Widok

Ile ważą wasze 8 - 9 miesieczne dzieci?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mój syn waży tylko 7600 (przy urodzeniu 3600) i mam obawy czy to nie za mało. Pediatra twierdzi, że wszystko ok ale od 5 do 8 miesiąca przybrał tylko 600 gr i zastanawia mnie czy to nie za mały przyrost i czy nie zasiegnać porady innego lekarza, jak jest u Waszych dzieci? z góry dzięki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja Córka waży prawie 9kg. Możesz się oczywiście skonsultować z innym pediatrą dla własnej spojności, ale skoro przybiera mało, bo mało, ale jednak to chyba nie jest źle :)
A napisz może jak wygląda Wasz schemat jedzenia :)
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój też nie tyje już tak mocno jak w pierwszych miesiącach, ma 7.5m-ca i 81cm wzoru i 8500g wiec jakas wielkla roznica to niest, urodzoniowo bylo 3.480 i 54cm
Mój synek jak sie urodził ważył 3500 a jak miał 7 miesiecy ważył 8200, ale on bardzo dużo je.
Córeczka urodziła sie z waga 3100 i w tym samym wieku ważyła 7 z lekkim kawałkiem ale ona bardzo mało jadła też sie martwiłam, ale zrobiłam morfologie, badania super a że mam zaufanie do swojego lekarza to nic nie robiłam. Teraz córeczka też ma niby mała wage a je bardzo duzo, dzieci tak maja, pamietaj o tym ze taki maluszek 8-9 bardzo duzo sie rusza ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A mój przykładowy jadłospis:

8 rano 210 kaszki
10 jogurcik
12 obiadek ze słoiczka
15.30 180 mleko
18 owoce
20 270 kaszki na dobranoc

w miedzyczasie herbatniczki albo marchewka go zjedzenia jako przekąski :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
9 m-cy 11,5 kg waga urodzeniowa 3980 i 56 cm
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
beti a jaki wzrost obecnie?

Dziecko mając 12 m-cy powinno mniej więcej potroić masę urodzeniową, więc na razie nie ma się co martwić :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
beti moja mala jak sie urodzila to waga i wzrost identycznie jak u ciebie tylko ze mala ma teraz rok i wazy niecale 10,5kg
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
z potrojeniem to też spokojnie...
Nasz Mały urodził się z wagą niemal 4,4 - nie sądzę, by na rocznej miał (tabelkowo chociażby) ważyć 14kg

Poniżej linki do siatek centylowych wg WHO, chyba dla dzieci karmionych piersią (choć ponoć nie ma aż tak strasznej różnicy):
chłopcy:
http://www.who.int/childgrowth/standards/chts_wfa_boys_p/en/index.html
dziewczynki:
http://www.who.int/childgrowth/standards/chts_wfa_girls_p/en/index.html

Ważne jest by maluch "trzymał" się mniej więcej swojego centyla - w końcu dorośli też przy tym samym wzroście różnie ważą a mieszczą się w normach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeżeli pediatra mówi że jest ok to ok moja córcia ważyła jak miała 8 miesięcy 10,5 kg ur. 3480 g i ja uważam ze za dużo teraz waży 11 i ma 10 miesięcy i też za duzo a pediatra mówi że ok. dzieci zaczynają się bardziej ruszać i nie przybierają tyle na wadze.
mój przez miesiąc ostatni przytył 500g- ale zaczyna wstawać i raczkuje i więcej się rusza więc się nie martwię
jadłospis:

1 śniadanie kaszka 150 g
2 śniadanie mleko z 1 piersi
obiad- słoiczek 190 lub 220 g + soczek 100 ml
podwieczorek jabłuszko lub deserek 160 g
kolacja mleko z 2 piersi

no i w nocy 2 razy mleko raz z jednej piersi, raz z drugiej.
i w międzyczasie 100 ml herbatki rumianek ,koperek włoski

córcia też podobnie rosła(piła na dobranoc bebiko) i teraz(4,5 roku) jest szczuplutka.
generalnie ciężko go zmierzyć ale ciuszki już zaczynamy nosić na 92.

ja jestem wysoka i mąż też więc lekarka powiedziała że to norma.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
witajcie,patrze wlasnie w ksiazeczke zdrowia dziecka-corka ur 02.02.2012 i na bilansie 7mies wazyla 7.950 a juz na bilansie 9miesiecznego 9.280,a majac rok i kilka dni 10.800 i jest raczej drobna dziewczynka wizualnie,drobna buzka ale udka ma ładne :),teraz chodzi,troszke chorowala. Kazde dziecko jest inne,kiedy dopadnie choroba apetyt jest mniejszy. Nasz schemat to rano mleko z kaszka,2 jakas kaszka z bananem,obiadek,jabluszko tarkowane czy tez banan lub twarozek z owocami,herbatnik czy tez parowka do reki w ciagu dnia,a to kisiel czy budyn-zalezy co danego dnia przygotuje. sok z pomarancza czy z jablka(wyciskany)-sama juz pije to bierze butelke kiedy chce.mi lekarka mowila,ze takie dziecko niemowlak powinno pic tyle co porcja mleka.
beti, 9cio miesieczne dziecko nosi juz ciuszki 92 ?? :) o mamuniu ;)

Moja Olka sie urodziła miala 55cm i 3670, majac 9mcy miala 71cm i 8450 , ciuszki nosi 74 :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja młodsza urodziła się 3250 g i 53 cm
teraz ma 16 mies i waży 9000 g i 74 cm :)
każde dziecko rozwija się indywidualnie, nie ma co się sugerować innymi
możesz dla swojego spokoju pójść do innego lekarza i się dopytać
Hmm moja malutka jaknsie urodziła to książkowo 50cm 3250g teraz ma 6 miesięcy skończone waży 8200 i mierzy 74cm :) pediatra stwierdził że to bardzo prawidłowa waga nie kazał przechodzić na mleko 2
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
8 miesiecy waga urodzeniowa 2 kg a teraz 9 kg
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Moj 9- 11 kilo 74
Waga urodze, 3.930 56 cm
Przekarmione i to bardzo!! W tym wieku max 5 posiłków bez podjadania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Synek jutro kończy 9 miesięcy i waży jakieś 9800 ;) waga urodzeniowa to 4070 :) mieści się wnormie w każdym bądź razie :)
synek ma 7 miesięcy, waży 10,1 kg
Urodził się z wagą 3,9 kg
Mój synek urodził się z wagą 2800 g a teraz ma 8miesiecy i waży 10 kg :)
Wydaje mi się że dzieci są różne i różnie rosną nasza doktór twierdzi że jest ok :) więc się nie martwię :))
9 miesięcy i 10,8 kg, waga urodzeniowa 4140 g:) za to na roczek 11,5 kg bo zaczął biegać jak szalony więc i mniej przybierać. Ale nie można patrzeć tylko na wagę, liczy się też wzrost. W teorii nie powinno być większej różnicy niż dwie linie na siatce centylowej pomiędzy wzrostem a wagą w każdą stronę :)
Nasz na ostatnim badaniu mając 8miesięcy i 13 dni wał 8655g (waga urodzeniowa 4300g)
Przez 2miesiące przybrał 555g i pani dr powiedziała że to normalne i całkiem dobry przyrost skoro zaczął się ruszać - pełzanie i te de ;) po prostu spala tyle ile przyjmuje ;)

Mentorka - w teorii ;) u nas jest różnica o pół siatki ;P
image image

Mój ma 8 miesięcy waży 7900. wzrostu nie wiem ... waga urdzeniowa 3500 ..szczuplutki jest
Dodam że od 1,5 miesiąca raczkuje wstaje siada ...drepta na dzień dzisiejszy przy meblach
Córka ma 8 m-cy, wazy ok 11500... Jutro będę dokładnie wiedziała. Urodziła się z waga 4860...

Je tak:

6-6:30 -mleko z piersi
9-kaszka bezcukrowa
12 mleko z piersi
15-16 obiadek, ok 180-190 gr
19 mleko z piersi

Czasami owoc, jako przekąski chrupki kukurydziane.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
No to widzę że już raczej na forum nie ma porad tylko wyścig który to owoc jest bardziej dorodny. Ja też się martwię bo w końcu myślałam że będę mieć oczywiście nie przesadzając takiego małego pulpecika, ale trzy przebyte choroby łącznie z antybiotykami zrobiły swoje. Mały waży teraz 9kg ma 9 miesięcy a przy urodzeniu ważył 4,5 a wzrost 57. Chorował przez 1,5 miesiąca dwie choroby jedna po drugiej i to właśnie wtedy bardzo mało jadł.
moja córeczka właśnie skończyła 9 miesięcy, waży jakieś 8,2 kg (jak dobrze pójdzie), przy urodzeniu ważyła 3040 g. od 3 miesiąca nie przepada ZA JEDZENIEM. Maksymalna dawka mleka jaką zjada to 130 ml (raz w zyciu zjadła 150ml). Dlatego już po 4 miesiącu wprowadziłam jej dodatkowe jedzonko. Teraz i to jej obrzydło... Po kilku kęsach kolejną porcję trzyma w buzi aż w koncu po 10 minutach ją wypluwa więc oznacza to koniec karmienia. Morfologia w porządku ale ma wadę serca więc może to jest z tym związane. Dobrze rozumiem o czym mówisz i też denerwują mnie matki licytujące się wagą swoich dzieci, bo nie wiedzą co oznacza walka o każdy mililitr i każdy kęs... pozdrawiam
ewela, od kiedy urodził się mój synek walczę, tak jak Ty, o każdy dodatkowy gram jego wagi. Ma 8,5 m-ca a waży niecałe 7400g. Cały czas jest poniżej 3 centyla...ale wszyscy mówią, że dobrze wygląda, jest po prostu drobniutki :) Jest wcześniakiem , więc startował trochę z innego pułapu. Mleka wypija między 90 a 120ml. Na szczęście dobrze je obiadki...Podaję mu też kaszę manną i Sinlac (wszystko łyżeczką), bo są wysoko kaloryczne - może tego spróbuj. Trzeba znaleźć posiłek, który polubi Twoja córeczka (a przynajmniej zje go bez wypluwania). Poza tym ja karmię częściej i mniejszymi porcjami i wtedy jest nawet ok (ale to też z powodu stwierdzonego refluksu). Powodzenia!!!
Przez 2 miesiące leżałam z moim Kubusiem w szpitalu z powodu niedowagi. Od 3-5 miesiąca nie przytył ani grama w 5 miesiącu ważył 4200 gram , przestał jeść.. kazali mi karmić go sondą... karmiłam, ale zaczął wymiotować.. to był koszmar. Po jakims czasie karmienia ta sondą po której i tak nie było widać wyników na wadze doszłam do wniosku ze jest to bez sensu. Wyjęłam mu tą rurkę i wpychałam dosłownie NA SIŁĘ jedzenie łyżeczką . Co drugie zwymiotował. ale i tak cieszyłam sie ze cokolwiek jadł. Męczyłam sie tak z 2 tygodnie. Na dzien zostawało mu w brzuszku moze 250 ml tego co mu wepchałam. To był naprawde sukces. W koncu znalazłam kaszke z Nestle w kartoniku z herbatnikami która była tak mega słodka ze Kuba zaczął jeść ją chętnie bez wpychania i płaczu. Przez tydzien dostawał tylko i wyłącznie ta kaszke. Przez to nauczył sie jeść łyżeczką. Póżniej robiłam mu psikusy i do zwykłej kaszki dodawałam trochę tej z kartonika.. zjadał... później samą kaszkę słodziłam... zjadał... A dziś mając 7,5 miesiąca Kuba je WSZYSTKO . Waży 6900. mało ale i tak w porównaniu do tego co było to jest cud że tak szybko nabrał masy ;) Trzeba naprawdę baaaardzo duzo cierpliwości i pewnie dużo wylanych łez .. ale w końcu będzie dobrze ;)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak ja to doskonale znam "walka o każdy kęs i mililitr" jestem mamą 8 miesięcznego chłopca...Staś waży 7.5kg i mierzy 74cm...waga urodzeniowa 3340 a wzrost 54 cm.są dni , że je przyzwoicie i takie, że po karmieniu jestem mokra ze stresu i akrobacji jakie wykonuję , żeby wpakować łyżeczkę do ust dziecka. Stasiek dodatkowo nie chce pić mleka z butelki/kubka/ niekapka...więc ciągle karmię go piersią plus w ciągu dnia wmuszam dwie kaszki na mm... więc nasz jadłospis wygląda tak: (oczywiście jest to jadłospis w tzw "dobre dni")
2.00 pierś
7.30 140-170g kaszki na mm
11.30 obiad 190g + żółtko co drugi dzień
14.30-15 pierś
17 deser (banan lub 90-125g owoców ze słoiczka lub100ml kisiel
20.30 170g kaszki na mm

ps. jestem ciekawa jak teraz wygląda waga Twojego Niejadka:)?
Oj jak to dobrze znam...przechodzę to od 5 miesięcy z moja córeczka.. teraz ma prawie 8 miesięcy i nadal nie chce jeść... trzyma w buzi ma odruch wymiotny... nie chce polykac a z butelki mleka od 2 miesiąca życia nie pije... tylko łyżeczka! ma lepsze i gorsze okresy..Ale ogólnie jest ciężko...non stop walka...pić też nie chce..waży 7400 kg 69cm na prawie 8 mc.
Jedne mamy martwią się niską wagą, a inne zbyt wysoką - jak ja. Mój syn ma 8,5 miesiąca i 12 kg wagi. Karmię piersią, podaję obiad owoc i ew. kaszkę. Jesteśmy ponad wszystkie normy siatki centylowej !!!
Jeżeli mieści się w siatce centylowej i nie ma trzech poziomów odchyleń między wzrostem a wagą to nie ma mowy tu o niedowadze.Jeśli rozwija się prawidłowo,je normalnie i przybiera,nie ważne ile aby przybierało dziecko to nie masz się czym martwić.Wiem co piszę,przerabiałam to z młodszym synem,teraz widzę jaką siłę mają geny bo drugie dziecko niemal że dokładnie ma tyle samo wzrostu i waży co pierwszy syn w tym samym wieku.
Mój synek w kwietniu kończy 2 latka i waży 11,5 kg :)
Mama,mój synek dokładnie tyle samo ważył kiedy skończył 2 latka,teraz skończy 6 lat i waży niecałe 19 kg.
Ania od zawsze borykałam sie z problemem niejadka u synka ale mimo ze przez 1,5 roku był na ostatnim (3) centylu w siatce to pediatra mówiła ze mam się cieszyć że mam szczupłe dziecko bo sto razy lepiej mieć niejadka niż dziecko z nadwagą. Teraz synek je normalnie ale należy do tych drobnych dzieci. W sumie nie ma po kim być pulpecikiem bo z mężem jesteśmy szczupli :)
Możemy sobie podać ręce,ja też na początku walczyłam z syna nie jedzeniem z czasem trochę odpuszczałam,choć nie powiem i tak to gdzieś w matce siedzi,że musi zjeść,posiłku nie może ominąć,u nas najgorzej wyglądają śniadania i trochę kolacje,obiad zawsze zjada ładnie.Mój też było długo na 3 centylu,teraz znów na 10,ale nigdy nie był wyżej,no chyba że niemowlę do 6 miesiąca:)My z mężem szczupli,średniego wzrostu to samo z dziadkami i rodzeństwem.
Mój pierwszy synek jak miał roczek to ważył 13kg do 6 miesiaca ssal tylko pierś byl troche za gruby ale zaczal chodzic i teraz jest smukły chłopak
Mój syn ważył 4510 a teraz ma 9 miesięcy i waży 19.800
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 18

Współczuję.
Tyle nawet nie waży mój 5 letni syn (waga ur. 42500 g).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jej to ogromny, uważam że to przesada
Ogromną przesada
Moja ma 7msc i waży 8.4kg i ma aż 75cm

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

do góry