozumiem takiego zachowania i juz.nie podoba sie wątek -nie odpowiadać. pytania sa konkretnie sprecyzowane.

imageimage
Karolinka29 strasznie mało kaski z oczepin.Dobrze ze z kopert było więcej.
image

image
Nie widze nic złego w pytaniu Krulewny, każdy "statystycznie" chce wiedzieć. Z czystej ciekawości ;) a co do pytań ile dla księdza itp. to uwazam że super dzieląc sie na forum. Każdy da w/g swojego uznania ale też wie średnio ile. Sama była swiadkeim, ślub po ślubie druga para dała mniej to zwineli im przed nosem dywan. Przykre ale prawdziwe.
Nie miało to dla nas znaczenia że tylko tyle z oczepin. Grunt że nasze wesele było bardzo udane i wszyscy super się bawili.

image
oczepiny ok 700zł. a tak to 10-11tyś ale nie pamiętam czy to już z oczepinami czy bez.

image

dominika czy pracowalas w tesco?

imageimage
Moja siostra 5 lat temu miala na Południu. Tam są inne zwyczaje i wesele było na ponad 200 osób. Oprocz zyczen i pieniedzy dostali bardzo duzo... pustych kopert!
Zastanawiam sie jak mozna byc tak beszczelnym... Rozumiem ze wlozyc chociaz kartke z zyczeniami, ale puste koperty mnie przerastaja.

PS. Krulewna, prosze nie pisz duzymi literami, bo ciezko sie to czyta i wyglada, jakbys krzyczała. Pozdrawiam serdecznie :)

[/URL][url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
Asinek- nie sądzę żeby aż tyle osób było na tyle perfidnych żeby dawać je puste, może po prostu koperty zostały opróznione w miedzyczasie?

my mielismy 80 osob, w tym 40 to byla mlodziez i zebralismy 20 tys, ale przyznam ze byl to dla nas pozytywny szok bo nigdy w zyciu na tyle nie liczylismy. najwazniejsze dla nas bylo aby goscie sie wspaniale bawili i to nam sie udalo osiagnac.
image
Niestety też o tym słyszałam. Kuzynka miala na szczęście tylko dwie puste. Uważam że skoro kogoś nie stać aby włożyć kaskę to powinien chociaż kartkę z zyczeniami włozyć albo kupić dwie filiżanki za 50 zł - to doskonała pamiątka (my mamy takie z cywilnego - są śliczne)

cywilny
image
kościelny
image
jeżeli chodzi ci o pieniądze z oczepin, to ok. 600 zł

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Nie ważne ile sie uzbiera,ale ważne by wesele było udane. A jak sie częśc pieniedzy zwróci to uważam, że bardzo dobrze.

Np. w Stanach jest taki zwyczaj, że daje się w kopercie tyle ile młodzi płacą za osobą razy dwa. czyli jak ktos za osobę w knajpie płaci 100zł, to dają 200zł, a jak idzie są we dwójke to 400zł itd.
image
to bardzo ciekawy zwyczaj:). a jesli rodzina liczy dowje doroslych o 3 dzieci czyli razem piec osob to powinni dac 1,000 PLN? Tak fajna sprawa tylko ze nie realna dlatego nalezy sie cieszyc najwazniejszym dniem w zyciu a nie myslec i liczyc ile ci sie z tego dnia zwroci. Niestety trzeba sie liczyc z tym ze nie nie zwroci nasz impreza chyba ze bedziemy zapraszac tylo wybrana elite.

image
image
Mi też się wydaje, że się nie zwróci, ale się tym nie martwie. Ważne , że bedzie wesle. Juz sie nie moge doczekac.

image
image
Nam się zwróciło troszkę ponad połowę

image
image
W Stanach dodatkowo alkohol jest bezplatny tylko na poczatku. Potem (zakupiony przez rodzicow mlodej pary) jest sprzedawany, a pieniadze ida dla mlodej pary...

image

[center]image[/center]
my uzbieralismy 21 000 zl,i prezenty
My na 100 osób uzbieraliśmy około 23 tys zł
nam zwrocilo sie wszystko i to jeszcze z nawiazka - bylismy w szoku...32 tys z kopert + 1300 z oczepin

image
image
nam tez sie ladnie zwrocilo.. wesele bylo na 100 osob....koszt calkowity troche ponad 40tys .....kasy dostalismy grubo wiecej z kopert, z oczepin prawie 3tys....a to dlatego ze ciotki sie o mlodego bily:P

to tak jak u nas hehe:)

image
image
wszystko zalezy od rodziny i jej zamożności, nam sie zwrócila ponad polowa :)

image
U mojej znajomej bylo 40 osob i zebrali 8 tys.

U nas był raczej taki obiad weselny. Oczepin nie robiliśmy. Było 17 osób z dziećmi. Zebraliśmy 250zł. To nie żart. Za trzy dni jechaliśmy na wczasy. Starczyło na bilet kolejowy do Warszawy. Reszta prezentów to głównie ręczniki i koce. Goście chyba zabezpieczyli nas na wypadek skażenia atomowego;) (no wiecie, mokre ręczniki układamy przy oknach, a koce do schronów) Moja rada: nie nastawiajcie się zbytnio, ile uzbieracie, bo możecie się bardzo rozczarować.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
My zebraliśmy ponad 25 tysięcy ( wesele na 100 osób ) - do tego super zamówione prezenty - typu skóry owcze, ekspres ciśnieniowy, robot kuchenny z opcją kruszenia lodu, zestaw sztućców ze srebra do ciasta, zestaw sztućców ze wszystkimi dodatkami na 12 osób i parę innych potrzebnych do domu rzeczy. Ogólnie wszystkie prezenty wspaniałe i używane często przeze mnie. Zero tandety. Byłam ogromnie zadowolona.
My mieliśmy wesele na 80 osób, uzbieraliśmy w welon 480zł a z kopert 19800zł+300euro.
image
wow.. bogaci goscie......... :/ ja sie zaczynam modlic o 2 000 bo musimy za foto i video zaplacic we wrzesniu........ :((((( o dupe otluc ta cala farse slubna!!!! tak zaluje ze dalam sie namowic na wesele!!!! qrwa !!!!!!!!!! i z panienskim tez w p****!!! :[ ****!

image

ja uzbieralam 27tys-osob bylo 49

My mielismy rowne 60 osob i na oczepinach uzbieralismy ponad 2 tysiace.Bylismy milo zaskoczeni ze tak duzo-a oczepiny trwaly chwilke dla przyslowiowej tradycji!!Takze nigdy nic nie wiadomo....
Heh... my kompletnie nie mysleliśmy o tym ile dostaniemy, jakoś nie to było najważniejsze, no i.. na 17 osób które uczestniczyły w przyjęciu weselnym dostaliśmy 7700,00 ... otwieraliśmy koperty po imprezie, nad ranem i ... płakaliśmy ze wzruszenia, bo to była niesamowicie niezła niespodzianka :))))

image
A my na 66 osob dostalismy 460tys z czego 400tys dala moja mama reszta 60tys. Najwiecej dawali najzamozniejsi i ..... najbiedniejsi. Najmiej srednio-zamozni. Zadnych prezentow rzeczowych.
Dodam ze jestem facetem i jak otwieralismy koperte od mojej 97letniej prababci ktora oczywiscie nie przyjechala to pojawily mi sie lzy w oczach ze wzruszenia.
460 tys???!!! hehhehe, to gratuluje takich zamoznych gości :))
do oburzających sie!! nikt na weselu zarobic nie chce tak jak napisała autorka wątku fanie jakby sie choc połowa zwrociła !! bo to jest spory wydatek dla młodych wiec miło by było wspomóc ich finansowo na poczatku wspolnej drogi zyciowej, gdzie wiekszosć zaczyna od zera !!!!
a gdzie schowałeś tą kasę do kieszonki?:)))bajki to misiowi opowiadaj....a to że dostałeś wcześniej albo później na konto...to sie nie liczy....
DOBRE :))))))grunt to nie tracic humoru:)))

amsta napisał(a):

> wow.. bogaci goscie......... :/ ja sie zaczynam modlic o 2 000

> bo musimy za foto i video zaplacic we wrzesniu........ :((((( o

> dupe otluc ta cala farse slubna!!!! tak zaluje ze dalam sie

> namowic na wesele!!!! qrwa !!!!!!!!!! i z panienskim tez w

> p****!!! :[ ****!

a ja nie dałam się namówić :D :D :D

Robiliśmy wesele na 50 osób i nie liczyliśmy na żadne wielkie sumy i na to, że każdy włoży full kasy do koperty. Zaprosilismy naszych gości, żeby byli z nami w tym pieknym dniu. w trakcie oczepin nie zbieraliśmy do welonu, bo stwierdziliśmy, że dla każdego przyjazd, kwiaty- prosiliśmy, żeby ich nie kupowac, ale i tak były- i sam prezent- w naszym przypadku kasa, to i tak duży wydatek, więc z welonu nie mieliśmy nic a z kopert koło 7-8 tyś... :-)

image
image
My uzbieralismy 17000 z kopert i ok 1500 oczepiny i 200 pod kosciolem i kilka prezentow i w calosci sie zwrocilo

image

image
20 lipca 2007
my 27 tys + pare bardzo przydatnych prezentow;) i pelno maskotek

image
image
up
my uzbieralismy ponad 7tys z wesela 1000z oczeoin i pare prezentow mielismy wesele na prawie 50 osob.Naprawde bylismy zaskoczeni ze az tyle dostalismy myslelismy ze bedzie duzo mniej

image
My nie mieliśmy na początku nic, nawet gdzie spać. Dlatego zrobiliśmy cywilny i malusie przyjęcie ze wzgl. finansowych na 17 osób (sama najbliższa rodzina).
Ok. 9 000 dostaliśmy na samym przyjęciu od gości + autko warte ok. 15 000 od dziadków. No i jeszcze później teściowie do mieszkania trochę dołożyli a babcie i dziadek dorzucili ok 6 000 na meble.
Fajnie, bardzo się cieszę. Na razie wszystko zainwestowaliśmy w mieszkanie i chodź mamy spory kredyt na karku na 30 latek to jesteśmy bardzo szczęśliwi i wszystko się fajnie układa. Jak trochę zaoszczędzimy, to zrobimy wesele i ślub kościelny dla reszty rodziny.

maritiki@op.pl
super ze macie wlasne mieszkanie my niestety wynajmujemy;(

image
anula83 a ile placicie za wynajem-nielepiej wziasc kredyt i splaxac swoje mieszkanie
my placimy nie duzo 300 zl +oplaty tylko ze w zime wynosza one ponad 400zl bo mamy ogrzewanie elektryczne;(Zastanawiamy sie nad kredytem ale sama niewiem boje sie troche zadluzyc na tyle lat

image
no to faktycznie malo placisz ale wiesz zawsze lepiej byc na swoim.
ja niedlugo odbieram swoje mieszkanie 57m2
moj maz ma zapisane mieszkanie po rodzicach ale nie mozemy czekac na to kiedy bedzie nasze bo wtedy to nasz synek moze byc juz dorosly;)

image
ok 20 tys, a do buta 1000 z groszami, osob bylo 52
up
my dostalismy w sumie 6,5 tysiąca mieliśmy ślub cywilny i małe przyjęcie i mieszkanie od mojej mamy :)) właśnie je sobie urządzamy,Kuchnia jest urządzona w zabudowie mama kupiła jeszcze zestaw wypoczynkowy a my reszte :))
up
my uzbieraliśmy z oczepin niecałe 1000 pln + 11 dolarów:)
w kopertach dostaliśmy ponad 21 tys + 550 euro... czego kompletnie sie nie spodziewaliśmy... wesele na 75 osób

odczepiny 700 zl
ogolem 10000 plus 150 funtow plus 380 €
image
Bardzo mile bylismy zaskoczeni .Na 60 osob dostalismy ponad 29 tysiecy w gotowce plus sporo prezentow warte okolo 10 tysiecy. Wesele sie zwrocilo w zupelnosci. Byly lzy wzruszenia gdy otwieralismy koperty zwlaszcza od tych najbiedniejszych.
Dostaliśmy w koperach ponad 13 tys, w tym z oczepin 650 zł. Dodatkowo kilka cennych prezentów (na zamówienie) i trochę takich drobnych - zamiast kwiatów. Dodatkowo dostałam z pracy (oprócz prezentu od współpracowników) z funduszu socjalnego 1000zł. Koszty zwróciły się ponad w połowie. Wesele na 62 os.

wesele na 75 osob, dostalismy (razem z oczepinami) 22tys, nie spodziewalismy sie w zyciu ze tyle dostaniemy!!! a nasze babcie powinno sie przełożyć przez kolano i sprac pupe... szkoda slow, plakalam jak otworzylam koperty od nich...

image
image
up
bylo 66 osob na oczepiny 700zl a w kopertach 15,000
Zuzka, my też chcemy prezent z socjala! Tylko, że chyba tak się nie da :(

a czy to wazne ile sie uzbiera?wazne zeby bylo fajnie:) PIENIADZE TO NIE WSZYSTKO:)

image

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry