Widok

Internet - VOLTA, proszę o opinie.

Usługi i wykonawcy Temat dostępny też na forum:
Witam

Ktoś już ma i korzysta ? Czy dotarli już do osiedla familijnego?
Negocjował ktoś z nimi koszt instalacji ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja ze trzy razy wysyłałem mejla i mnie w du*ie mieli. Dzwoniłem i obiecywali, że oddzwonią i też mieli to gdzieś. W końcu po dwóch miesiącach sam znów zadzwoniłem to nagle "a nie, my w tym roku już nie rozwijamy sieci".

Ogólnie odnoszę wrażenie, że dla Volty klient to przykry obowiązek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ ~elemenTH

Witam,
niestety żadnej mapki od Pana nie otrzymałem, a na emaile odpisujemy wszystkie w max 24h.
Proszę wysłać jeszcze raz.

@ ~mieszkaniec banina
Niestety, w Baninie budyujemu z własnych zasobów finansowych. A jest to dość trudny teren.

Pozdrawiam J.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wysłane drugi raz, za pierwszym wysłane bez problemu, brak raportu o niedostarczeniu więc po prostu jak to Wy wywalone na klienta, na kilka maili nikt mi nigdy nie odpisał.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też jużkolejny tydzieńczekam, była mapka, był monit i cisza :(
oni tam w Volcie całą pocztę w spam albo i w > dev/null puszczają :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja na prawdę nie rozumiem tego wszystkiego, ludzie chcą płacić pieniądze jednemu czy drugiemu a oni mają w Ciebie wywalone albo Ci sugerują żebyś se po sąsiadach połaził i jak w 99 roku osiedlówkę montował, smuteczek :(
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak jest, dopóki nie pojawi się trzecia firma, przysłowiowo całująca po nogach. Wtedy się obudzą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sosnowa z TB Telecom
Każda firma jest nastawiona na zysk, dostawcy Internetu nie są wyjątkiem. Jak ktoś chce płacić odpowiednio dużo, to prawie nie ma rzeczy niemożliwych. Ale jak ma być za półdarmo i każdy sobie niezależny kabel (bo sąsiad sąsiadowi wilkiem) to tak się nie da. Kiedyś chciałem na swój koszt okablować te szeregi jeszcze na etapie budowy, niestety deweloper nie był chętny do współpracy - nie było z kim konkretnie rozmawiać, będąc w ich biurze 2 razy w odstępie kilku miesięcy usłyszałem tylko "jak będziemy zainteresowani to się skontaktujemy". Dobra skrętka która w 1999 przenosiła 10 Mb/s, dziś po wymianie urządzeń może przenosić gigabit, więc co złego w osiedlówkach?
No deweloperzy też nie całują w Baninie po nóżkach niestety. Byle sprzedać mieszkanie, a drogi, place zabaw, infrastruktura, internet - nie ich problem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja przerabiałem już lata temu zbiorowe sieci a później nie wiadomo z kim gadać albo się coś komuś nie podoba bo u niech sprzęty stoją itp. itd. Jak ktoś będzie chciał kable ciągać jakiekolwiek co by nam na wsi było lepiej to nie ma problemu, może po mojej elewacji (byle jakoś estetycznie), może w moim skrawku ziemi przed czy za kołchoźnikiem, nikomu dostępu do mediów nie będę blokował ale wiem też, że znajdzie się kilkoro piesków ogrodnika i pewnie zablokują w p***ziet wszelkie inicjatywy bo jemu nikt nie będzie kabla ciągnął przez jego teren. Dlatego nie chcę się w to angażować, mogę zapłacić niech ktoś to zrobi, nie jestem typem społecznika.
Tu byłoby wiadomo z kim gadać - ze mną. Usługa jest ode mnie, nie od sąsiada u którego stoi sprzęt. Sprzęt udostępniam mój i nim zarządzam. Sąsiedzka współpraca oczywiście też jest potrzebna, ale naprawdę nie ma się czego obawiać. Są miejsca gdzie się udało.
A ja tam moge te gwarantowane 40 czy 60 Mb montować bezpośrednio. Antena, skrętka do mieszkania, router.
Wszyscy psioczą na radiówkę a w domu na wifi siedzą :)
Nie potrzebuję ugadywania się z sąsiadami na wspólne instalacje, lepszego sprzętu w najnowszej technologii, i wydziwiania.
Przyjeżdżamy z dnia na dzień, dwie godziny, i działa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Panie cuda, gwarantowane już 60Mb na Mikrotiku "n" w zatłoczonym paśmie 5GHz? Dla ilu klientów na sektor równocześnie? Kiedy zagwarantujecie 100Mb, bo tyle ma LAN w LHG5? Drżyjcie Ceragon, Ericsson i NEC - wraz z Wave nadchodzi koniec radiolinii jakie znamy. A tak na poważnie, indywidualna instalacja u mnie wygląda podobnie - oczywiście tak też można. Chwilowo niestety jeszcze poza częścią "z dnia na dzień, dwie godziny" - ale i to się zmieni. Lepszy sprzęt w nowszej technologii to nie wydziwianie tylko prędzej czy później konieczność, inaczej nadal byśmy siedzieli na 802.11b które było na topie 12 lat temu. Warto patrzeć trochę dalej w przyszłość - łatwiej i taniej będzie wymienić na coś nowszego i lepszego jedno wspólne radio, niż kilka indywidualnych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Panie cuda, gwarantowane już 60Mb na Mikrotiku "n" w zatłoczonym paśmie 5GHz?
- tak, z tym zatłoczonym to bym nie przesadzał, w baninie to jest bajka!

