Widok
Ile wit D
Pytanie donosów które faktycznie maja doświadczenie w temacie.
Podaje dzieciom po 800 j wit D dziennie. Ostatnio rehabilitant powiedział ze córa ma dość miękkie zebra i zapytał ile podaje wit D? Jak usłyszał ze 800 j stwierdził ze to za mało ale jednocześnie nie powiedział ile powinna. Córka ma skończone 3 latka a syn 5.
Podaje dzieciom po 800 j wit D dziennie. Ostatnio rehabilitant powiedział ze córa ma dość miękkie zebra i zapytał ile podaje wit D? Jak usłyszał ze 800 j stwierdził ze to za mało ale jednocześnie nie powiedział ile powinna. Córka ma skończone 3 latka a syn 5.
Tak,ale jeżeli dziecko cierpi na duży niedobór to zaleca się 4000 ,tak było u mojej córki u której badanie wykazało duży niedobór a nic na to nie wskazywało..Na dzień dzisiejszy przyjmuje już normlną zalecaną dawką bo kolejne badanie po kilku mc wykazało już normę.Dlatego najlepiej dla świętego spokoju zrobić badanie bo lekarz nie wróżka a przedobrzyć też niedobrze.
Ostatnio jak byłam u pediatry to pytała jakie daję dzieciom dawki witaminy D, powiedziałam że 6 latkowi (wygląda jak 7 latek) podaję 2000 jednostek a 2,5 latkowi (wygląda jak 3 latek) też z rozmachu dawałam 2000 jednostek na co pediatra powiedziała, że starszemu mogę podawać 2000 j, jednak młodszemu nie mogę podawać tak dużej dawki bo to obciąża nerki takiemu maluchowi i przypisała nam Juvit D3 i mam mu podawać jedną kroplę dziennie to jest 590 jednostek. Ja daję czasem dwie krople bo z tym ucelowaniem różnie bywa.