Widok

Jak prać firany makarony?

Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Może macie sposób,żeby się nie splątały?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wiążę je w supły, a końce często związuję dodatkowo gumką do włosów choć zdarzało mi się i bez tego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja swoje piorę ręcznie, troszkę się plączą ale wystarczy przeczesać palcami i jest ok. Zależy też z czego są wykonane owe makarony, koleżanka wyrzuciła swoje bo plątały się strasznie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
zaopatrz się w worki/siateczki do prania i normalnie do pralki :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dokladnie, siatka do prania na zamek ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja swoje piore w poszewce od poduszki.
Najlepiej prać w woreczkach do prania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tak, ale zawiązane w worku w luźny supeł, taki z pętelką, którą łatwo daje się rozwiązać. SPRAWDZONE (w domu to ja mam uprawnienia do obsługi pralki).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
najlepszym rozwiązaniem jest pranie ręczne niestety... ale możesz kupić jakiś dobry środek, wrzucić firany do miski z tym detergentem na jakiś czas i powinno wszystko ładnie się wyczyścić. Ja ostatnio piorę w ten sposób wszystkie firany z płynem Voigt http://www.voigt.pl/produkt/linia_produktow/10,linia_detaliczna_tlusty_brud,73
W zależności od długości firanki zawiąż 2-3 niezbyt ścisłe supły. Namocz w zimnej wodzie z proszkiem do prania w zależności od tego jak bardzo są brudne i do pralki na 30-45 stopni z mniejszym wirowaniem niż bielizna (ja daję 800 obrotów). Nie zapomnij o płynie do płukania, ułatwia rozczesanie frędzli. Wieszam związane od razu po wyjęciu z pralki i dopiero rozwiązuję supły.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja polecam z makaronów zapleść z warkocz i związać gumką recepturką. Normalnie włożyć do pralki, pralkę nastawić na pranie firan, dodać kapsułkę Perlux .Jest mała i poręczna łatwa w użyciu wystarczy włożyć ją do pralki. Łatwo się rozpuszcza.Plusem tych kapsułek jest ich zapach jak i skuteczność działania.Po upraniu i wyjęciu firan czy ubrań z pralki zapach nadal pozostaje na ubraniach,są dobrze doprane. Te kapsułki to coś nowego na rynku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Wcześniej wiązałam gruby pęk ale mimo to było trochę rozplątywania. Teraz zmieniłam taktykę- zaplatam gruby warkocz z gumką recepturką na końcu i nic się nie dzieje. Najlepszy sposób.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ha ha poniosło. Pytania było o firany nie środek pioracy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja je piorę w specjalnych woreczkach do prania. Jedyny sprawdzony sposób na to żeby się nie plątały.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepiej w woreczkach do prania, można też je po prostu zapleść jak warkocze. Więcej porad, jak dbać o firanki masz tutaj: http://www.gdansk4u.pl/jak-prasowac-jak-prac-firany/ . Zobacz, jak je prasować i prać, by pięknie wyglądały.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

do góry