Dla ilu klientów na sektor równocześnie?
Moge robić punkt-punkt

Kiedy zagwarantujecie 100Mb, bo tyle ma LAN w LHG5?
Jak byś chciał zapłacić to i 200 Ci zagwarantuje.

Drżyjcie Ceragon, Ericsson i NEC - wraz z Wave nadchodzi koniec radiolinii jakie znamy.
Drżyjcie, bo teraz już wszędzie się ciągnie światło.

A tak na poważnie, indywidualna instalacja u mnie wygląda podobnie - oczywiście tak też można. Chwilowo niestety jeszcze poza częścią "z dnia na dzień, dwie godziny" - ale i to się zmieni.
Zaskakujące - prowadzisz firmę znacznie dłużej od "nas" a dopiero wprowadzasz obsługę klienta.

Lepszy sprzęt w nowszej technologii to nie wydziwianie tylko prędzej czy później konieczność,
Oczywiście. Na ap'kach mamy AC, jak pewnie doskonale wiesz, MT jest kompatybilne wstecz ( do bazy w AC mozna wpinać stacje w N )
Wiesz pewnie też, ze nie ma zadnej róznicy w wydajności tcp między N a AC na mikrotiku, poza większym obciążeniem procesora w AC.
Specjalnie dla Ciebie przestawiam wlasnie jeden z AP w AC - też uzywamy najnowszej technologii.

inaczej nadal byśmy siedzieli na 802.11b które było na topie 12 lat temu.
Nadal zaleznie od potrzeb się sprawdza

Warto patrzeć trochę dalej w przyszłość - łatwiej i taniej będzie wymienić na coś nowszego i lepszego jedno wspólne radio, niż kilka indywidualnych.
Czy ja wiem... zakładając 300 klientów, 2 instalatorów, 8'mio godzinny wymiar pracy, i 15 minut na wizyte u klienta ( tyle zajmuje podmiana anteny, konfig, i wizowanie ) w tydzień da się wymienić - a stare cpe pójdą służyć dalej w mniej wymagającym terenie.

A wlasnie - mam troche CPE zdjętych od Twoich starych klientów - chcesz tanio kupić?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Bajka jest tylko dzięki superchannel, ale poniżej 5180 jest zdaje się pasmo rządowe czy wojskowe - ja bym się nie odważył, ale parę konkurencyjnych wszystkogwarantującychbezlimitu sieci już tam widzę. Powyżej 5925 to pasmo za które płacę kilka tysięcy rocznie, mam nadzieję że nikt rozsądny nie wpadnie na to by je za darmo wykorzystywać. Nie da się zrobić punkt-punkt do każdego klienta, nie ma tylu wolnych kanałów ani miejsca na tyle anten na maszcie, a ja pytam o ofertę za 2-cyfrową cenę dla przeciętnego klienta, którego przekonujecie że Wasza radiówka jest bardziej gwarantowana od mojej radiówki - a jakby mi zgłosił że czegoś brakuje, to samo dostałby i u mnie. Obsługa klienta to ja, tak było dotychczas ale dziecko chce czasem zobaczyć tatusia więc już czas zatrudnić instalatora i mam taki zamiar, wtedy będzie z dnia na dzień 2 godziny. N dopracowywali przez kilka lat, AC też dopracują. Dalej nie chce mi się pisać, bo i tak już odbiegamy od tematu wątku. Te 3 sztuki kilkuletnich LocoM5 nie są mi potrzebne, mam dużo nowych. Przetrwałem Air-net, przetrwam i Wave.
Chłopaki od radiówek - może wymieńcie się mailami i popiszcie prywatnie ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Amelek - Volta - Wave stworzyli kółko wzajemnej adoracji :) Myślę, że trzeba by im zrobić wieczorek zapoznawczy z wódeczką i od następnego dnia będzie w Baninie światłowód i 100Mb/s za 49zł ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szkoda tylko, że Volta, która ma zdecydowanie najlepszą ofertę, nie chce podłączać w Baninie :) Np. osiedle Królewskie w tym momencie ma 304 mieszkania! To są setki potencjalnych klientów. I jest całkowicie poza zasięgiem Volty. Z resztą jest poza zasięgiem jakiegokolwiek rozsądnego internetu. Radiówki nie liczę bo to nie jest rozsądny internet, który przerywa jak są burze i jest przeciążony jak nie powiem co...
Zadzwoń do mnie zrobie Ci instal za free.
Jak bedziesz mial przerwę lub przeciażenia to nie płacisz w tym miesiącu.

Inne tematy z forum Banino

Drewutnia/Altana/Domek narzędziowy (35 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was miał kontakt z Powiatowym inspektoratem Nadzoru budowlanego w sprawie zgłoszenia...

do góry