Widok

Indoktrynacja młodzieży przez ...

Indoktrynacja młodzieży przez kościół trwa w najlepsze. Aby wejść na msze świętą musisz mieć podpis w książeczce do bierzmowania... czy tego uczy Pan Jezus? Co ten kościół wyrabia...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No cóż znaleźli sposób aby młodzież tłumnie przychodziła do kościoła. A wiesz cykną fotke na fanpejdż i już mają jacy to oni młodzieżowi
popieram tę opinię 63 nie zgadzam się z tą opinią 27

A nie jesteśmy młodzieżowi? Co jest złego w dzieleniu się naszą działalnością z innymi? Całe szczęście, że nikt nie każe obserwować funpagów parafi i wspólnot ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jak znaleźli sposób? Przecież to jest wolny wybór każdego z nich.
Ja rozumiem chrzest czy pierwsza komunia na to nie masz wpływu ale bierzmowanie?
Nie chcesz to nie rób a tym bardziej nie narzekaj, że ktoś chce to robić.
Coś naprawdę musi być nie tak z autorem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bez bierzmowania ślubu nie weźmiesz. A jak ci się trafi wierząca/cy narzeczona/y co wtedy ?

Co sie stalo,ze antykatole Tuska

Do kościoła przyszły
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

sensacja

Przecież przygotowania do bierzmowania zawsze tak wyglądały, 10 lat temu jak byłam bierzmowana to też się latało po podpisy
popieram tę opinię 153 nie zgadzam się z tą opinią 23

A ja nie! Po co mi to!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 16

Bylem bierzmowany 93r. Trzy spotkania a nie teraz takie szopki dwa lata a potych dwuch latach nikt nie pujdzie do kościoła.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

Oczywiście. Bierzmowanie to oficjalne rozstanie z kościołem, tak się teraz utarło
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ty lepiej pójdź po słownik, albo do szkoły.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tp zalezy od parafii. Można normalnie bez podpisów i bez egzaminow
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja byłem tylko u Komunii Swietej. Potem z religii się wypisałem i cała szkoła średnia bez, kończyłem szybciej, przychodziłem później żyć nie umierać. Natomiast po co mi bierzmowanie? Po nic :) jak będę chciał brać ślub to se wezmę cywilny. Wgl inna sprawa ze takie śluby kościelne to nie powinny być uznawane jesteśmy w końcu w państwie świeckim a nie kościelnym
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 15

No i nie są jeżeli bierze się ślub kościelny ksiądz musi to zgłosić w urzędzie miejskim to tzw ślub konkordatowy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ocena na świadectwie?

Rozumiem, że zamiast na religię uczęszczałeś na etykę - ponieważ taki przedmiot jest obowiązkowy w siatce godzin lekcyjnych. Chyba, że rodzice mieli Cię w 4-ch li.. i nie wywiązali się z ustawowego obowiązku posyłania Cię do szkoły :). Współczuję braku wiedzy

xx

jak dobrze że moje dzieci nie potrzebuja tego typu bzdur by wieżyć. Nie budynek jest ważny, nie ksiądz.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 11

Dokładnie!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiara - wierzyć;-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wieżyć? Czyli wchodzić na wieżę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak było i jest niestety.

Masz wierzyć, że to co mówią jest prawdą, ale oni tobie nie wierzą jak powiesz, że byłeś na mszy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Podwójne standardy. Dwulicowość
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inna sprawa ze 99% dzieci jest tu z przymusu bo rodzice im każą. Może 1% jedynie z własnej woli chce być bierzmowanym. taka jest prawda. to samo dotyczy uczestnictwa w lekcjach religii w szkole.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 7

zapytaj dzieci o szkoły

99% powie ci że z przymusu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

A potem mamy rządy PiS z niewiedzy i demencji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polityka i religia

służy do manipulowania ludem, bez użycia broni
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 6

hmmm

A co z politykami wykorzystującymi kościół do podziału społeczeństwa i zamordyzmu?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Klasyka. Najwazniejsze odhaczyc sie na liscie. Polski kosciol to dramat
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

Opinia

Te wpisy są po mszy świętej jak zabraknie chociaż jednego wpisu w książeczce do bierzmowania nie będziesz bierzmowany
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

