Widok

Indoktrynacja małoletnich w wierze jako przykład znęcania się nad dziećmi

Jest piękny, wtorkowy poranek. Mama z córeczką wybierają się na lekcję religii. Na lekcji ksiądz ostrym tonem opowiada, jakie to piekielne męki będzie przez wieczność cierpiało każde z dzieci, za to że tydzień temu nie poszło do kościółka, albo że w afekcie odpyskowało tatusiowi, który nie pozwolił obejrzeć kolejnej bajki na TV.... Oczywiście przykładów jest więcej.

Czy indoktrynacja kilkuletnich dzieci w wierze np. katolickiej, nie jawi się Wam jako zwykłe, perfidne, bezczelne, psychiczne znęcanie się nad nimi? Co ten mały człowiek ma w głowie, kiedy dowiaduje się, że będzie płonął żywym ogniem za coś, za co może wystarczy zwykłe "przepraszam"?

Jeśli masz odwagę, to zapraszam do merytorycznej dyskusji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
http://m.demotywatory.pl/4353453
Poczytajcie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Człowiek pewny swego nie ma powodu się denerwować :P

Yerba ci tak napisał w innym wątku ;P i ja się przyłączę ;]

Jesteś jak Randall tylko ona biegała by z krzyżem i wodą święconą , a ty z teorią pól kwantowych, ale w sumie dużo was łączy. :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
wdr, jesteś po raz kolejny jak Kłapouchy - potrzebujesz się dowartościować takimi pustymi frazesami, "już Ci to mówiłem", "to już było".... Napisz w końcu coś konstruktywnego, wartościowego.

"To forum dobrze tobie robi - uczysz się, rozwijasz, zaczynasz się zastanawiać, brawo"

Po czym wnioskujesz? Przeczytałeś w ogóle wcześniejsze kilkadziesiąt postów świadczących wyraźnie o tym, że jestem przeciwny religii? Czy prosta refleksja lub zadanie pytania, w celu poznania czyjejś opinii oznacza dla Ciebie zmianę poglądów?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
bo to w sumie jeden wątek był :P dużo szukania nie było :D
Jaki Ty jesteś oblatany co, kto i kiedy napisał :-P ja bym już nie potrafiła znaleźć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@k7 2014-12-11 11:46:11
Sam patrząc na poziom intelektu niektórych w moim otoczeniu zastanawiam się, co bym im do łba mogło strzelić, gdyby nie "bali się boga".

dlatego ci kiedyś tłumaczyłem (2014-12-02) "po prostu niektórzy tego potrzebują - ich świadomość tego potrzebuje i nie należy z tym walczyć.Wyrywanie takiego kwiatka jak np: Halewicz i przesadzanie go w inne miejsce nie ma sensu tam mu dobrze tam jego miejsce i to należy uszanować choćby to był środek ulicy."

P.S.
To forum dobrze tobie robi - uczysz się, rozwijasz, zaczynasz się zastanawiać, brawo ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rondel, zgłoś się do Halewicza po kontakt do egzorcysty, ty szatański pomiocie. Nikt nie rozumie Twojego bełkotu, a to pierwsza oznaka, "że coś się dzieje"... ;-D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A kto ci powiedział, że się staram? Szkoda mi czasu, randall. Nie warto.
Owszem, wytknąłem makabrę w pierwszym poście, nie będę się spierał, ale temat jest dużo głębszy, a ja chciałem zachęcić do dyskusji. Pamiętaj, że cały czas przewija się tu temat wieczności - wieczne niebo, piekło, ciągła opieka, nadzór lub kara...

"Tyle, że nie jestem pewna, czy społecznie, jako całość, dojrzeliśmy na tyle, żeby poradzić sobie bez kija, marchewki i wszechobecnych oczu wymyślonego przyjaciela. "

Poruszyłaś bardzo ważną kwestię. Sam patrząc na poziom intelektu niektórych w moim otoczeniu zastanawiam się, co bym im do łba mogło strzelić, gdyby nie "bali się boga". Wolność myśli to nie tylko decydowanie o sobie i życie pełną życia (jak myśli wielu), to również ogromna odpowiedzialność za siebie i za innych.

"Zapewne zaobserwowałeś w ostatnich latach trend powrotu do tradycji i konserwatyzmu. Nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Jak sądzisz, skąd on się wziął?"

Nie wiem co dokładnie masz na myśli, rozwiń proszę. Z pewnością zaobserwowałem wzrost liczby ateistów sporo ruchów "wolnomyslicielskich", aczkolwiek w większości nie w naszym kraju.

"Przy okazji:
https://richarddawkins.net/"

...to jak pokazać zawodowemu kierowcy gdzie jest pedał gazu w aucie, które ma od kilkunastu lat ;-) Ale może inni tego nie wiedzą ;-) Dla dodatkowo zainteresowanych i chcących zacząć myśleć samodzielnie polecam też http://www.outcampaign.org/

Setki filmów i debat można znaleźć na yt ;-)
doceniam twoje "niby" starania ;)
do "zobaczenia" na mszy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Już ci kiedyś powiedziałam, że ciężko zrozumieć twój bełkot, randall.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
o ho ho , teraz juz sie rozgrzalas
"niby" ... Boga nie ma
choc sie przytulic, przy okazji naucze Cie czytac ze zrozumieniem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
zawisnie jak tylko sciany otynkuja... sorry, zawisna (jest ich dwoch)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Właśnie zmieniasz tezę. W pierwszym poście przedstawiłeś jako punkt najźlejszy :) makabrę tych księżowskich opowieści.
Teraz przesuwasz akcent z makabry na ich fikcyjność.
I tu się zgodzę.
Tyle, że nie jestem pewna, czy społecznie, jako całość, dojrzeliśmy na tyle, żeby poradzić sobie bez kija, marchewki i wszechobecnych oczu wymyślonego przyjaciela.
Zapewne zaobserwowałeś w ostatnich latach trend powrotu do tradycji i konserwatyzmu. Nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Jak sądzisz, skąd on się wziął?

Przy okazji:
https://richarddawkins.net/

:)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
i tak ci zabiera i cię ogranicza :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie zrozumiemy się w tej kwestii Niulka, ale szanuję Cię, chociaż niekoniecznie zgadzam.
Przeszkadza. Ograniczałaby mnie i zajmowała cenny czas.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Niulka, no to przyznasz rację, że wiara w Boga niczemu Ci nie przeszkadza.
Halewicza doceniam. I tak jest dużo mądrzejszy niż większość Polaków.
Rondel, jak tam obrazek z żydkiem liczącym pieniądze, krzywo czy prosto wisi na Twojej ścianie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

a to na rano ;) (346 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

do góry