Widok
A ja się przyznam, że nienawidzę, jak ktoś odmienia moje nazwisko - Mazur... brrr mam złe wspomnienia z podstawówki jak na przykład mój tata dostawał jakieś podziękowania z napisem "Panu Mazurowi" albo "Państwa Mazurów"... a feee i nawet jeśli to jest niepoprawne to wolę żeby nikt tego nie odmieniał ;)
Zauważyłam właśnie, że niektórzy z Was uważają, że zarówno odmieniona forma nazwiska, jak i nieodmieniona jest poprawna, otóż oświadczam - poprawna jest tylko forma odmieniona! Niestety współcześni Polacy kompletnie nie respektują tej zasady, co mnie osobiście strasznie razi... Co do nazwiska Plach - jak najbardziej odmieniać: Państwa Plachów, Panią Plach, Pana Placha.
Zgodnie z zasadami języka polskiego wszystkie nazwiska podlegają deklinacji, czyli odmianie przez przypadki, czyli na zaproszeniu napiszemy: "zapraszam Państwa Iksińskich, Dulębów, Straszyńskich, Puczyłów... itd". Możecie mi zaufać - jestem polonistką z zamiłowania, a za jakiś czas także z zawodu:).
Nie reklamuję tu firmy :)
Jestem na forum prywatnie, a jesli mogę na jakiś temat się wypowiedzeć to proszę nie zabraniać człowiekowi tylko dlatego że pracuje w takiej a nie innej firmie.
Gdyby Pan był elektrykiem i forum dotyczyłoby kabli pewnie nadal wypowiadałby się Pan na temat wesela...- myślałam że to przyjazne forum- sama w maju biorę ślub.... i chciałam z innymi porozmawiać o tym cudownym dniu.
Przykro mi że takie reakcje mnie tu spotkały- nie będę nikomu przeszkadzać i przeniosę się na inne ogólne forum skoro zostałam zdyskryminowana za to że komuś chciałam pomóc.
Mam nadzieję że jest Pan milszym człowiekiem a wypowiedź w stosunku do mnie jest spowodowana stresem przedweselnym- nikomu bowiem nie życzę takiego narzeczonego który obraża bez powodu kobietę.
Jestem na forum prywatnie, a jesli mogę na jakiś temat się wypowiedzeć to proszę nie zabraniać człowiekowi tylko dlatego że pracuje w takiej a nie innej firmie.
Gdyby Pan był elektrykiem i forum dotyczyłoby kabli pewnie nadal wypowiadałby się Pan na temat wesela...- myślałam że to przyjazne forum- sama w maju biorę ślub.... i chciałam z innymi porozmawiać o tym cudownym dniu.
Przykro mi że takie reakcje mnie tu spotkały- nie będę nikomu przeszkadzać i przeniosę się na inne ogólne forum skoro zostałam zdyskryminowana za to że komuś chciałam pomóc.
Mam nadzieję że jest Pan milszym człowiekiem a wypowiedź w stosunku do mnie jest spowodowana stresem przedweselnym- nikomu bowiem nie życzę takiego narzeczonego który obraża bez powodu kobietę.
W sprawie odmiany nazwisk nie sugeruję nigdy klientom- to sprawa osobista, jednak na forum pozwalam sobie na swoje osobiste wypowiedzi.
Odmiana nazwisk zawsze jest żywym tematem i zawsze sa podzielone zdania- rozumiem że Pani uważa że się mylę i ma Pani do tego prawo :)
Życzę aby w Pani zaproszeniach wszystko się udało i nie było pomyłek :)
Odmiana nazwisk zawsze jest żywym tematem i zawsze sa podzielone zdania- rozumiem że Pani uważa że się mylę i ma Pani do tego prawo :)
Życzę aby w Pani zaproszeniach wszystko się udało i nie było pomyłek :)
Szanowny Panie Janko Muzykant- rozumiem że stres Pana Panny Młodej jest męczący ale nie miło jest wyżywać się jeszcze na cudzych Narzeczonych :)
Dziękuję, za odpowiedź do mojego komentarza- jeśli Pan miałby problem z doborem czcionki, koperty itd. z pewnością pomoge Panu w wyborze i nie musiałby Pan fatygować swoich gości :)
Dziękuję, za odpowiedź do mojego komentarza- jeśli Pan miałby problem z doborem czcionki, koperty itd. z pewnością pomoge Panu w wyborze i nie musiałby Pan fatygować swoich gości :)