A nie lepiej kupić sobie bierzmowanie za pare stówek jak już ktoś tak bardzo chce je mieć? Ja bym nie dał się tak z błotem mieszać i chodził płaszczyć przed czarnymi
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie tylko do bierzmowania ale do pierwszej komunii również

Trzeba podpis mieć w książeczce po mszy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Komedia

Po co one, te już nie gimbusy, tam idą?
Mama im kazała, czy od babci prezentu na osiemnastkę nie dostaną?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ło matko to teraz sa ksiazeczki do bierzmowania????!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jest wymówka nigdy tego nie rozumiałem. Musisz pokazać że byłeś a Pan Jezus widzi z góry??
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podpis

Mafia w sutannie dalej rządzi
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Zauważyłem że opinia wystawiona niezgodnie z przekonaniami trójmiasto.pl jest niewygodne dlatego umieszczanie tego co chcecie jest parodia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Widać że ta młodzież nie ma rodziców więc wyręcza ich instytucja.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

ciekawskie jajo

W imieniu parafi chciałbym bardzo podziękować (już tradycyjnie) Panu z bloku obok kościoła za tak wnikliwą dokumentację i obserwację życia naszej wspólnoty. Niestety, nie jest on w stanie uwiecznić tego, co nie widoczne, a więc aby dopełnić to zdjęcie dodam tylko, że przygotowania w naszej parafi prowadzi około 30-osobowa młodzież ze wspólnoty "Lux Cordis". Książeczki podpisujemy my (animatorzy) oraz księża PO mszy świętej a nie przed (jak w opinii Pana z bloku). Na codzień plebania tętni życiem od wspólnot i zespołów oraz od bierzmowanych, których przygotowują animatorzy. Dzielą się oni swoim świadectwem wiary i miłości do Chrystusa.

Może warto czasem podjąć dialog - przyjść i zapytać, a nie wysnuwać swoich wniosków (choć przyznam szczerze, że zdjęcie takiej ilości młodzieży na parafi tylko pokazuje, jak otwarta się parafia Brata Alberta na młodych, gdyż warto podkreślić, że w tygodniu w naszej wspólnocie formuje się ich bardzo dużo. Tymbardziej więc dziękujemy za taką wnikliwą obserwację. A tych, którzy chcą naprawdę dowiedzieć się czym żyje parafia zapraszam do przyjścia do nas, i do rozmowy ;)

Ps. Nie, nie jestem wysłany przez proboszcza, mam 21 lat i jestem z Duszpasterstwa "Lux Cordis"
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 7

Niech się Pani trzyma!

Dawid, wstydź się. Donosić na sąsiadkę...

Sąsiadka publikuje już którąś z kolei wiadomość, która zawiera nieprawdziwe informacje. Warto więc wyprostować i dodać to, co ważne! Pozdrawiam i miłego dnia!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszystkie informacje są prawdziwe to że siostra zakonna Dorota się źle zachowywała również. Mam na to dowody. A i nie jestem płci żeńskiej proszę się do mnie zwracać per Pan. Pan sąsiad.

Slava Ukrainie!
Siergiej V
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Proszę Pana, co ma zachowanie siostry Doroty do siania nieprawdziwych treści jakoby bierzmowani zbierali podpisy przed wejściem na mszę.

nie rozumiem po co ta biurokracja?

byłam bierzmowana prawie 30 lat temu, z własnej woli i przekonania. Były egzaminy, odpytywanie, trzeba było chodzić na próby, gorzkie żale, drogę krzyżową itd. ale wierzono nam na słowo, że uczestniczyliśmy.

