Widok

Ile może być warte??

Witam wszystkich, czy ktoś może się orientuje jaka byłaby cena mieszkania lub cena za metr? Chcielibyśmy kupić takie mieszkanie i ile można spodziewać się za mter takiego mieszkania? Podaje parametry mieszkania:
37,5 m2, 1 pokój, blok, płyta, 10 piętro, łazienka niewykafelkowana (linoleum na podłodze, malowane ściany, wanna nieobudowana, balkon bez kafelek, sciany nieumalowane, farba odchodzi,Rok budowy: lata 90, w Rumi. Grzejniki stare (żeliwne) bez liczników, do wymiany (zapieczone kurki). Kuchnia- bez zabudowy, okna stare. Standard wykończenia: ściany - tynki
malowane, podłogi - panele (szwedzka podloga), Do mieszkania przynależy: piwnica (w cenie), balkon (w cenie). Blok
położony w sąsiedztwie wysokiej zabudowy wielorodzinnej oraz budynków
jednorodzinnych. Komunikacja: linie autobusowe (odległość od przystanku
ok. 200 m), SKM (odległość od stacji ok. 1000 m).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
130 tys. to chyba max
Moim zdaniem,jeśli będzie kosztować faktycznie te 130 tys., to najzwyczajniej się nie opłaca. Mieszkania deweloperów budujących w Rumii i Redzie są w cenach zaczynających się od 3500 zł. Rozumiem,że to mieszkanie, o którym piszesz jest do generalnego remontu,łącznie z instalacjami. Może lepiej zastanowić się nad mieszkankiem z rynku pierwotnego? Tu też będziesz mieć wszstko do zrobienia, ale nowe instalcje, itd. Odejdzie też cena usuwania starych materiałów. To tylko taka moja sugestia.
Hmmm to rzeczywiście tanio. A jacy deweloperzy budują dzis za cenę ok. 3500 zł? Czy wiesz może?
Mostowa, deweloperzy z Rumi i Redy to m.in. Semeko, Orlex- innych niestety nie znam. Na stronkach tych deweloperów często jest oferowane mieszkanie miesiąca w bardzo atrakcyjnej cenie. Poza tym- teraz nadeszły takie czasy dla deweloperów,że można się targowac o cenę, może opuszczą jeszcze ze 200 zł/metr. Warto próbować przed podpisaniem umowy. Poza tym Ci deweloperzy mają w swojej ofercie małe mieszkanka 2-pokojowe, np. 35 czy 38 metrów. Może i te 2 pokoje z takiego metrażu nie wychodzą duże (wiadomo), ale to zawsze dwa pokoje- jest miejsce i na codzienne życie i na odpoczynek, nawet jeśli malutki pokoik ma 6 metrów i wchodzi do niego tylko łóżko, to myślę,że warto się nad tym zastanowić, bo kawlerka niestety mocno ogranicza... Proponuję śledzić ceny u tych deweloperów i targowac się o cenę. Zaraz wyślę Ci linki do Ciekawych mieszkanek tych deweloperów. Na pewno inni deweloperzy z Rumi też mają konkurencyjne ceny- warto szukać w wyszukiwarce trójmiasta. Wpisz w opcji szukaj hasło deweloper i wyskoczą Ci dane ze stronkami większości trójmiejskich deweloperów. Powodzenia
http://www.orlex.pl/index.php/mieszkanie_miesiaca
http://oferta.semeko.pl/mieszkania-rumi/plany.html
Bardzo Ci dizękuję, Olu, wczoraj się dowiedziałam że właściciel wspomnianego mieszkania wycenia je na 180 tysięcy zł, co wydaje mi się kwotą dużo przesadzoną. Tylko że my już w tym mieszkaniu mieszkamy (wynajmujemy je) i po prostu chcieliśmy w nim zostać żeby się już nei przenosić n-ty raz. Ale w ty wypadku raczej będziemy szukać czegoś innego. Jeszcze raz dziękuję
Nie ma sprawy:) My też z mężem jak szukaliśmy mieszkania, to dostawaliśmy zawrotu głowy. W końcu po obejrzeniu kolejnego "mieszkania z rynku wtórnego" (a właściwie rudery do totalnego remontu) zdecydowaliśmy się na mieszkanie od dewelopera, tyle,że w Gdańsku. Za kilka miesięcy odbiór- nasze mieszkanko już prawie wybudowane. Nawet cena była troszkę niższa niż mieszkań używanych. Taraz jest naprawdę najlepszy czas na negocjacje z deweloperami. Trzeba się rozglądać za ofertami i szukać, szukać jeszcze raz szukać. Teraz to deweloperzy również zabiegają o klienta, a nie tylko odwrotnie. Może pojedźcie do biura sprzedaży Orlexu, Semeko- podpytajcie, co mogą Wam zaproponować i czy negocjacje cenowe są możliwe. I jak już zdecydujecie- pamiętajcie, by uważnie czytać każdą umowę, starać się o zlikwidowanie w niej niejasnych pod względem prawnym punktów, a już najlepiej umowę podpisać także notarialnie- to najlepsze zabezpieczenie na obecne czasy. Życzę powodzenia raz jeszcze! A, te 180 tys. to ten Pan sobie z Księżyca wziął. Moja Mama kupowała ostatnio sporą kawalerkę w Gdańsku (nowy budynek, windy, teren ogrodzony, dzielnica Chełm w Gdańsku- świetnie skomunikowana) i zapłaciła 170 tys. Także nie warto, moim zdaniem, kupowac tego mieszkania za 180 tys.Pozdrawiam
Dzięki jeszcze raz za porady. Na pewno się zastosuję i wybierzemy raczej dewelopera aby móc urządzać sobie wszystko po swojemu a nie remontowac starocia ;) Pozdrawiam
Właśnie zwróciłam się po ofertę do firmy Semeko i otrzymałam m. in. takie dane:
parter 28,6 m2 cena 171 371,00 termin VI 2009
Jest to mieszkanie w Rumi i cena wychodzi 5 992 zł za metr. Moim zdaniem to drogo, bo to tyle co w Gdańsku.
Spróbuję u innych deweloperów czegos poszukać
A może być Wejherowo? Tutaj wyszukałam Tobie przyzwoitą ofertę: mieszkanie 40 metrowe - za metr ok. 4.7-4.8 tys. zł:
http://krjpartner.gratka.pl/index.phtml?akcja=oferta&jak=lista&co=obiekt&sort=obiekt_default&or=asc&id_inwestycja=2874&start=2
I jeszcze jedna oferta innego dewelopera - jakieś osiedle w Redzie:
http://www.dars.com.pl/cennik_reda1_2.html

