Widok

Imiona dla dziewczynki retro/vintage/piękne/niespotykane

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam szukam ciekawego imienia dla dziewczynki. Moje typy to -Celestyna (Celestia), Jasmina, Klementyna, Anastazja,Stefania.......reszta dzieci ma imiona pochodzenia lacinskiego.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
Konstancja. Brzmi mocno i szlachetnie i, jak na mój gust, nieudziwnione za bardzo.

Ps. Pamiętasz, że z imionami trzeba uważać, żeby nie przesadzić w oryginalności ;)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mysle ze moje nie sa za bardzo udziwnione. Konstancja a=ladne w formie pelnej ale zdrobnienie Kostka? zupelnie mi sie nie podoba;(

Mezowi podoba sie Klementyna i Rozalia;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Znam Konstancje, mówią na nią Kosia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zoja, Sonia, Róża, Gaja.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
mój pies to Zoja
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8
Klementyna spoko, mnie też się podoba. A Celestynę jak zdrobnić? Cela?
Znajoma Konstancja dostała zdrobnienie Nastka i nawet sobie chwali, nie ma urazu do własnego imienia ;).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam córkę Konstancję i mówimy na nią Konstusia, Koti albo Kosia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dobrze, że nie Kostusia ;)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie widzę problemu. Podobnie jak nie obrażam się gdy ktoś mówi na małą Kostka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Faustyna, Aurelia, Melania, Laura, Józefina, Irmina, Apolonia, Florentyna, Klaudyna, Marcjanna, Otylia, Olimpia, Ofelia...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Łucja, Oliwia, Sara, Estera, Celina, Lura, Diana,Stella, Berenika, Tamara, Bianka- takie z tych bardziej "udziwnionych" które mi się podobają. Tylko żeby z nazwiskiem grało.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
No ta Lura to strzał w dziesiątkę ale reszta ok.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
Laura miało być ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
..byle nie Zofia- Zosia teraz co druga dziewczynka ma tak na imię.. niestety.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4
dziekuje ;) moze ktos jeszce jakies propozycje podrzuci
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Eleonora?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
eleonora nie......
Ja mam Laurę. Podoba mi się jeszcze Klara.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Moja 2-letnia wnusia ma na imię JAGODA , dokładnie tak ma wpisanie w metryce urodzenia.A zdrobnień jest wiele.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja mam córkę Zosie i była jedyną Zosia w przedszkolu a teraz w szkole jedyną w klasie
Antonina, Klara, Matylda
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
może Justyna ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Może Luiza? Mała Lu :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Żaklina, Mirella, Waleria, Ismena, Estera, Liwia, Ludmiła...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Anastazja
Kornelia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Eliza
Filomena, Telimena, Krzysztofia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Aniela
Moja córka nazywa się Kamelia:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12
Dobrosława, Dobromiła ;) Lidia :)

Pamiętam jak koleżanka z klasy na bierzmowanie wybrała sobie imię Perpetua ;) a ja - Róża ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dobrochna i Klara
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ma na imię.
Bardzo ładne imię Kamelia.Takie niespotykane
Teraz co druga to Tośka od Antoniny
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z tą Celestią to Ty serio? Nie oglądaj więcej kucyków Pony ;)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na Konstancję wołałyśmy Kocia. Moim zdaniem piękne imię. Melania, którą na wzór Musierowicz można zdrabniać Mila.
Piękne, a polskie i rzadko teraz spotykane Małgorzata (moja Małgosia ma 4 lata i jest jedyną tego imienia w całej, dość sporej, placówce)

Rozalia.. Rózia? Kojarzy mi się z "Małą Księżniczką"- czytałaś?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam Zosię i była jedyna w całym przedszkolu, teraz w szkole w swoim roczniku też jedyna:) a niby teraz co druga to Zosia :P
Ita. Zdrobniale Itusia, Tusia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Inez, Klara(Chiara), Anastazja, eleonora, Róża, rozalia....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Samira, Tatiana,Lucyna, Kinga,Emma, Elwira, Malwina, Andżelika, Zoja
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Samira fajnie brzmi :) - nie slyszalam - bardzo oryginalnie :)
zdrobniale Sami - może być :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
a ja mam Mariannę :) zdrobniale Mania, Maniusia :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Michalina, Marcelina
Mam 3 latke Konstancje założyliśmy ze będziemy wołać pełnym imieniem i tak się stało .Czasem nas pytano a jak zdrobnienie wiec mówiliśmy ze wołamy wyłącznie pełnym imieniem i żadnych zdrobnien nie uzywamy Wszyscy włącznie z dziećmi w przedszkolu i placu zabaw wołają Konstancja. Nikt nie zdrabnia w związku z czym ma piękne imię a nikt nie wola Kosia Kostka czy inna . I o to nam chodziło bo imię piękne a zdrobnienia nie musi mieć.
Podobały mi się Konstancja Anastazja Alicja . Zresztą dwa z tych imion nadałam swojej córeczce .
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Izabela. Kornelia, Antonia, Scarlet, Marcelina. Moje corki maja imiona Kasia i Weronika
Zofia i Helena to imiona moich córek
Miłosława zdrobnienie Miłka lub Miła
Noemi, Sara, Rachel, Rut.
Ingeborg, Inga
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11
Ingeborg brzmi jak jakis cyborg! Noemi - chyba ktoś sie za dużo Poranku kojota naoglądał. Co sie dzieje z Wami moje drogie Panie?!
No Ingborga to chyba takiego imienia nie słyszałam.....w życiu. I tu chyba krzywda dziecku by na bank się stała;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale ma baba problem,
krzywdy dziecku nie rób słoiku lub hipiserrko
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
u nas Urszula :) wszyscy zszokowani, że skąd taki pomysł, że żadnej nie znają... a to przecież zwykłe polskie imię ;)
Roma, Danuta, Filemona
Noemi to hebrajskie imię dlaczego od razu ktoś zakłada że ktoś się naoglądał filmów może czytał Księgę Rut zresztą te imiona wszystkie są hebrajskie z wyjątkiem tych dwóch ostatnich , Ingeborg komuś kojarzy się z robotem czy cyborgiem super bo mi ze skandynawskim imieniem chociaż nie spotkałam się z Ingeborg ale samym imieniem Inge to męskie zarówno jak i żeńskie imię jest.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Noemi------"moja rozkosz" z Księgi RUT:)

Rachela----owieczka, cierpliwa

Ingeborga------to germańskie imię, ING-----jeden z bogów, BORG-twierdza,

może też być Cecylia partonka muzyko

Albo Klara, Faustyna czy Mieczysława......Ludmila, Ludwika....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mama jest Mieczysławą i szczerze nienawidzi swojego imienia. Moje dzieci mają zwykłe imiona, wyjątkowe imię nie zrobi z dziecka wyjątkowego człowieka. Podobają mi się różne imiona i proste i oryginalne, choć jakiegoś mega przekombinowania to bym raczej nie strawiła. Ktoś pisał Lidia? Znam bardzo mądrą dziewczynkę o tym imieniu i mam dobre skojarzenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myślę, że imię to kwestia wyboru rodziców. Fajnie jednak, jeśli imię brzmi jak imię ;) i pasuje do nazwiska.
My mamy córeczkę Blankę-dla niektórych może też trochę 'udziwnione'(mąż wybierał ;)),natomiast wśród propozycji była jeszcze Agatka, Alicja, Kornelia, Gabriela oraz Anastazja(po babci).
Imię wybiera się dla dziecka nie dla siebie. Trzeba pamiętać,że to dziecko będzie się zmagać z rówieśnikami - jeśli imię będzie "odstawać" od reszty imion bądź będzie brzmiało śmiesznie. A takie zdrobnienia-przezwiska ciągną się latami i często sprawiają dzieciom wiele przykrości.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mysle ze Klementyna czy Anastazja to w miare "normalne" imiona . Mężowi klementyna się podoba.....
możesz nazwać np. Dziadumiła, Mszczuja, Waleriana...
lub bardziej nowocześnie: Dżesika, Rejczel, Andżelika...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Eleonora
Jagódka
Mi się bardzo podoba Lilianna (Lili, Lila, Lilka, Liluś, Lilianka) albo Rozalia (Roza, Ruzia, Rozi ;-), ale gdybym miała córkę, miałaby na imię po prostu Kasia.
Rozi to klub nocny na przymorzu,wiec troszkę słabo z takim zdrobnieniem, Choć moja koleżanka ma dwuletnią Rozalkę.
toż zrobiłam ;-) po tym zdrobnieniu. Rozalka też może być.
Wierze w pewne znaczenie imion i opis imienia Rozalia mi się nie zbyt podoba - choc imie ładne;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Większość ludzi nie skojarzeń imion z nocnymi klubami .To równie dobrze matki nie powinny nazywać swoich dzieci kuba ,bo to slawny morderca Kuba rozpruwacz albo po prostu kraj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
A może dlatego dzieci maja na imię Jakub?? a Kuba to raczej z psem mi sie kojarzy, kiedys co drugi pies to kuba albo maja :)
Poza tym zdrobnienie Rozi od razu nakierowuje na najstarszy zawód świata. co nie ozn,że imię Rozalka czy Róża mi sie nie podobają.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
A niby dlaczego nakierowuje cię (sorry nie cię ale chyba ogół bo tak wynika z Twojego wpisu) zrobienie Rozi na najstarszy zawód świata ? hmm , dziwne to jest .
no dokładnie jeden klub nocny i juz takie skojarzenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
No niestety jeden klub wystarczy ......a dzieciaki będą się śmiać.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z oryginalnych , koszmarnych dla dziecka imion to Rufina,
Mam, a raczej miałam koleżankę o takim imieniu ( jak skończyła 18 lat zmieniła imię),a całą podstawówkę wszyscy wołali Rufa idzie, Rufa dobiła do szkoły, itp
także polecam przemyśleć wybór, bo 1 klub nocny wystarczy by mała Rozi miała okropne dzieciństwo.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie Rozalia u nas odpada. Zostanie raczej Klementyna;)

Rufina - okropne;(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Spaczony umysł słowo daje , tylko jedno masz w głowie ,nie mogę w to uwierzyć że są tacy ludzie ,wyobraź sobie że po za trójmiastem istnieje świat są inne miasta nie ma klubów Rozi i nie każdy słyszał o nocnym klubie o tej nazwie ,ba nawet większość Gdańszczan nie wie że coś takiego w ogóle jest i tak się nazywa i nie chorych skojarzeń z najstarszym zawodem świata jak to wyżej napisałaś .
dokładnie.
Ty będziesz miała piękny światły umysł a koledzy z klasy córki niestety nie. Wystarczy że jedno dziecko podchwyci a pozostałe pójdą tym samym tropem. A dzieciaki potrafią być okrutne.

Oczywiście w innym mieście nie będzie tego problemu ale czy ktoś planuje zmieniać miasto ze względu na imię córki?
Osobiście lubimy z mężem niespotykane imiona (7 letni Eryk, 4 letnia Nastia, a w brzuszku siedzi Dorian). Dla dziewczynki najbardziej podoba nam się właśnie Nastia - bardzo rzadkie, jeszcze nie spotkaliśmy innej dziewczynki o tym imieniu, jednocześnie jest ładne i dzieci się nie śmieją z tego imienia. Podoba nam się też Eryka, ale wiadomo, że byśmy tak nie nazwali, bo mamy już Eryka :) Jeśli ktoś woli trochę popularniejsze, to ładne są Róża, Kinga itp., ale jednak ja wolę oryginalne, chociaż nie za bardzo udziwnione imiona :) Jeśli ktoś nie może się zdecydować, to polecam rankingi imion lub nawet poprzeglądajcie kalendarz, potem ewentualnie sprawdźcie popularność imienia i to powinno ułatwić decyzję

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry