Widok

Jak oceniacie trójmiejski rynek pracy?

Jak oceniacie trójmiejski rynek pracy? Mam kilku znajomych, którzy przeprowadzili się tutaj z Warszawy, Wrocławia czy Krakowa i są - delikatnie mówiąc - rozczarowani. Podobno zarabiamy, jak w niewielkich miastach powiatowych, a koszty życia mamy jak w Warszawie. Co o tym sądzicie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zarobki niższe niż w Wawie. Ceny mieszkań bardzo wysokie przez wynajem krótkoterminowy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rynek pracy cieniutki i sesoznowy, a koszty utrzymania kosmicznie wysokie. Dlatego już od jakiegoś czasu nie ma mnie tu i nie będzie w Trójmieście. Jest za drogo a paliwo tanie

A gdzie mieszkasz obecnie, jeśli można wiedzieć? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak jak piszesz... dlatego stąd wyjechałem. Pełno roboty za 2,5 klocka, a cena wynajmu jak w Marsylii

A Ty tego wczesniej nie zauwzazyles? Mala konkurencyjnosc na rynku pracy, bo niewiele mamy firm. Biurowcow mamy tyle co Warszawie w jednej dzielinicy. Zarobki nizsze niz w moim miescie rodzinnym (38 tys mieszkancow). Ceny srednie nieruchomosci jeszcze nizsze niz w Warszawie, ale jak sie przyjrzysz poszczegolnym dzielnicom to okazuje sie, ze Trojmiasto jest drozsze (sic!). Ceny mieszkan w centrum Warszawy sa wywindowane do kwot abstrakcyjnych, ale jak porownamy np. taka Zaspe i Wole, to Zaspa wychodzi drozej o okolo 1-2 tys zl za m2. Ceny wynajm tez kosmiczne, dodatkowo mamy duzo drozsza rozrywke - zwlaszcza knajpy, ceny nastawione na turystow zza granicy, teraz nagle w czasie COVID sporo restauracji na starowce ma znizke 20% i ceny zaczynaja byc akceptowalne. Waro tz wspomniec o ubogiej ofercie kulturalnej - trzy teatry i pol, jedna filharmonia. Ceny biletow od 70 do 160 zl. Rocznie grane jest moze 15 przedstawien (w sensie tyle tytulow) glownie przez miejscowych aktorow. W warszawie tetrow jest wiecej (wiadomo), ale bilety kosztuja podobnie te pieniadze mozesz zobaczyc naprawde dobrych aktorow teatralnych, a takze popularnych z telewizji.

Mieszkam tutaj, bo studiowalam i zalozylam rodizne i tak zostalo. Na szczescie oboje z mezem mamy stabilna prace, kupilismy mieszkanie jeszcze w czasie kiedy ceny nie zwalaly z nog, ale to nie jest dobre miejsca do zycia. Mamy znajomych zarowno w Krakowie jak i w Warszawie i od zawsze bylismyw tyle z zarobkami mimo podobnych branz niestety.

Plusy - piekne miasto, morze, bliskosc Kaszub.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Praca

kurs szkolenie dla męża (4 odpowiedzi)

mój mąż chce podnieść kwalifikacje, zastanawiamy się nad szkoleniem na spawacza, bądz np...

Własny biznes do 40 tyś zł (23 odpowiedzi)

Witam macie może jakieś pomysły na własny biznes z budżetem do 40 tyś zł ?? Myślałem nad prostym...

Własny biznes - jak się reklamować? (188 odpowiedzi)

Jak reklamować swój biznes w sieci? Bez obecności firmy w Internecie ciężko będzie zdobyć...

do góry