Widok

JAK ODMIENIAĆ NAZWISKA??

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zapraszamy

sz.p. Ewę i Jana Kobuczak, czy
sz.p. Ewę i Jana Kobuczaków?

sz.p. Alicję i Zenona Pirściukiewicz czy ,
sz.p. Alicje i Zenona Pirściukiewiczów??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja się przyznam, że nienawidzę, jak ktoś odmienia moje nazwisko - Mazur... brrr mam złe wspomnienia z podstawówki jak na przykład mój tata dostawał jakieś podziękowania z napisem "Panu Mazurowi" albo "Państwa Mazurów"... a feee i nawet jeśli to jest niepoprawne to wolę żeby nikt tego nie odmieniał ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zauważyłam właśnie, że niektórzy z Was uważają, że zarówno odmieniona forma nazwiska, jak i nieodmieniona jest poprawna, otóż oświadczam - poprawna jest tylko forma odmieniona! Niestety współcześni Polacy kompletnie nie respektują tej zasady, co mnie osobiście strasznie razi... Co do nazwiska Plach - jak najbardziej odmieniać: Państwa Plachów, Panią Plach, Pana Placha.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgodnie z zasadami języka polskiego wszystkie nazwiska podlegają deklinacji, czyli odmianie przez przypadki, czyli na zaproszeniu napiszemy: "zapraszam Państwa Iksińskich, Dulębów, Straszyńskich, Puczyłów... itd". Możecie mi zaufać - jestem polonistką z zamiłowania, a za jakiś czas także z zawodu:).

Wszystkie nazwiska, które da się odmienić - odmieniamy.

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skoro da się zastosować zasadę deklinacji - odmieniać!. Kogo zapraszam? Państwa Plachów.
Nazwiska zagraniczne odmienia się, jeśli można przyporządkować im sposób odmiany. Też bym odmieniała, tak jak polskie nazwisko Łach.
Janko i Agatha - a jak to w końcu jest z nazwiskami niepolskiego pochodzenia? Odmienia się czy nie?? Czy zależy od nazwiska?? Mam nazwisko jak wszyscy twierdzą niemieckie- Plach, ale dla mnie brzmi ono zupełnie jak polskie i raczej bym je odmieniała - jak sądzicie??
Następna nawiedzona. Jest subtelna różnica między "wydają mi się", a "są".
Bezpieczniej chyba nie odmieniać. Obie formy - odmieniona i nie wydają mi się poprawne.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jeden z moich wykładowców na filologii polskiej powiadał: "Nazwisko należy do ciebie w Mianowniku l. poj. Pozostałymi przypadkami i liczbą mnogą rządzi gramatyka".

Jeśli więc nazwisko da się odmienić, to powinno się to zrobić. Co do szczegółowych zasad polecam http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629595
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nawet mnie się czasem nudzi... Ale dzisiaj Mix Dorotyzab i dwóch Alesandr jest cudny...
Czajków, Jagłów, Waszczenko

Tak jakoś mniej aktywna się zrobiłaś ;)
Nie reklamuję tu firmy :)
Jestem na forum prywatnie, a jesli mogę na jakiś temat się wypowiedzeć to proszę nie zabraniać człowiekowi tylko dlatego że pracuje w takiej a nie innej firmie.
Gdyby Pan był elektrykiem i forum dotyczyłoby kabli pewnie nadal wypowiadałby się Pan na temat wesela...- myślałam że to przyjazne forum- sama w maju biorę ślub.... i chciałam z innymi porozmawiać o tym cudownym dniu.
Przykro mi że takie reakcje mnie tu spotkały- nie będę nikomu przeszkadzać i przeniosę się na inne ogólne forum skoro zostałam zdyskryminowana za to że komuś chciałam pomóc.
Mam nadzieję że jest Pan milszym człowiekiem a wypowiedź w stosunku do mnie jest spowodowana stresem przedweselnym- nikomu bowiem nie życzę takiego narzeczonego który obraża bez powodu kobietę.
A co, słabowałam w ostatnich postach?
Raczej unikałbym firmy, której przedstawiciel reklamuje się na forum. Dodatkowo tworzy na potrzeby swej działalności nowe zasady gramatyki polskiej. Uwaga do czytających: sami widzicie jacy profesjonaliści tu zaglądają. Agatha!!! To Ty żyjesz???
W sprawie odmiany nazwisk nie sugeruję nigdy klientom- to sprawa osobista, jednak na forum pozwalam sobie na swoje osobiste wypowiedzi.
Odmiana nazwisk zawsze jest żywym tematem i zawsze sa podzielone zdania- rozumiem że Pani uważa że się mylę i ma Pani do tego prawo :)
Życzę aby w Pani zaproszeniach wszystko się udało i nie było pomyłek :)
no dobra odmien janko
zapraszam : anna i jan Czajka czy anne i jana czajków albo Jagła - jagłów ?? abo Waszczenko to co zaprosze jadwige i makarego Waszczenków

Mam nadzieję, że w sprawie kopert i czcionek lepiej Pani doradza, niż w sprawie odmiany nazwisk.
Szanowny Panie Janko Muzykant- rozumiem że stres Pana Panny Młodej jest męczący ale nie miło jest wyżywać się jeszcze na cudzych Narzeczonych :)
Dziękuję, za odpowiedź do mojego komentarza- jeśli Pan miałby problem z doborem czcionki, koperty itd. z pewnością pomoge Panu w wyborze i nie musiałby Pan fatygować swoich gości :)
Jasne...I przy okazji trzeba się spytać o rodzaj czcionki, wielkość liter i rozmiar koperty.