Widok

Inżynieria zasobów naturalnych

Witam,

Co słyszeliście o tej specjalizacji? Póki co nie ma programu żadnego, ciężko znaleźć jakieś informacje.
Jest to "kierunek" uruchamiany jako specjalizacja od pierwszego semestru na kierunku oceanotechnika na wydziale OIO. Czy PG ma kadrę, która zna się na takich rzeczach? Mam lekkie obawy, że mimo wszystko będzie to bardziej oceanotechnika niż inżynieria zas. naturalnych. Generalnie, czy ktoś coś wie na temat tego kierunku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dołączam się do pytania kolegi , bardzo interesuje mnie ta specjalizacja i jakie występują po niej możliwości pracy ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam, jestem studentem tejże specjalizacji. Wiem, że odpowiedź jest trochę spóźniona, ale może da to do myślenia osobom, które robią przymiarki do PG na rok 2013/2014.

W praktyce wygląda to tak, że przez półtorej roku będziemy uczyć się budować okręty, a przez kolejne półtorej roku, przynajmniej w teorii, jak eksploatować zasoby naturalne.
Oczywiście jest to kompletny bezsens, bo w przez te 3 i pół roku studiów, ani nie nauczymy się dobrze budować okrętów ani wydobywać zasobów. Jeżeli chodzi o kadrę to wiadomo mi o jednym profesorze (prof. Michalski), który ma jakiekolwiek pojęcie w tej branży. Jeżeli chodzi o inne osoby-nie mam pojdęcia. Także podejrzewam, że będzie to niestety kompletna prowizorka, o ile nic się nie zmieni w planie naszych studiów.

Lepiej iść na PŚ, PW albo AGH żeby studiować ten kierunek.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
witaj, studiujesz to? wiec jak to czytasz to odezwij sie na mojego mejla mam kilka pytan adr.a05@wp.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wiem czy pisałeś to przed tym czy po tym jak ruszyła nowa specjalizacja na studiach II stopnia. Bo może rzeczywiście lepiej studiować inżynierię zasobów na AGH ale technologii podwodnych to już tam nie znajdę :P
Jakoś chętnie zobaczyłabym co to za studia i liczę na jeszcze jakieś opinie co do tego kierunku, bo nie można żadnych znaleźć nigdzie w internecie o.O
;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dołączam się do pytania .
W piątek wyniki rekrutacji a ja na 1 miejscu złożyłam własnie na tą specjalizacje. Z tego co wyczytałam i znalazłam w internecie wydaje mi się że to ciekawy , chociaż wcale nie taki łatwy kierunek.
Czy ktoś mógłby przybliżyć mi jak to wszystko wygląda ?
Czy moglby ktos cos wiecej opisac o tym kierunku? Bo muszę złożyć papiery a sie jeszcze waham :)
Wychodzi na to, że będziemy się musieli przekonać osobiście ;)
Po roku studiowania tejże specjalizacji, muszę Wam powiedzieć, że jest to bardzo duży zawód. Politechnika Gdańska nie jest zupełnie przygotowana na prowadzenie tego typu studiów, plan jest zapełniany zapychaczami w stylu "Podstawy Projektowania Okrętów i Jachtów" albo "Podstawy Teorii Okrętu" itd. Teraz jestem na trzecim semestrze, weszły nam przedmioty "specjalnościowe" czyli laboratorium, wykład, ćwiczenia i projekt z "Zasobów Naturalnych". Jak jednak się okazało jest to śmiech na sali - zaliczenie projektu nie ma nic wspólnego z zadaniem projektowym jak to jest na innych wydziałach/uczelniach - jest to po prostu napisanie referatu na poziomie gimnazjum (np. o temacie "jak powstał gaz ziemny?"), profesor prowadzący wykład czyta nam zdania żywcem skopiowane z Wikipedii (nawet hiperłącza pozostały), ćwiczenia to znowu zadania na poziomie podstawówki - przeliczenie jednostek (np. z gigapaskali na paskale). Jedynym sensownym przedmiotem wydają się być laboratoria w Laboratorum Paliw i Smarów.

Tak to wygląda póki co. Sam mam nadzieję, że to wszystko się jak najszybciej zmieni, bo zaczynam mieć poważne obawy o moje wykształcenie. Póki co licząc na rzekomą renomę PG, trochę się przeliczyłem.
Zastanówcie się dwa razy czy chcecie ryzykować studia na tym kierunku.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Muszę Wam powiedzieć, że nie jest tak źle jak niektórzy piszą. Jest poprawa sytuacji, zmienili nieco program, nauczyciele są już inni, a PG stara się. Jestem studentem 6 semestru, a jestem zadowolony ze studiów na tej specjalności.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Znajomi mówią, że jest to niszowy kierunek, a perspektywa rozwoju jest obiecująca. PG to licząca się uczelnia i podobno absolwenci PG nie mają problemu z pracą. Czy może ktoś ma doświadczenie zawodowe w tym zakresie? Córka jest bardzo zainteresowana i musi dokonać wyboru tylko nie wiem co z pracą?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry