Widok

Indoktrynacja młodzieży przez ...

Indoktrynacja młodzieży przez kościół trwa w najlepsze. Aby wejść na msze świętą musisz mieć podpis w książeczce do bierzmowania... czy tego uczy Pan Jezus? Co ten kościół wyrabia...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie tylko do bierzmowania ale do pierwszej komunii również

Trzeba podpis mieć w książeczce po mszy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tp zalezy od parafii. Można normalnie bez podpisów i bez egzaminow
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Księdzu pewnie też się nie podoba włażenie za podpis

pewnie by wolał sprzedawać bilety na msze, "być winnym grosika", ew. 5taka za udostępnienie zdjęcia (ma terminal, może być blik, czy paypal). A czy tego uczył jakiś wyimaginowany bożek? Nie wiem, nawet jako dziecko nie przepadałem za bajkami, nie jestem zaznajomiony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak znaleźli sposób? Przecież to jest wolny wybór każdego z nich.
Ja rozumiem chrzest czy pierwsza komunia na to nie masz wpływu ale bierzmowanie?
Nie chcesz to nie rób a tym bardziej nie narzekaj, że ktoś chce to robić.
Coś naprawdę musi być nie tak z autorem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

A potem mamy rządy PiS z niewiedzy i demencji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiara - wierzyć;-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wieżyć? Czyli wchodzić na wieżę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

nie rozumiem po co ta biurokracja?

byłam bierzmowana prawie 30 lat temu, z własnej woli i przekonania. Były egzaminy, odpytywanie, trzeba było chodzić na próby, gorzkie żale, drogę krzyżową itd. ale wierzono nam na słowo, że uczestniczyliśmy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co sie stalo,ze antykatole Tuska

Do kościoła przyszły
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Siergiej to typowy pieniacz sfrustrowany swoim życiem. Pewnie w rodzinie jest lekceważony (może żony lub chłopa mu brakuje), dlatego zwraca w ten sposób na siebie uwagę. Najgorzej, że jest to człowiek skrzywdzony na pewien sposób, bo zamiast cieszyć się słonecznym dniem, to większość swojego życia spędza na parapecie.

A po co chodzić do kościoła i słuchać bzdur? Człowiek wykształcony i światły nie wierzy w zabobony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tobie co niedziela , ciągle coś w tej parafii przeszkadza.

Albo dzwony albo drogie samochody na placu. Ja wiem że kiedyś w pracy zwalczales kościół ale te czasy już minęły
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie podoba się? Nie oglądaj
Sierhiej V

Wszystkie informacje są prawdziwe to że siostra zakonna Dorota się źle zachowywała również. Mam na to dowody. A i nie jestem płci żeńskiej proszę się do mnie zwracać per Pan. Pan sąsiad.

Slava Ukrainie!
Siergiej V
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Proszę Pana, co ma zachowanie siostry Doroty do siania nieprawdziwych treści jakoby bierzmowani zbierali podpisy przed wejściem na mszę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Element zbierania podpisu jest wyrazem sumienności i starania się o dopuszczenie do sakramentu bierzmowania. My tym młodym dajemy bardzo dużo a to tak naprawdę jedyne co od nich chcemy - uczestnictwo. Co warto podkreślić, po pewnym czasie znosimy obowiązek podpisów i książeczek dla osób, które mają w nim wszystko wypełnione. Tak więc książeczka ma nam tylko pomóc w oddzieleniu tych, którzy przystępują do bierzmowania nie z chęci a przymusu i wolą kombinować, od tych, którzy naprawdę otwierają się na Ducha Świętego i chcą poznać bliżej Kościół. Co to egaminów i metod na przygotowanie to napisałem w komentarzu powyżej jak wygląda nasza formacja - można sie zapoznać :) (nie mamy egzaminów i pytań - jest za to nasze (czyli animatorów) świadectwo wiary)

Dlaczego ktoś tak oczernia tą parafię i osoby tam posługujące - nie pierwszy raz.

Proponuję choć raz wejść do środka i zobaczyć jak wygląda życie parafii!!! Takiego zrozumienia i empatii to nigdzie nie spotkałam! Bierzmowanie, czy inne sakramenty nie są obowiązkowe, więc w czym problem? Chyba taki, że młodzież nie ma jak okłamać rodziców- zamiast szczerze porozmawiać, że nie chce uczęszczać na msze i podejść do sakramentu. Chcesz zmieniać świat, to zacznij od siebie!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ocena na świadectwie?

Rozumiem, że zamiast na religię uczęszczałeś na etykę - ponieważ taki przedmiot jest obowiązkowy w siatce godzin lekcyjnych. Chyba, że rodzice mieli Cię w 4-ch li.. i nie wywiązali się z ustawowego obowiązku posyłania Cię do szkoły :). Współczuję braku wiedzy

Masz prawo

nie przystąpić do bierzmowania, ale nie obrażaj tych, którzy chcą. Na siłę tam nikt nie został przyprowadzony- chyba, że rodzice zmuszają- ale to nie zgłoszenie na Trójmiasto, bo ani adresat, ani przyczyna się nie zgadza :)
do góry