Element zbierania podpisu jest wyrazem sumienności i starania się o dopuszczenie do sakramentu bierzmowania. My tym młodym dajemy bardzo dużo a to tak naprawdę jedyne co od nich chcemy - uczestnictwo. Co warto podkreślić, po pewnym czasie znosimy obowiązek podpisów i książeczek dla osób, które mają w nim wszystko wypełnione. Tak więc książeczka ma nam tylko pomóc w oddzieleniu tych, którzy przystępują do bierzmowania nie z chęci a przymusu i wolą kombinować, od tych, którzy naprawdę otwierają się na Ducha Świętego i chcą poznać bliżej Kościół. Co to egaminów i metod na przygotowanie to napisałem w komentarzu powyżej jak wygląda nasza formacja - można sie zapoznać :) (nie mamy egzaminów i pytań - jest za to nasze (czyli animatorów) świadectwo wiary)

i to właśnie uczestnictwo z pełnym zaangażowaniem, interakcja ze wspólnotą powinny być najważniejsze

a z tym podpisem jest trochę tak jak z odbijaniem karty w fabryce, to że ktoś przychodzi nie koniecznie musi być równoznaczne z zaangażowaniem i wydajną pracą. O ile mogę zrozumieć chęć oddzielania ziarna od plew to nie akceptuje tego, że ktoś może być przymuszany do udziału w akcie wiary i kombinowania w kwestiach duchowych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie musiz miec zadnego podpisu

Nie wprowadzaj ludzi w błąd i nie kręć afery tam gdzie jej nie ma. To są podpisy potrzebne dla osób które idą do bierzmowania. Tylko tyle. Milego
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie mam bierzmowania i dobrze mi z tym.

Do niczego nie potrzebne. O przepraszam, dla kleru kolejna okazjaydo strzyżenia naiwnych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Masz prawo

nie przystąpić do bierzmowania, ale nie obrażaj tych, którzy chcą. Na siłę tam nikt nie został przyprowadzony- chyba, że rodzice zmuszają- ale to nie zgłoszenie na Trójmiasto, bo ani adresat, ani przyczyna się nie zgadza :)

Siergiej, a może tak pójdziesz do kościoła. Będziesz wiedział o wiele więcej niż z okna swojego mieszkania. Miłej niedzieli.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Siergiej to typowy pieniacz sfrustrowany swoim życiem. Pewnie w rodzinie jest lekceważony (może żony lub chłopa mu brakuje), dlatego zwraca w ten sposób na siebie uwagę. Najgorzej, że jest to człowiek skrzywdzony na pewien sposób, bo zamiast cieszyć się słonecznym dniem, to większość swojego życia spędza na parapecie.

Przyke

Ich by nie było w kościele gdyby ich rodzice nie zmuszali. Bierzmowanie powinno być po ukończeniu 18 lat. Sam byłem tylko i wyłącznie pod naporem rodziców i kłamstw katechetki, że bez tego nie będę mógł wziąć ślubu :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Księdzu pewnie też się nie podoba włażenie za podpis

pewnie by wolał sprzedawać bilety na msze, "być winnym grosika", ew. 5taka za udostępnienie zdjęcia (ma terminal, może być blik, czy paypal). A czy tego uczył jakiś wyimaginowany bożek? Nie wiem, nawet jako dziecko nie przepadałem za bajkami, nie jestem zaznajomiony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

prócz was

A po co chodzić do kościoła i słuchać bzdur? Człowiek wykształcony i światły nie wierzy w zabobony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tobie co niedziela , ciągle coś w tej parafii przeszkadza.

Albo dzwony albo drogie samochody na placu. Ja wiem że kiedyś w pracy zwalczales kościół ale te czasy już minęły
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie podoba się? Nie oglądaj
Sierhiej V

Dlaczego ktoś tak oczernia tą parafię i osoby tam posługujące - nie pierwszy raz.

Proponuję choć raz wejść do środka i zobaczyć jak wygląda życie parafii!!! Takiego zrozumienia i empatii to nigdzie nie spotkałam! Bierzmowanie, czy inne sakramenty nie są obowiązkowe, więc w czym problem? Chyba taki, że młodzież nie ma jak okłamać rodziców- zamiast szczerze porozmawiać, że nie chce uczęszczać na msze i podejść do sakramentu. Chcesz zmieniać świat, to zacznij od siebie!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mamusia widzę w 1 rządku w kościele 3 razy dziennie i pierwsza u spowiedzi? ;)
Sierhiej V
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bierzmowanie

Jest teraz do niczego nie potrzebne nawet do ślubu teraz nie trzeba stoją z własnego wyboru chca to chodzą większość młodzieży w szkołach nawet rezygnuje z religii i wcale się nie dziwię
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry