Widok

Indoktrynacja młodzieży przez ...

Indoktrynacja młodzieży przez kościół trwa w najlepsze. Aby wejść na msze świętą musisz mieć podpis w książeczce do bierzmowania... czy tego uczy Pan Jezus? Co ten kościół wyrabia...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez bierzmowania ślubu nie weźmiesz. A jak ci się trafi wierząca/cy narzeczona/y co wtedy ?

prócz was

Bierzmowanie

Jest teraz do niczego nie potrzebne nawet do ślubu teraz nie trzeba stoją z własnego wyboru chca to chodzą większość młodzieży w szkołach nawet rezygnuje z religii i wcale się nie dziwię
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

i to właśnie uczestnictwo z pełnym zaangażowaniem, interakcja ze wspólnotą powinny być najważniejsze

a z tym podpisem jest trochę tak jak z odbijaniem karty w fabryce, to że ktoś przychodzi nie koniecznie musi być równoznaczne z zaangażowaniem i wydajną pracą. O ile mogę zrozumieć chęć oddzielania ziarna od plew to nie akceptuje tego, że ktoś może być przymuszany do udziału w akcie wiary i kombinowania w kwestiach duchowych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mamusia widzę w 1 rządku w kościele 3 razy dziennie i pierwsza u spowiedzi? ;)
Sierhiej V
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Masz prawo

nie przystąpić do bierzmowania, ale nie obrażaj tych, którzy chcą. Na siłę tam nikt nie został przyprowadzony- chyba, że rodzice zmuszają- ale to nie zgłoszenie na Trójmiasto, bo ani adresat, ani przyczyna się nie zgadza :)

A ocena na świadectwie?

Rozumiem, że zamiast na religię uczęszczałeś na etykę - ponieważ taki przedmiot jest obowiązkowy w siatce godzin lekcyjnych. Chyba, że rodzice mieli Cię w 4-ch li.. i nie wywiązali się z ustawowego obowiązku posyłania Cię do szkoły :). Współczuję braku wiedzy

Dlaczego ktoś tak oczernia tą parafię i osoby tam posługujące - nie pierwszy raz.

Proponuję choć raz wejść do środka i zobaczyć jak wygląda życie parafii!!! Takiego zrozumienia i empatii to nigdzie nie spotkałam! Bierzmowanie, czy inne sakramenty nie są obowiązkowe, więc w czym problem? Chyba taki, że młodzież nie ma jak okłamać rodziców- zamiast szczerze porozmawiać, że nie chce uczęszczać na msze i podejść do sakramentu. Chcesz zmieniać świat, to zacznij od siebie!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Element zbierania podpisu jest wyrazem sumienności i starania się o dopuszczenie do sakramentu bierzmowania. My tym młodym dajemy bardzo dużo a to tak naprawdę jedyne co od nich chcemy - uczestnictwo. Co warto podkreślić, po pewnym czasie znosimy obowiązek podpisów i książeczek dla osób, które mają w nim wszystko wypełnione. Tak więc książeczka ma nam tylko pomóc w oddzieleniu tych, którzy przystępują do bierzmowania nie z chęci a przymusu i wolą kombinować, od tych, którzy naprawdę otwierają się na Ducha Świętego i chcą poznać bliżej Kościół. Co to egaminów i metod na przygotowanie to napisałem w komentarzu powyżej jak wygląda nasza formacja - można sie zapoznać :) (nie mamy egzaminów i pytań - jest za to nasze (czyli animatorów) świadectwo wiary)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proszę Pana, co ma zachowanie siostry Doroty do siania nieprawdziwych treści jakoby bierzmowani zbierali podpisy przed wejściem na mszę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystkie informacje są prawdziwe to że siostra zakonna Dorota się źle zachowywała również. Mam na to dowody. A i nie jestem płci żeńskiej proszę się do mnie zwracać per Pan. Pan sąsiad.

Slava Ukrainie!
Siergiej V
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie podoba się? Nie oglądaj
Sierhiej V

Tobie co niedziela , ciągle coś w tej parafii przeszkadza.

Albo dzwony albo drogie samochody na placu. Ja wiem że kiedyś w pracy zwalczales kościół ale te czasy już minęły
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

A po co chodzić do kościoła i słuchać bzdur? Człowiek wykształcony i światły nie wierzy w zabobony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Siergiej to typowy pieniacz sfrustrowany swoim życiem. Pewnie w rodzinie jest lekceważony (może żony lub chłopa mu brakuje), dlatego zwraca w ten sposób na siebie uwagę. Najgorzej, że jest to człowiek skrzywdzony na pewien sposób, bo zamiast cieszyć się słonecznym dniem, to większość swojego życia spędza na parapecie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co sie stalo,ze antykatole Tuska

Do kościoła przyszły
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie rozumiem po co ta biurokracja?

byłam bierzmowana prawie 30 lat temu, z własnej woli i przekonania. Były egzaminy, odpytywanie, trzeba było chodzić na próby, gorzkie żale, drogę krzyżową itd. ale wierzono nam na słowo, że uczestniczyliśmy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wieżyć? Czyli wchodzić na wieżę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
do góry