Widok

Ile za wynajem? Żabianka

Witam. Znajoma odziedziczyła mieszkanie po rodzicach, Żabianka, blisko skm, 3 pokoje, ok 55 m. Mieszkanie z podstawowym wyposażeniem, meble ikea, nowe okna podłogi, ściany odnowione.
Pieniądze jej się przydadzą na rehabilitację dziecka, mieszkanie chce wynająć studentom. Pytanią brzmią:

1. Ile wziąć za wynajem, żeby MIEĆ wynajmujących, chodzi o rozsądną cenę.

2.Jak rozwiązać miesiące letnie. Czy studenci są chętni płacić jakąś minimalną stawkę za te miesiące, w kt ich nie ma w celu utrzymania mieszkania, żeby im obcy nie łazili...

3. Czy latem szukać letników, jak tak to gdzie, i czy warto, czy np. nie zniszczą mieszkania.

4. Czy ogłoszenie dla studentów umieścić oprócz internetu bezpośrednio na tablicy ogłoszeń w uczelniach, czy to ma sens?

Pytam osoby, które coś o tym wiedzą z doświadczenia.

Wyjaśniam od razu - Koleżanka raczej nie ma głowy do szukania coraz nowych najemców lub letników, bo synek wymaga dużo opieki. Chodzi o realną cenę dla mieszkania, nie żeby z kogoś zdzierać, ale im więcej zarobi, tym lepsze leczenie, rehabilitację chłopak dostanie. Tym bardziej, że koleżanka już spłaca kredyt na sprzęt rehabilitacyjny.
Prosiła mnie o pomoc, ale ja nie mam zupełnie wiedzy w tym temacie :(

Z góry dziękuję za odpowiedż
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli mieszkanie miałoby być wynajmowane "na pokoje" a nie jako całość, to lepiej sprawdza się system z wliczonymi opłatami, np 600 - 800 za pokój, w zależności od metrażu, dostępu do balkonu itp.
Zapobiegnie to waśniom kto ile zużył...
Studenci raczej nie płacą za letnie miesiące bo wracają do domu, chyba, że pracują w Trójmieście.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spokojnie mozesz wziac 1800 na reke plus oplaty za mieszkanie, rachunki.
To jest normalna cena 600 zl od osoby za pokoj.
A ja bym bardzo chciała wynająć mieszkanie w tej okolicy tylko mniejsze - 1 lub 2 pokoje. Może ma ktoś jakiegos znajomego, który takie mieszkanie chce wynająć?
to już zależ jak będzie skonstruowana umowa
ja osobiście wole legalnie z notarialnym aktem o egzekucji komorniczej, jest z tym więcej zachodu, ale i spokój większy
wpisuję że cena taka a taka, a czynsz opłaca sam najemca do spółdzielni - po to by nie musieć od tej części odprowadzać podatku - oczywiście o ile się wynajmuje legalnie :)
co do konkretnej wartości trzeba obejrzeć trochę ogłoszeń w okolicy i dostosować się cenowo
Dziękuję bardzo za odzew.

Ona tez by wolała całorocznie, albo jak najdłużej, ale na 3 pokoje to chyba żadna rodzina nie będzie chętna..

A czy "na rękę" to oznacza, że od najemcy wziąć 2000 zł (1600 zł + 400 zł na czynsz)?
myślę, że za 3 pokoje można spróbować wziąć z 1600-1800 na rękę
jeśli nie ma głowy do zajmowania się wynajmem, to lepiej poszukać kogoś na cały rok niż na sezon studencki, a tym bardziej na wynajmowanie letnikom
można też spróbować się dogadać z kimś kto by się zajął całą logistyką, może to być główny najemca, który sam by się rozliczał z pozostałymi

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (45 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

Dom drewniany (17 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

dobry i tani projekt domu (20 odpowiedzi)

gdzie najlepiej kupić lub zamówic projekt domu? macie jakieś doświadczenia i wskazówki?

do góry