Widok

JAK ODMIENIAĆ NAZWISKA??

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zapraszamy

sz.p. Ewę i Jana Kobuczak, czy
sz.p. Ewę i Jana Kobuczaków?

sz.p. Alicję i Zenona Pirściukiewicz czy ,
sz.p. Alicje i Zenona Pirściukiewiczów??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
problem w tym ze Ty nie jestes głupi, bynajmniej nie wydajesz się... ironizujesz tylko jak cholera... i właściwie nie wiem po co bierzesz tak aktywny udział w dyskusjach rozhisteryzowanych narzeczonych?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oczywiście że chodzi mi o zasady gramatyczne a nie grzecznosciowe.
Ja jestem rzecz jasna za opcją - ODMIENIAĆ - ale wątpliwość we mnie zasiała własnie rodzina którą pytałam o od mianę ich nazwisk i choć moim zdaniem swietnie sie nadają do odmiany, to rodzinka twierdz ze się nie odmieniają. A teraz juz wiem, ze to ja mam rację i zaproszenia będą poprawne gramatycznie, Dzieki :)
Jeśli chce się bardzo odmienić nazwisko trzeba przede wszystki zastanowić się nad pochodzeniem nazwiska, czy rdzennie POLSKIE, czy naleciałości np. WŁOSKIE czy NIEMIECKIE- wtedy można zacząć mówić o odmienie nazwisk.
Po za tym nie można brac pod uwagę wyłącznie zasad gramatycznych przy odmianie nazwiska w zaproszeniu ale także zdanie gościa na temat jego nazwiska.
Nie raz zdarzały się przypadki że np. ciocia swoje nazwisko odmienia, ale już np. babcia broń boże!
Polsko brzmiace nazwiska spokojnie mozna z czystym sercem odmienić w pozostałych przypadkach radzę dopytac gościa, lub zdac się na instynkt, jeśli gość nie obrazi się w razie pomyłki ;)
Lepiej zdać się na gramatykę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jasne...I przy okazji trzeba się spytać o rodzaj czcionki, wielkość liter i rozmiar koperty.
Szanowny Panie Janko Muzykant- rozumiem że stres Pana Panny Młodej jest męczący ale nie miło jest wyżywać się jeszcze na cudzych Narzeczonych :)
Dziękuję, za odpowiedź do mojego komentarza- jeśli Pan miałby problem z doborem czcionki, koperty itd. z pewnością pomoge Panu w wyborze i nie musiałby Pan fatygować swoich gości :)
Mam nadzieję, że w sprawie kopert i czcionek lepiej Pani doradza, niż w sprawie odmiany nazwisk.
no dobra odmien janko
zapraszam : anna i jan Czajka czy anne i jana czajków albo Jagła - jagłów ?? abo Waszczenko to co zaprosze jadwige i makarego Waszczenków

W sprawie odmiany nazwisk nie sugeruję nigdy klientom- to sprawa osobista, jednak na forum pozwalam sobie na swoje osobiste wypowiedzi.
Odmiana nazwisk zawsze jest żywym tematem i zawsze sa podzielone zdania- rozumiem że Pani uważa że się mylę i ma Pani do tego prawo :)
Życzę aby w Pani zaproszeniach wszystko się udało i nie było pomyłek :)
Raczej unikałbym firmy, której przedstawiciel reklamuje się na forum. Dodatkowo tworzy na potrzeby swej działalności nowe zasady gramatyki polskiej. Uwaga do czytających: sami widzicie jacy profesjonaliści tu zaglądają. Agatha!!! To Ty żyjesz???
A co, słabowałam w ostatnich postach?
Nie reklamuję tu firmy :)
Jestem na forum prywatnie, a jesli mogę na jakiś temat się wypowiedzeć to proszę nie zabraniać człowiekowi tylko dlatego że pracuje w takiej a nie innej firmie.
Gdyby Pan był elektrykiem i forum dotyczyłoby kabli pewnie nadal wypowiadałby się Pan na temat wesela...- myślałam że to przyjazne forum- sama w maju biorę ślub.... i chciałam z innymi porozmawiać o tym cudownym dniu.
Przykro mi że takie reakcje mnie tu spotkały- nie będę nikomu przeszkadzać i przeniosę się na inne ogólne forum skoro zostałam zdyskryminowana za to że komuś chciałam pomóc.
Mam nadzieję że jest Pan milszym człowiekiem a wypowiedź w stosunku do mnie jest spowodowana stresem przedweselnym- nikomu bowiem nie życzę takiego narzeczonego który obraża bez powodu kobietę.
Czajków, Jagłów, Waszczenko

Tak jakoś mniej aktywna się zrobiłaś ;)
Nawet mnie się czasem nudzi... Ale dzisiaj Mix Dorotyzab i dwóch Alesandr jest cudny...
Jeden z moich wykładowców na filologii polskiej powiadał: "Nazwisko należy do ciebie w Mianowniku l. poj. Pozostałymi przypadkami i liczbą mnogą rządzi gramatyka".

Jeśli więc nazwisko da się odmienić, to powinno się to zrobić. Co do szczegółowych zasad polecam http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629595
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bezpieczniej chyba nie odmieniać. Obie formy - odmieniona i nie wydają mi się poprawne.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Następna nawiedzona. Jest subtelna różnica między "wydają mi się", a "są".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Janko i Agatha - a jak to w końcu jest z nazwiskami niepolskiego pochodzenia? Odmienia się czy nie?? Czy zależy od nazwiska?? Mam nazwisko jak wszyscy twierdzą niemieckie- Plach, ale dla mnie brzmi ono zupełnie jak polskie i raczej bym je odmieniała - jak sądzicie??
Nazwiska zagraniczne odmienia się, jeśli można przyporządkować im sposób odmiany. Też bym odmieniała, tak jak polskie nazwisko Łach.
Skoro da się zastosować zasadę deklinacji - odmieniać!. Kogo zapraszam? Państwa Plachów.