Widok

JAK ODMIENIAĆ NAZWISKA??

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zapraszamy

sz.p. Ewę i Jana Kobuczak, czy
sz.p. Ewę i Jana Kobuczaków?

sz.p. Alicję i Zenona Pirściukiewicz czy ,
sz.p. Alicje i Zenona Pirściukiewiczów??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wprowadzaj tutaj swojej gramatyki i ortografii dla idiotów, to nie będę opryskliwa.
Eee.. widzę, że niektórzy maja duże braki w zakresie czytania ze zrozumieniem i wiadomości z języka polskiego na poziomie szkoły podstawowej.. Wypisujcie dalej zaproszenia, nieodmieniając nazwisk - idealnie będą komponowały się z wagą tej uroczystości.. Dalsze rady nie maja sensu.. z wróbla kanarka nie będzie..
nie bądz opryskliwa koleżanko

Do ŻyCiA pOdChOdź z dYsTaNsEm I pOPEŁnIAJ bŁĘDY oRTOGRAFIcZNe

Weź mnie za rękę

Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
a ortografia odgrywa tu bardzo dużą rolę moje drogie

Weź mnie za rękę

Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Może i znasz podstawy gramatyki, ale coś kiepsko idzie Ci czytanie i rozumienie wątków na forum.
nie trzeba być na szczęście specjalistą, to podstawy gramatyki języka polskiego
Znalazł się specjalista...
nie wszystkie w polsce tylko wszystkie polskie ale nie zawsze

Weź mnie za rękę

Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Janko Muzykant ma rację! Odmienianie nazwiska to nie jest czyjeś widzimisię czy wybór. WSZYSTKIE NAZWISKA W POLSCE SIĘ ODMIENIA!! WSZYSTKIE!! Nieodmienianie jest błędem i to bardzo dużym i rażącym. Wszędzie te amerykańskie zwyczaje są wprowadzanie, nie wiadomo w jakim celu - nie piszemy do państwa Jackson, czy Brown ale do Kowalskich czy Janików! Żyjemy w Polsce?! Tutaj odmienia się nazwiska a ojciec panny młodej nie prowadzi jej do ołtarza...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
rupće jak hcesz (przecież i tak wiadomo o co chodzi)
myśle że zasady języka polskiego na zaproszeniach nie są najważniejsze, nie bede odmieniała nazwisk na siłę bo tak każe język polski, tylko tak jak w zwyczaju maja właściciele nazwisk:) gdybym odmieniła nazwisko mojego dziadka, a wg języka polskiego pewnie i byłoby to jak najbardziej poprawne, to znając jego charakter nie przyszedłby mówiąc ze na zaproszeniu nie było jego danych:P

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja wiedzialam ze trzeba odmienic nazwiska, ale wiem ze duzo osob nie lubi jak ich nazwiska sie odmienia i nie odmienilam ich, mysle ze goscie az tak bardzo sie w to nie wczuwaja

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oj Janko Muzykancie to forum bez twego ironizmu byloby takie słodkie :-) hehe
image
image
Bardzo proszę. Na przekór wszystkim głosicielom tezy, że jak nie wiem, to lepiej zostawić mianownik. Proponuję zastosować inne rozwiązanie. Jeśli nie wiem, to zaglądam do słownika. Można też skorzystać z poradni językowej on - line. Wiele uczelni takie prowadzi. Natomiast najbardziej przerażająca jest nieznajomość tematu przez ludzi, którzy zajmują się zaproszeniami. Ani to śmieszne ani PROFESJONALNE (słowo zamęczone i nadużywane na tym forum), tylko kompromitujące.
Dzięki wszystkim obrońcom poprawnej polszczyzny za pomoc :)
Sama nie zmienisz;), ale fakt jest taki, że nasz piękny język jest wciąż żywym i rozwijającym się tworzywem, więc zmieniamy go właśnie my - użytkownicy języka polskiego;). Często językoznawcy tylko zatwierdzają już dawno przez nas wprowadzone normy. W tej chwili na szeroką skalę szerzy się tendencja do nieodmienności nazwisk - nie tylko w mowie tzw. "szarych zjadaczy chleba" (z góry zaznaczam, że nie mam zamiaru nikogo obrazić tym określeniem, po prostu je lubię:), ale także i w środkach masowego przekazu i pewnie za jakiś czas (chyba jeszcze długi) nie będziemy odmieniać nazwisk. Jednak póki co, nazwiska w języku polskim jak najbardziej podlegają odmianie i będę bronić tego faktu dopóki nie zostaną zatwierdzone nowe normy, czyli może nawet całe moje życie:).

no ja rozumiem, że to jest niegramatyczne, więc mi wytłumaczyła ale to nie zmienia faktu, że nie podoba mi się po prostu odmienianie mojego nazwiska bo wydaje mi się, że to brzmi koślawo, no ale cóż poradzić, zasad gramatycznych nie zmienię ;)
Niestety, z odmianą imion też są problemy... Wołacz w mowie żywej praktycznie już nie istnieje;/.

Wercia ale nie przetłumaczysz komuś, kto uważa, ze jego nazwisko brzydko brzmi, jak się odmienia ;) Niestety dziewczęta, nazwisk sobie nie wybieramy, tak jak i imion, równie dobrze można przestać odmieniać imiona, bo się komuś nie podoba :/

Niestety, goblin, nieodmienianie nazwisk jest jak najbardziej niepoprawne.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0