Widok

Jak odwolac sie od decyzji Komornika ?

Witam,Chodzi o to ze okolo cztery lata temu dostalem mandat w autobusie komunikacji miejskiej , a przez to ze wyjechalem za granice zapomnialem o calej sprawie, nie dawno po powrocie na wakacje dostalem list od komornika ze musze zaplacic 800zl :D smiech na sali :P stad moje pytanie, Wie ktos moze czy moge odwolac sie od decyzji i anulowac mandat czy musze go zaplacic ? Dzieki za pomoc dla tych ktorym sie zechce odpowiedziec :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ok, Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Watek do zamkniecia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
To ja jeszcze tylko dodam, że każda czynność egzekucyjna powoduje przerwanie biegu przedawnienia i po tej czynności zaczyna on biec na nowo. Tak więc może się to nigdy nie przedawnić.

art. 123 KC
§ 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpo-znawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed są-dem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub usta-lenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługu-je;
3) przez wszczęcie mediacji.

art. 124 KC
§ 1. Po każdym przerwaniu przedawnienia biegnie ono na nowo.
§ 2. W razie przerwania przedawnienia przez czynność w postępowaniu przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym albo przez wszczęcie mediacji, przedawnienie nie biegnie na nowo, dopóki postępowanie to nie zostanie zakończone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sąd zatwierdził roszczenie prawomocnym wyrokiem .
Komornik tylko wtedy dochodzi swoich roszczeń.
Możesz mieć rozłożone koszty- mandat/koszty sądowe/odsetki na raty.
Komornik dla idei nie pracuje
Skoro zarzucasz mi niewiedzę pomyślałem że trochę pokopię i oto co znalazłem:

art. 125 § 1 K.c., roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

Myślę że ten artykuł kodeksu cywilnego odnosi się do sytuacji autora wątku. Dziękuję za uwagę.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
w sumie nowy naczelny "halewicz vel kross" wie, mnie sie obilo o uszy ale poczytam na necie, bo zadnen komornik tu nie napisze tego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Spoko i dzieki , jesli ktos jeszcze zna temat i dorzucilby cos chetnie wyslucham, Pozdrowienia :)
Z czymś takim zgłoś się do prawnika. Ja o prawie mam tylko ogólne pojęcie. Przy ewentualnym odwoływaniu się musisz też wziąć pod uwagę że w razie przegranej koszta na pewno wzrosną.

Stanisław Lem
Witam, Cross, a czy od postanowienia sadu co do wyegzekwowania kosztow ode mnie mozna sie jakos odwolac i czy ma to sens. Dzieki za odpowiedz :)
~czarne chmury nad kolchozem jeżeli się coś pisze to warto mieć o tym choć minimalne pojęcie. Przedawnienie wierzytelności następuje wtedy, kiedy nie zostały podjęte czynności mające na celu jej wyegzekwowanie. I w przypadku mandatu następuje to po trzech a nie pięciu latach.

Stanisław Lem
Dzieki wszystkim za odpowiedzi :)

~czarne chmury nad kolchozem- Czy moglbym prosic cie o dokladniejsze wyjasnienie jak to dziala, skad masz takie informacje i co robic ? , pisac do sadu ?, komornika ? czy czekac nie wiadomo na co :P
niesluchaj ich, po 5 latach przedawnia sie, jesli zaplacisz nawet grosza lub komornik jakims cudem sciagnie z ciebie grosza to licznik sie zeruje i od poczatku az do 5 lat do przedawnienia. tego ci tu zaden komornik tego nie napisze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
800zł, to nie "śmiech na sali", a jedynie grzywna plus odsetki, koszta postępowania egzekucyjnego, koszta komornika (pewnie największe), etc. Śmiech na sali, to m.in. to, iż cztery lata temu, jadąc za darmochę, do dnia dzisiejszego nie miał Pan czasu na uregulowaniu opłaty..., a zwłaszcza przed wyjazdem z kraju. Gdyby nawet przyjąć hipotezę, że faktycznie w ferworze walki zapomniał Pan o opłacie..., to teraz należy być mężczyzną i najzwyczajniej w świecie uregulować swoje zobowiązania, bo tak postępują rasowe samce! Ps. termin zawity do wniesienia przez Pana odwołania wygasł pewnie około czterech lat temu, więc teraz już po ptokach! Jedyna obecna droga, to "ułożenie się z komornikiem", który być może zrezygnuje z części swoich kosztów oraz rozłoży dług na dogodne raty. Moim zdaniem warto spróbować! Powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myślę , że jest już za późno , skoro sprawa jest u komornika . Ale na przyszłość polecam zapoznać się z tym :

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/przedawnienie-dlugow-tabela-kiedy-przedawniaja-sie-dlugi_129429.html
"Bez godzin i bez kalendarzy
Długością dni i zmiennością zdarzeń
Odmierzam czas, nie używając dat . "
Jest dokadnie jak pisze Renoma.Musisz zapacic mandat,koszty komornicze i odsetki do dnia zaplaty. Anulowanie mandatu juz
ci nie przysluguje.

Co do złożenia sprawy przeciw egzekucji to mozesz ,ale nic ci to nie da.
Kiedy wchodzi komornik ,ma juz prawomocny wyrok nakazu zaplaty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tego co wiem trzeba by było założyć sprawę przeciw egzekucji.We wrzeszczu za Manhattanem masz darmowych prawników,trzeba się tylko wcześniej umówić 58 520 38 28
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Postępowanie komornicze jest w mocy. Koszty w wysokości 800 złotych to pewnie mandat, karne odsetki oraz koszty postępowania komorniczego, które jest wysokie. Jeżeli się Pan nie odwołał od nałożonego mandatu w terminie, to droga anulowania mandatu jest zamknięta. Odwołanie od decyzji komornika może Pan wnieść do Sądu, przy którym komornik działa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (340 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Kawa czy Herbata - rano (225 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry