Widok
Zgodnie z zasadami języka polskiego wszystkie nazwiska podlegają deklinacji, czyli odmianie przez przypadki, czyli na zaproszeniu napiszemy: "zapraszam Państwa Iksińskich, Dulębów, Straszyńskich, Puczyłów... itd". Możecie mi zaufać - jestem polonistką z zamiłowania, a za jakiś czas także z zawodu:).
Zauważyłam właśnie, że niektórzy z Was uważają, że zarówno odmieniona forma nazwiska, jak i nieodmieniona jest poprawna, otóż oświadczam - poprawna jest tylko forma odmieniona! Niestety współcześni Polacy kompletnie nie respektują tej zasady, co mnie osobiście strasznie razi... Co do nazwiska Plach - jak najbardziej odmieniać: Państwa Plachów, Panią Plach, Pana Placha.
A ja się przyznam, że nienawidzę, jak ktoś odmienia moje nazwisko - Mazur... brrr mam złe wspomnienia z podstawówki jak na przykład mój tata dostawał jakieś podziękowania z napisem "Panu Mazurowi" albo "Państwa Mazurów"... a feee i nawet jeśli to jest niepoprawne to wolę żeby nikt tego nie odmieniał ;)
Sama nie zmienisz;), ale fakt jest taki, że nasz piękny język jest wciąż żywym i rozwijającym się tworzywem, więc zmieniamy go właśnie my - użytkownicy języka polskiego;). Często językoznawcy tylko zatwierdzają już dawno przez nas wprowadzone normy. W tej chwili na szeroką skalę szerzy się tendencja do nieodmienności nazwisk - nie tylko w mowie tzw. "szarych zjadaczy chleba" (z góry zaznaczam, że nie mam zamiaru nikogo obrazić tym określeniem, po prostu je lubię:), ale także i w środkach masowego przekazu i pewnie za jakiś czas (chyba jeszcze długi) nie będziemy odmieniać nazwisk. Jednak póki co, nazwiska w języku polskim jak najbardziej podlegają odmianie i będę bronić tego faktu dopóki nie zostaną zatwierdzone nowe normy, czyli może nawet całe moje życie:).
Bardzo proszę. Na przekór wszystkim głosicielom tezy, że jak nie wiem, to lepiej zostawić mianownik. Proponuję zastosować inne rozwiązanie. Jeśli nie wiem, to zaglądam do słownika. Można też skorzystać z poradni językowej on - line. Wiele uczelni takie prowadzi. Natomiast najbardziej przerażająca jest nieznajomość tematu przez ludzi, którzy zajmują się zaproszeniami. Ani to śmieszne ani PROFESJONALNE (słowo zamęczone i nadużywane na tym forum), tylko kompromitujące.
myśle że zasady języka polskiego na zaproszeniach nie są najważniejsze, nie bede odmieniała nazwisk na siłę bo tak każe język polski, tylko tak jak w zwyczaju maja właściciele nazwisk:) gdybym odmieniła nazwisko mojego dziadka, a wg języka polskiego pewnie i byłoby to jak najbardziej poprawne, to znając jego charakter nie przyszedłby mówiąc ze na zaproszeniu nie było jego danych:P
Janko Muzykant ma rację! Odmienianie nazwiska to nie jest czyjeś widzimisię czy wybór. WSZYSTKIE NAZWISKA W POLSCE SIĘ ODMIENIA!! WSZYSTKIE!! Nieodmienianie jest błędem i to bardzo dużym i rażącym. Wszędzie te amerykańskie zwyczaje są wprowadzanie, nie wiadomo w jakim celu - nie piszemy do państwa Jackson, czy Brown ale do Kowalskich czy Janików! Żyjemy w Polsce?! Tutaj odmienia się nazwiska a ojciec panny młodej nie prowadzi jej do ołtarza...