Widok

Indoktrynacja małoletnich w wierze jako przykład znęcania się nad dziećmi

Jest piękny, wtorkowy poranek. Mama z córeczką wybierają się na lekcję religii. Na lekcji ksiądz ostrym tonem opowiada, jakie to piekielne męki będzie przez wieczność cierpiało każde z dzieci, za to że tydzień temu nie poszło do kościółka, albo że w afekcie odpyskowało tatusiowi, który nie pozwolił obejrzeć kolejnej bajki na TV.... Oczywiście przykładów jest więcej.

Czy indoktrynacja kilkuletnich dzieci w wierze np. katolickiej, nie jawi się Wam jako zwykłe, perfidne, bezczelne, psychiczne znęcanie się nad nimi? Co ten mały człowiek ma w głowie, kiedy dowiaduje się, że będzie płonął żywym ogniem za coś, za co może wystarczy zwykłe "przepraszam"?

Jeśli masz odwagę, to zapraszam do merytorycznej dyskusji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
O nie nie, nie uznajemy autorytetów ...a tym bardziej z wydziału gier i zabaw ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ej, wydział gier i zabaw to ja skończyłam na PG! :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No proszę, koleżanka z uczelni, jak miło :-)

BTW: i jak po wydziale gier i zabaw? Dużo zabawy i ostre rozgrywki, czy raczej cisza w trójmiejskim eterze? ;-)
Całkowitej ciszy to nigdy nie będzie :-P
Chyba, że po śmierci, co?... ;-) Choć nawet wtedy mam wrażenie że Halewicz nas gdzieś "tam" dopadnie i nie da nam spokoju... :-D
Ja Halewicza akurat lubię :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też go lubię, to naprawdę oczytany i inteligentny facet. Posługuje się piękną polszczyzną i poprawną retoryką, co jest dziś rzadkością. Tylko jest mocno wrażliwy wg mnie. A debaty wiara kontra ateizm są jednymi z tych, gdzie gruby kaliber jest jak broń podręczna... jak chcesz zaskoczyć, musisz wezwać artylerię. Polecam debaty na temat Boga na yt :-) Szczególnie z telewizji australijskiej i brytyjskiej. Tam dopiero się dzieje ;-) To co się odbyło tu, na forum, to takie mizianie się po policzkach... A i tak odniosłem wrażenie, że oburzonych jest tu całe grono...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hal sporo na tym traci, że wierzy, ale to jego sprawa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
ale jak traci ? w twoich oczach traci ? czy jakąś inną stratę masz na myśli ?
Gdyby mniej wierzył w Boga, bardziej wierzyłby w siebie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niulka, Halewicz mało wierzy w siebie?
Pewność siebie to nie to samo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gdyby Halewicz jeszcze bardziej wierzył w siebie mógłby stwierdzić że jest Bogiem już teraz ma się za samca alfa ;P
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niulka, co Ty rozumiesz przez wiarę w siebie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Człowiek ma niewyobrażalna moc. Wy interpretujecie to istnieniem Boga.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Halewicz miałby jeszcze więcej niewyobrażalnej mocy? hmmm... ciekawa hipoteza.Niulka, nie doceniasz chyba kolegi:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Niulka... w nadchodzaca niedziele, na którą mszę "młodego" "kozaka" prowadzisz? Nie zapomnij pochwalic sie jak bylo zabawnie ;)

ps
moze uzyjesz tej "niewyobrazalnej mocy" i powiesz wreszcie chlopakowi "prawde" o Bogu...
rzygac mi sie na mysl o tej obludzie jaka reprezentujesz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Chodzimy do kościoła, bo jego matka mu każe. On prosi mnie tylko o towarzystwo. Wspominałam o tym wcześniej. To Ty jesteś obłudna. Niby wierząca a ku...awi na forum rzucasz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Rondel, jak tam obrazek z żydkiem liczącym pieniądze, krzywo czy prosto wisi na Twojej ścianie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Halewicza doceniam. I tak jest dużo mądrzejszy niż większość Polaków.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

a to na rano ;) (346 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

muza na dziś (779 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry