Re: Jak robicie spaghetti bolognese?
W kuchni śródziemnomorskiej czosnek podsmaża się na początku, dokładnie po to by zaromatyzować danie i nie wyjmuje się go bo to cenny składnik dania a nie tylko "aromatyzator" :>
Dlatego...
rozwiń
W kuchni śródziemnomorskiej czosnek podsmaża się na początku, dokładnie po to by zaromatyzować danie i nie wyjmuje się go bo to cenny składnik dania a nie tylko "aromatyzator" :>
Dlatego napisałam o tych 3 sekundach, zaraz szybko trzeba dodac resztę składników i ciagle mieszac. Po dodaniu płynu nie ma już ryzyka, że się nam coś przypali (chociaż dla chcącego nic trudnego;>).
A w ogóle to dania gdzie czosnek i suszone zioła smażymy kilka sekund same na początku w tłuszczu są o niebo mocniejsze w smaku i zapachu. W polskiej kuchni przyprawy często dodaje się na koniec a np. w indyjskiej jest to zarzewie dania no i jest różnica w gębie. No ale trzeba uważać bo takie podsmażone curry np. daje takiego mocnego kopa a już to dodane pod koniec gotowania się np. risotta o wiele słabiej.
zobacz wątek