Widok

Indoktrynacja małoletnich w wierze jako przykład znęcania się nad dziećmi

Jest piękny, wtorkowy poranek. Mama z córeczką wybierają się na lekcję religii. Na lekcji ksiądz ostrym tonem opowiada, jakie to piekielne męki będzie przez wieczność cierpiało każde z dzieci, za to że tydzień temu nie poszło do kościółka, albo że w afekcie odpyskowało tatusiowi, który nie pozwolił obejrzeć kolejnej bajki na TV.... Oczywiście przykładów jest więcej.

Czy indoktrynacja kilkuletnich dzieci w wierze np. katolickiej, nie jawi się Wam jako zwykłe, perfidne, bezczelne, psychiczne znęcanie się nad nimi? Co ten mały człowiek ma w głowie, kiedy dowiaduje się, że będzie płonął żywym ogniem za coś, za co może wystarczy zwykłe "przepraszam"?

Jeśli masz odwagę, to zapraszam do merytorycznej dyskusji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
Chodzimy do kościoła, bo jego matka mu każe. On prosi mnie tylko o towarzystwo. Wspominałam o tym wcześniej. To Ty jesteś obłudna. Niby wierząca a ku...awi na forum rzucasz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Niulka... w nadchodzaca niedziele, na którą mszę "młodego" "kozaka" prowadzisz? Nie zapomnij pochwalic sie jak bylo zabawnie ;)

ps
moze uzyjesz tej "niewyobrazalnej mocy" i powiesz wreszcie chlopakowi "prawde" o Bogu...
rzygac mi sie na mysl o tej obludzie jaka reprezentujesz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Halewicz miałby jeszcze więcej niewyobrażalnej mocy? hmmm... ciekawa hipoteza.Niulka, nie doceniasz chyba kolegi:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Człowiek ma niewyobrażalna moc. Wy interpretujecie to istnieniem Boga.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niulka, co Ty rozumiesz przez wiarę w siebie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Gdyby Halewicz jeszcze bardziej wierzył w siebie mógłby stwierdzić że jest Bogiem już teraz ma się za samca alfa ;P
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pewność siebie to nie to samo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niulka, Halewicz mało wierzy w siebie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdyby mniej wierzył w Boga, bardziej wierzyłby w siebie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale jak traci ? w twoich oczach traci ? czy jakąś inną stratę masz na myśli ?
Hal sporo na tym traci, że wierzy, ale to jego sprawa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja też go lubię, to naprawdę oczytany i inteligentny facet. Posługuje się piękną polszczyzną i poprawną retoryką, co jest dziś rzadkością. Tylko jest mocno wrażliwy wg mnie. A debaty wiara kontra ateizm są jednymi z tych, gdzie gruby kaliber jest jak broń podręczna... jak chcesz zaskoczyć, musisz wezwać artylerię. Polecam debaty na temat Boga na yt :-) Szczególnie z telewizji australijskiej i brytyjskiej. Tam dopiero się dzieje ;-) To co się odbyło tu, na forum, to takie mizianie się po policzkach... A i tak odniosłem wrażenie, że oburzonych jest tu całe grono...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja Halewicza akurat lubię :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chyba, że po śmierci, co?... ;-) Choć nawet wtedy mam wrażenie że Halewicz nas gdzieś "tam" dopadnie i nie da nam spokoju... :-D
Całkowitej ciszy to nigdy nie będzie :-P
No proszę, koleżanka z uczelni, jak miło :-)

BTW: i jak po wydziale gier i zabaw? Dużo zabawy i ostre rozgrywki, czy raczej cisza w trójmiejskim eterze? ;-)
Ej, wydział gier i zabaw to ja skończyłam na PG! :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
O nie nie, nie uznajemy autorytetów ...a tym bardziej z wydziału gier i zabaw ;-)
Czemu w słowie "pójść" ogonek skierowany jest w lewą stronę, a w słowie "którzy" w prawą?
Religia jest dla ludzi, którzy boją się pòjść do piekła. Duchowość jest dla tych, którzy już tam byli.
Vine Deloria, amer. prof teologii i prawa

Inne tematy z forum Hydepark

Inwestowanie w złoto (3 odpowiedzi)

Co myślicie o efektywności inwestycji w metale szlachetne w momencie opanowania gospodarki przez...

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

a to na rano ;) (346 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

do góry