Odpowiadasz na:

Re: Ile miesięcznie wydajecie na jedzenie?

Mi wyszło z wyliczeń około 1000-1200zł, 3 osoby w tym dorastający syn. Staram się zdrowo nas żywic, bardzo dużo gotuję, staram się sama robić np wędliny, jak tylko mam czas to piekę także swój... rozwiń

Mi wyszło z wyliczeń około 1000-1200zł, 3 osoby w tym dorastający syn. Staram się zdrowo nas żywic, bardzo dużo gotuję, staram się sama robić np wędliny, jak tylko mam czas to piekę także swój chleb. Nie kupuję ciast, dżemów - robię je samodzielnie, podobnie jak nie kupuję żadnych sosów w proszkach czy dań w słoiczkach czy w paczkach. Raz na ruski rok zdarzą się gotowe pierogi czy warzywa na patelnię ale to jak jest jakaś awaria albo jak mam wyjątkowo dużo zajęć poza domem a rodzinka głodna. Poza tym staram się wszystko przygotowywać od surowca samodzielnie, bo tak jest dużo zdrowiej i taniej. Zwracam bardzo dużą uwagę na ceny, w związku z tym nie układam menu na tydzień czy miesiąc tylko na najbliższe 2,3-4 dni. Bazuję na sezonowych produktach, nie kupuję np kasz w woreczkach tylko wybieram te na kilogramy - potrafią być nawet 4x tańsze a to żadna filozofia ugotować ryz czy kaszę bez folii). Często korzystam z promocji, kupuję np 2kg płatków owsianych czy kaszy po dużo niższej cenie i potem na bazie tego wymyślam przepisy i wykorzystuję co mam. W promocji kupuję też często przyprawy, przecier pomidorowy , herbaty itp. Część rzeczy kupuję w internecie. Podobnie z warzywami - korzystam z ich sezonowości i dzięki temu nie przepłacam a przy okazji wiem, że dostarczam to co najlepsze. Nic mi nie zalega zbyt długo po szafkach i nic z jedzenia nie wyrzucam. Bardzo nie lubię marnotrawstwa. Na zakupy zazwyczaj chodzę sama z listą co mniej więcej potrzebujemy, wcześniej przeglądam ulotki i notuje co gdzie jest w promocji. Nawet jeśli jest wyjątkowa okazja to kupuję tylko to, co wiem ze zjemy i co jest zdrowe. Do sklepu zazwyczaj jadę w drodze z pracy (oszczędność czasu i paliwa). Słodycze staram się także robić sama, wyjątkiem jest czekolada i cukierki np na choinkę, ale nie są one codziennym gościem, raczej tylko z powodu jakiejś okazji. Podobnie z egzotycznymi dodatkami, bo czasem eksperymentuję w kuchni, zawsze jednak kupuję tylko to, co wiem że mogę na ileś sposobów wykorzystać. Zawsze mam ugotowaną jakąś zupę, przeważnie na samych warzywach, do tego jakieś drugie danie, wtedy już nie musi być tak obfite. Jak zupa jest gęsta i na mięsie, to drugiego dania nie robię. Dużo rzeczy mrożę i robię sporo przetworów na zimę z sezonowych owoców i warzyw. Myślę, że mogłabym sporo jeszcze w swojej kuchennej organizacji poprawic i dzięki temu zaoszczędzić i powoli nad tym pracuję.

zobacz wątek
7 lat temu
~didi

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry