Widok
jakie ogrzewanie domu?
Czy mozecie podzielic sie Waszym doswiadczeniem w zakresie ogrzewania domu?
Dom bedzie mial ok. 160m. W projekcie jest przewidziane ogrzewanie na gaz, ale niestety na ta chwile na naszej dzialce jeszcze gazu nie ma i predko nie bedzie...
Zastanawiamy sie wiec nad zwykla kotlownia (na eko groszek).
Moze macie jakies fajne, w miare ekonomiczne rozwiazanie?
Dom bedzie mial ok. 160m. W projekcie jest przewidziane ogrzewanie na gaz, ale niestety na ta chwile na naszej dzialce jeszcze gazu nie ma i predko nie bedzie...
Zastanawiamy sie wiec nad zwykla kotlownia (na eko groszek).
Moze macie jakies fajne, w miare ekonomiczne rozwiazanie?
Piotrusiek, przy jakiej powierzchni i jakiej temperaturze pomieszczeń dostałeś rachunek na 1000 zł?
Początek 2010 r był bardzo zimny, mamy 240 m +120 m piwnicy i nasz najwyższy rachunek ( za jeden miesiąc) to 930 zł. Od 5.11 do 5.12 2010 - 545 zł; aktualny - 750 zl; Temperatura w pomieszczeniach 19-20,5 stopnia.
Początek 2010 r był bardzo zimny, mamy 240 m +120 m piwnicy i nasz najwyższy rachunek ( za jeden miesiąc) to 930 zł. Od 5.11 do 5.12 2010 - 545 zł; aktualny - 750 zl; Temperatura w pomieszczeniach 19-20,5 stopnia.
Tylko gaz, czysto i ciepło. Domek 150 m2 rachunek za gaz od 08.11 do 20.12 to 580 zł. Pompa zwraca się po dwudziestu latach, pobiera prąd jak chłodziarka, a do czasu kiedy się zwróci koszt jeszcze będzie trzeba przeprowadzić regenerację złoża, serwis, bo to nie prpetum mobile jak się co niektórym wydaje.
ja mam eko groszek i mam już dość he he, brud i syf, jakbym miała jakiś wybór wybrałabym wszystko byle nie to :) my teraz będziemy przebudowywać kotłownie bo tak się wszędzie nosi ten brud, że szok! w sezonie gdzie tylko grzeje się wodę to luz bo wsypuje do podajnika i nie interesuje się przez nawet czasem 2 tyg., teraz to koszmar, często gaśnie piec, trzeba rozpalać - to w sumie nasza wina bo węgiel trzeba kupować latem żeby był suchy, a nie zimą...
a koszty np. kupiłam węgla 1400 kg we wrześniu i skończył mi się w grudniu, od września dom już ogrzewałam, czyli chyba całkiem ok, teraz przez miesiąc spaliłam już ok. 700 kg
a koszty np. kupiłam węgla 1400 kg we wrześniu i skończył mi się w grudniu, od września dom już ogrzewałam, czyli chyba całkiem ok, teraz przez miesiąc spaliłam już ok. 700 kg
Sam się dokształć :) Chyba tylko praktykiem od gazu.
Policzmy, ze kocioł wytrzyma 15 lat:
- kocoł kondensacyjny - 6000 zł
- coroczna konserwacja - 200 zł * 15 = 3000zł
- kosz wymiany wymiennika i innych części mechanicznych
w trakcie życia kotła z pewnie drugie 6000 zł
- abonament W3 za gaz - 70zł * 12 * 15 = 12600zł
- zużycie gazu na ogrzanie rocznie przyjmijmy 3000zł *15 = 45000zł
Podsumujmy:
Na ogrzanie domu gazem przez 15 lat wydasz 70 000 zł !!!!!
To ma byc tanio??????????????
Policzmy, ze kocioł wytrzyma 15 lat:
- kocoł kondensacyjny - 6000 zł
- coroczna konserwacja - 200 zł * 15 = 3000zł
- kosz wymiany wymiennika i innych części mechanicznych
w trakcie życia kotła z pewnie drugie 6000 zł
- abonament W3 za gaz - 70zł * 12 * 15 = 12600zł
- zużycie gazu na ogrzanie rocznie przyjmijmy 3000zł *15 = 45000zł
Podsumujmy:
Na ogrzanie domu gazem przez 15 lat wydasz 70 000 zł !!!!!
To ma byc tanio??????????????
Podsumowanie:
Wątek zawiera obszerną dyskusję na temat wyboru systemu ogrzewania domu o powierzchni około 160-240 m², gdzie brak dostępu do sieci gazowej zmusza właścicieli do rozważenia alternatywnych rozwiązań. Główne opcje omawiane przez użytkowników to pompy ciepła (powietrze-woda, solanka-woda), kotły na paliwa stałe (węgiel, ekogroszek, pellet, drewno), ogrzewanie elektryczne, panele słoneczne, ogrzewanie podłogowe oraz maty grzewcze na podczerwień. Dyskusja porównuje koszty początkowe i eksploatacyjne poszczególnych systemów, przy czym pompy ciepła wymagają większych nakładów inwestycyjnych (40-70 tys. zł), ale oferują niskie koszty operacyjne (200-350 zł miesięcznie za prąd), podczas gdy ogrzewanie gazowe kosztuje około 1000 zł miesięcznie, a paliwa stałe wymagają obsługi i magazynowania. Użytkownicy podkreślają znaczenie dobrej izolacji termicznej domu, indywidualnych potrzeb temperaturowych oraz możliwości dofinansowania z programów ekologicznych przy wyborze nowoczesnych rozwiązań grzewczych.