Jedynym minusem jest to, że to są chyba (?) mało znani deweloperzy; teraz w czasie kryzysu nie wiem czy warto w to wchodzić; osobiście wolałabym chyba dopłacić, ale mieć gwarancję (przynajmniej większą:)) że wybudują i nie stracę pieniędzy. Pod tym względem Semeko na pewno lepszy - bardziej znany i o ugruntowanej pozycji na rynku.
Tak czy inaczej jak coś jeszcze znajdę to napiszę.
Aha przypomniało mi się jeszcze:) - moi znajomi odbierali na wiosnę mieszkanie w Rumi - budowała firma Mat-Bud, nie wiem jakie teraz mają ceny (nie ma na ich stronie internetowej), ale wtedy były bardzo przystępne. Zbudowali całkiem fajnie, odbiór idealnie w terminie, znajomi nie mieli zastrzeżeń, są bardzo zadowoleni. Tak więc też spróbuj dowiedzić się u tej firmy.
http://www.mat-bud.rumia.pl/_matbud_rumia/index.php
Mostowa, faktycznie te ponad 170 tys. to bardzo dużo jak za 28 metrów. Ceny w Gdańsku nawet są sporo niższe (co dziwi...), a na bardziej oddalonych od centrum gdańskich osiedlach (Kowale, osiedla za Auchan), z tym,że z bardzo dogodnym dojazdem do obwodnicy, można kupić mieszkanie już od 4500 zł brutto/metr. Jak już pisałam ostatnio kupowaliśmy dla Mojej Mamy kawalerkę i cena wyniosła niewiele ponad 5000/metr i to na Chełmie! Jakbym coś wiedziała, czy wyszukała jakieś tanie mieszkanko w internecie, to dam znać. Pozdrawiam
Mostowa, jeśli Wejherowo wchodzi w grę to tu podaję link do ciekawego, odnowionego mieszkania w Wejherowie:
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/wejherowo-centrum-2-pokojowe-po-remoncie-42-5-m2-ogl1308175.html

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Ile płaciliście za schody samonośne ? (33 odpowiedzi)

Witam, Będę potrzebować schodów do domu, zastanawiam się jaką opcję wybrać. Są to schody w...

Układanie paneli podłogowych! (34 odpowiedzi)

Witam! Solidna i tania ekipa ułoży panele podłogowe w Gdańsku lub okolicach. Cena za m2 15zł...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

do góry