Widok

Ile znaczy dobry sprzęt?

Tyle pisze się tutaj o sprzęcie i to najczęściej tym z tzw. wyższej półki. Mam więc pytaanie: Jak ważny jest dobry sprzęt przy osiąganiu wyników? Czy gdyby dać Banachowi na jakiś Bike Tour rower z hipermarketu (zakładając że nie rozleci sie do mety) to czy też by wygrywał?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
włosi wymyślili ;] Campagnolo ;)

Nie wygrasz race'a bez dura-ace'a :D
Grisza....podaj mi jakis odpowiednik XTR'a ktory rownie dobrze bedzie sie sprawowac...tylko nie wymyslaj tu jakich s****ow i innych wynalazkow :) campa jest OK, ale naprawde nie wiem w czym jest lepsza od DURY (nizsze grupy moga isc w kibel)
krzyżak, CT - tu nie chodzi o to czy xtr jest zły czy nie, ale twierdzenie, że alivio to tylko do jazdy po mieście to już bycie ofiarą marketingu.

nie wiam jak mają się minimalne zmiany parametrów w shimanowskich grupach powyżej LXa do wyników w wyścigach (bo sciganie jest mi obce mentalnie) ale podejrzewam, że nijak. wiem natomiast, że wydawanie pieniędzy na osprzęt lepszy od alivio/lx na niesportową jazdę w terenie jest nieuzasadnione ekonomicznie i logicznie (tzn. zyski nie przeważają strat w trwałości, cenie itd.)

p.s. a właśnie, że wyjadę ze s****em - w niższej klasie osprzętu płacenie za shimano również moim zdaniem mija się z celem. nie wiem co tam na wyżynach słychac bo jak juz napisałem kupowanie czegoś powyżej LX w moim przypadku totalnie mija się z celem.
XTR czy Alivio pojecie wzgledne. Mozna przejechac wyscig na rowerze z napedem alivio ( a raczej przespacerowac sie z rowerem) bo jakbys chciał pokonywac zjazdy podjazdy na przyzwoitym poziomie- to mogło by być roznie. i viceversa na XTR mozna smigac po sciezkach rowerowych na slikach i rogami ustawionymi pionowo ;-).
Eee... mam korbę Alivio i czasem bywa, że podjeżdżam lepiej (wybaczcie ;-)) od Chłopaków z wyższymi grupami ;-)

Alivio to jest całkiem fajna grupa!
Mój Tata maratonuje i zapałem jeźdźi w BikeTourach głównie na osprzęcie tej klasy. Tu już nie chodzi o Jego wyniki, ale nigdy z powodu sprzętu nie musiał zsiadać czy pchać. Tutaj bardziej pasuje zasada: kto nie smaruje ten nie jedzie. Nasmarowane Alivio działa OK i na lokalny wyścig się nada!
różnice miedzy LX a XTR są tym większe im SZYBCIJ PEDAŁUJESZ :-)
wiesia napisał(a):

> Eee... mam korbę Alivio i czasem bywa, że podjeżdżam lepiej
> (wybaczcie ;-)) od Chłopaków z wyższymi grupami ;-)
>
> Alivio to jest całkiem fajna grupa!
> Mój Tata maratonuje i zapałem jeźdźi w BikeTourach głównie na
> osprzęcie tej klasy. Tu już nie chodzi o Jego wyniki, ale nigdy
> z powodu sprzętu nie musiał zsiadać czy pchać. Tutaj bardziej
> pasuje zasada: kto nie smaruje ten nie jedzie. Nasmarowane
> Alivio działa OK i na lokalny wyścig się nada!
Ja się przyłączam do opinii gdyż sam mam Alivio i póki co ani razu nie musiałem rezygnować z wyścigu, bo sprzęt zawiódł. Ale z drugiej strony, jak to Wiesia napisała w innym wątku, w miarę jeżdżenia człowiek staję się sprzętowcem. Uważam, że to jest całkiem naturalne gdyż wiadomo jak się człowiek czymś się interesuje to chce mieć zawsze to "coś" najlepszej klasy, pomimo, że zwykły amator przeważnie nie wykorzysta "mocy" XTR.
pamietaj o tym ze sa tez wyscigi amatorskie na ktore Alivio bedzie wystarczajace ;)
Eliza napisała:

> Piszesz Krzyżak, że ciezko uznac Bt za jakis wymagajacy
> wyscig.Natomiast w prawdizwych wyscigach MTB sprzet odgrywa
> bardzo wazna role -wyscigi typu Skoda Auto GP MTB.
>
> Dlaczego więc większość zawodników na BT ma taki sprzęt jakby
> startowali na zawodach typu Skoda Auto GP. Chociaż daleko im do
> tego typu imprez

dlatego ze w wiekszosci sa to osoby, ktore jezdza od co najmniej kilku lat i w trakcie tego czasu zlozyly rower na wage portfela i wymagan

a co do uczestnikow BT to przynajmniej kilku startowalo na imprezach typu Skoda... w kazdym razie Twoj przedmowca i owszem :-))

pozdrower
CX napisał(a):

> XTR czy Alivio pojecie wzgledne. Mozna przejechac wyscig na
> rowerze z napedem alivio ( a raczej przespacerowac sie z
> rowerem) bo jakbys chciał pokonywac zjazdy podjazdy na
> przyzwoitym poziomie- to mogło by być roznie. i viceversa na
> XTR mozna smigac po sciezkach rowerowych na slikach i rogami
> ustawionymi pionowo ;-).

1) Nie przesadzajmy, pls
na wiekszosci wyscigow BT mozna je przejechac i to w dobrym tempie na
rowerze z osprzetem typu Acera i jesli bedzie dobrze wyregulowany to sie moze okazac, ze da sie rade szybciej niz lamer na XTRze z SIDEM i rowerem wartym 5 x tyle co inny...
2) Nawet na sztywniaku kilka osob spokojnie i tak by na BT zostalo w pierwszej 10 na 30 scigajacych sie... wiec nie przesadzajmy, sprzet nie odwali ROBOTY za ciebie - on tylko pomaga
3) jednakze jesli 2 lub wiecej osob bedzie mialo podobne umiejetnosci i mozliwosci to sprzet odegra tu role... no i
4) ryzyko ze cos "przestanie dzialac" jest DUUUUZO mniejsze !!

pozdrower
wiesia napisał(a):

> Nasmarowane Alivio działa OK i na lokalny wyścig się nada!

Całkowicie się zgadzam z Wiesią, Michałem i Peterem. Na Alivio można spokojnie wystartować w lokalnej imprezie, oczywiście pod warunkiem że jest dobrze wyregulowane. Sam mam także korbe Alivio i nie narzekam na nią. Mało tego, kiedy pierwszy raz startowałem w Bike Tourze (Obłuże 2003) nie miałem zupełnie pojęcia o grupach osprzętu i w ogóle o tym co jest sprzętem wysokiej jakości, a co niskiej. Przyjechałem na rowerze na którym jeździłem na codzień, zwykły rowerek na osprzęcie z najniższych grup shimano i s****a(Centera i TY-30) oraz oczywiście bez żadnego amortyzatora. Był to mój pierwszy start w imprezie tego typu i zupełnie nei wiedziałem jak mam sobei rozłożyć siły, jednak byłem tak zmotywowany aby dać z siebie wszystko, że mimo zbyt mocnego startu przejechałem całą trasę. Nie przeszkodziło mi w tym nawet to że jak przełożenie z przodu to musiałem to zacząć robić jakieś 100 metrów wcześniej aby przerzutce udało się przenieść łańcuch na inny blat. Mimo tych wszystkich utrudnień udało mi się ukończyć wyścig w około połowie stawki. Z czasem zacząłem zmieniać cześci które nie spełniały moich wymagań lub zużywały się zbyt szybko na ich droższe odpowiedniki. Ktoś może powiedzieć jaka to jest różnica między tymi klasami osprzętu, ano jest przynajmniej dla mnie taka(z tego co sam zaobserwowałem): im wyższa klasa osprzętu tym rzadziej trzeba dokonywać regulacji i tym szybsze jego działanie oraz wyższa niezawodność. Oczywiście można jeździć na Acerze lub nawet Altusie, tylko pytanie jak często trzeba będzie je regulować i jak szybko złapią luzy, oraz ile czasu zajmie im np. zmiana przełożenia.

pozdrawiam
Żywy
Eliza napisał(a):

> Piszesz Krzyżak, że ciezko uznac Bt za jakis wymagajacy
> wyscig.Natomiast w prawdizwych wyscigach MTB sprzet odgrywa
> bardzo wazna role -wyscigi typu Skoda Auto GP MTB.
>
> Dlaczego więc większość zawodników na BT ma taki sprzęt jakby
> startowali na zawodach typu Skoda Auto GP. Chociaż daleko im do
> tego typu imprez

Mi się wydaje że o ile trasy Bike Tourów trochę odstają od tras choćby na takiej Skodzie, to poziom startujących już tak bardzo nie odstaje. A to dlatego że na naszych Biek Tourach w tym roku można było zobaczyć wielu zawodników ogólnopolskiej klasy, tj. Banach, Bogdziewicz, Kaiser, Cichosz, itp. Poza tym nawet u nas w trójmieście jest także wielu (tzw. przeze mnie)bikerów-półamatorów, którzy wcale też nie odstają tak od tych wymienionych powyżej, a różnią się tym że za jeżdżenie nie dostają pieniędzy i nie jest to ich zawód. Do tych czołowych bikerów-półamatorów można zaliczyć m.in.: wypowiadającego się tutaj Kubę. Który to w 2003 roku z tego co pamiętam wygrał np. Bike Toura Chylonia. Dlatego Ci bikerzy-półamatorzy jeżdżą na czołowych grupach osprzętu ale jest to adekwatne do ich umiejejętności i przejeżdżanych kilometrów z sezonie.

pozdROWER

P.S Eliza ma nosa do kontrowersyjnych tematów. Widać że wie o co zapytać, aby wywołać burzę dyskusji na forum :-)
pozdrawiam
Żywy
Zaczne od tego ze Alivio samo w sobie jest grupa przeznaczona do rekreacji...

Uwazam ze wydawanie pieniedzy na drogi sprzet jest tak samo uzadadnione jak kupowanie przez dziadka rocznik 1940 - SUBARU IMPREZA WR1....jezeli ma sie kase i lubi dobry sprzet, swiatowej klasy, to co z tego ze nie jest to ekonomiczne?! przyklad - czesto widze na alejkach rodzinke - facet Giant na XTR+SID, zonka podobnie i junior tez, wszyscy odpowiednio ubrani...i jesli stac ich na to zeby miec na alejki sprzet tej klasy to czemu maja kupowac jakis zlom? wrecz przeciwnie bardzo mi sie to podoba! ale zaraz posypia sie opinie o sprzeciarzach itp. ale te opinie wyglaszaja Ci co XTRa sie nie doczekaja... :)

Zwykly amator nie wykorzysta "mocy" XTR tak samo jak dziadek SUBARU, so what?! chce miec to kupuje.koniec.

Żywy, podaje dobry przyklad: "...przełożenie z przodu to musiałem to zacząć robić jakieś 100 metrów wcześniej aby przerzutce udało się przenieść łańcuch na inny blat."

CX...bardzo sluszne uwagi :)
Krzyżak widzę kolego, że znowu schodzisz z tematu Eliza nie pytała ile, kto ma kasy i jak wielkim jest snobem, bo można i kierownice sobie ozdobić brylantami i wtedy rower będzie droższy tylko pytała jak bardzo sprzęt pomaga w osiągnięciu dobrych wyników i tego się trzymajmy.
PozdROWER MichFel
PS dzięki temu tematowi na forum nasunął mi się na myśl inny temat, ale na razie widzę, że ten się cieszy popularnością to nie ma, co wystawiać nowego
MichFel napisał:

> Krzyżak widzę kolego, że znowu schodzisz z tematu Eliza nie
> pytała ile, kto ma kasy i jak wielkim jest snobem, bo można i
> kierownice sobie ozdobić brylantami i wtedy rower będzie
> droższy tylko pytała jak bardzo sprzęt pomaga w osiągnięciu
> dobrych wyników i tego się trzymajmy.

Stanę w obronie Krzyżaka, bo zapytała też:

"Dlaczego więc większość zawodników na BT ma taki sprzęt jakby startowali na zawodach typu Skoda Auto GP. Chociaż daleko im do tego typu imprez "

Czyli w sumie należy tu wyjaśnić, albo przedstawić pogląd, że każdy ma prawo kupować co mu się podoba.

PS. Kierownica z diamentami jest niekultowa ;-)
wiesia napisał(a):

> PS. Kierownica z diamentami jest niekultowa ;-)

No chyba, że na każdym diamencie byłby wygrawerowany napis "XTR"
Michfel odpowiedzialem poprzednio na jej pytanie, teraz pozwolilem sobie zboczyc z tematu ale na temat :)
Wiesiu wyjaśnić owszem trzeba, ale raczej w sposób np. korby XTR są lepsze od SIS, bo są zrobione z lepszych materiałów itp., a nie wchodzenie na temat kasy i kogo, na co stać widział rodzinkę ładnie ubrana i na XTR bez sensu.
Kierownica z brylantami może być kultowa kwestia tylko taka, co, dla kogo jest przedmiotem kultu.
Wiadomo, każdy ma swoje priorytety. Wychodzę z założenia, że jak kogoś stać, to dlaczego ma sobie żałować? :-)
W naszym pięknym kraju często się słyszy "A po co mu taki drogi samochód, skoro nie umie jeździć..." chciałabym, żeby ludzie nauczyli się liczyć swoje pieniądze a nie cudze.

PS. To może zorganizujemy BikeToura na tę modłę: każdy zawodnik dostaje na starcie Makrokesza... (rozstawiamy sanitariuszy na zakrętach i zjazdach)... i czekamy na sprawiedliwy(?) wynik wyścigu ;-)
Wiekszosc z was gada bez senu. 95% z was odpowiada pod katem tego co ma i na co sobie pozwoli w przyszlosci. Nie kazdy moze jezdzic na xtr. Krzyzak i CX po plusie bo mowia z sensem. Zgadzam sie co do alivio. Sh grupy osprzetu ma poukladane wzgledem przeznaczenia. Jesli mowa o mtb to od dolu do deore jest osprzet do jazdy rekreacyjnej. Z tym ze deore ma najlepszy stosunek jakosci do ceny i jest bardzo popularny tu i tam. LX natomiast to najnizsza grupa dla zawodnika. A to ze ktos startuje na alivio to inna sprawa. Zaden, jak to ktos wspomnial "polamator" czy zawodowiec nie wystartuje na alivio poniewaz wdrazajac sie w kolarstwo, podchodzac do treningu jak nalezy, patrzy sie tez na sprzet. Nie moze byc ograniczen. Kolarstwo gorskie to z jedenej strony zawodnik z drugiej sprzet. I to wszystko musi isc w parze.
do góry