Widok

Jak siadają Wasze dzieci?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie do mam dzieciaczków kolo 10 -12 miesiaca. Jak siadają Wasze pociechy? Moja jak chodzi sobie na czworaka, i robi sobie postoje to siada w taki sposób ze nóżki ma na zewnątrz a pupę w środku. Zamiast siedzieć np na pietach to siada właśnie w taki sposób. Nie chce aby w przyszłości miała koślawe kolanka wiec moje pytanie jak sobie z tym radzić?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mała siada bardzo dobrze :-) wszystkie maluchy tak siadają - poprawnie dzieci powinny potem w wieku 2-6 lat siedzieć na płasko z nogami do przodu nigdy nie na piętach !! Właśnie od siedzenia na piętach krzywią się nóżki - siedzenie na piętach jest zabronione małym dzieciom..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie tak jak pisze rybalon- nie wolno siadać na piętach.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
siadac na piętach czyli tak przykucac????
image
tzn stopy przy pupie
z tego co piszesz to wg mnie zle siada - powinna po turecku - nie powinnydzieci siadac z nozkami po obu stronach pupy
Wg mojego pana ortopedy powinno dziecko siedziec tak - nózki d przodu
image

Nie wolno tak - sama widziałam w programie TVN Style że ortopeda zabronił tego siadania imój ortop. tez to potwierdził - robi sie koślawość

Rys.1)
image

Mozna tak:
Rys.2)
image

Rys. 3)
image

Opis do Rys. 1,2,3):

Zabawy w domu 2 - 3 lata : Prawidłowe siedzenie przez zabawę
Jeśli dbamy o prawidłowy rozwój dziecka i chcemy uniknąć wad związanych z postawą, chodzeniem, krzywizną nóg, zwracajmy uwagę już od najmłodszych lat, w jaki sposób nasza pociecha siada na podłodze (jak kategorycznie nie należy siedzieć pokazuje zdjęcie 1). Pilnujmy, aby już od początku, podczas zabawy na podłodze nóżki siedzącego malucha były zawsze wyprostowane, ewentualnie w lekkim rozkroku. Jest to szalenie niewygodne dla dziecka i niezgodne z jego naturalnymi skłonnościami, ale warto cały czas to korygować i zwracać dziecku uwagę. Uczmy też dziecko od najmłodszych lat siedzieć „po turecku", co na początku sprawia sporo problemów.

Aby nauka prawidłowego siedzenia przebiegała bez męczących nakazów i zakazów, które budzą jeszcze większy opór malucha. Proponuję przed każdą wspólną zabawą z dzieckiem na podłodze, poprosić siedzącego malucha, aby wyprostował nóżki przed sobą a następnie podnosił je na przemian uderzając nimi o podłogę (zdjęcie 2), po chwili rzucamy hasło „zawiązujemy nóżki na kokardkę", co oznacza, że w tym momencie dziecko musi założyć nóżki „po turecku" (zdjęcie 3). Na początku, powtarzajmy to 2-3 razy przed każdą zabawą. lub posiłkiem, aż dziecku nie będzie sprawiało problemu zawiązywanie nóżek. Potem, jeśli zauważymy, że maluch nieprawidłowo siedzi, wystarczy powiedzieć „nóżki na kokardkę".
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
wiekszosc dzieci siada jak na rys 1 u nas w przedszkolu bardzo pilnuja prawidlowego siedzenia
Więc siadanie tak zeby pupa była na podłodze a nogi do tyłu ale po bokach - na zewnątrz pupy nie jest prawidłowe - prowadzi do koslawości kolan ( tzw. ixowate nózki )

To siadanie z nozkami pod pupa tez nie jest dobre - małe stópki mogą się wykrzywiac i póxniej będa potrzebne ćwiczenia ...
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Moja jest jeszcze malutka, najczęściej siada tak ze te nóżki ma zupełnie na zewnątrz a pupę centralnie w środku, jak była u mnie pediatra to zwróciła na to uwagę i powiedziała żeby malej pilnować aby tak nie siadała, żeby siadała najlepiej po turecku albo na nóżkach pod pupa ( chyba ze źle coś zrozumiałam). Przyznam ze jak chodzi na czworaka i robi postoje to ciężko jej te nogi odwinąć do środka :(

Czyli muszę jednak ją pilnować.

Moja jak nauczyła się siadać, to z jedną nóżką siadała tak jak zdjęcie nr 1
Teraz siedzenie to chleb powszedni i mała siedzi jak na zdjeciu nr 2
Chodzimy na rehabilitacje ( kontrolnie ) oraz neurologa, zdaniem obu Amelka siedzi prawidłowo, czyli z nogami wyprostowanymi
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
To super A ja mojego ciągle muszę upominac bo tyłkiem na podłodze i nogi na bki kładzie
Siadanie z podwiniętymi pod pupę nogami - tak, że nóżki są na zewnątrz, jest nieprawidłowe - wpływa negatywnie na bioderka.
Taka pozycja zbytnio obciąża.

Moja córka też tak siada albo z jedną nóżką wyprostowaną a drugą podwiniętą. W kółko ją poprawiam i już widzą, że daje to jakieś rezultaty :)
Mój do tej pory siadał prawidłowo, a teraz coś mu się porobiło z tym siadaniem na pupie i nogi na boki... Ach te dzieci...swój rozum mają... :)
kude nie wiedziałam ..............Liwka siada tak i tak ale b.czesto na piętach ........
image
Ja nie wiedziałam, że dzieci nie powinny siadać z nóżkami na zewnątrz i mój syn ma teraz przez to problemy. Nie z bioderkami czy kolanami, tylko ze stopami. Stawia stopy na ich wewnętrznej stronie. Pediatra powiedziała mi to dopiero, jak Seba skończył 2 lata, ale stopy były już na tyle rozwinięte, że teraz musi nosić odpowiednie obuwie i wkładki (niestety, to niewiele daje). Pomimo, że teraz już zawsze siada po turecku, to kłopot został.
Pilnujcie tego, dziewczyny, bo naprawdę to brzydko wygląda.
Oglądałam w tvn,że po "turecku" też jest nie dobrze dla dziecka-rada Pana Zawitkowskiego.Najlepiej nóżki wyprostowane.
ja nie wiedziałam ze powinno się pilnowac jak dziecko siada i teraz musze z mała chodzic na rehabilitacje ( http://www.fizjo.com.pl prowadzą rehabilitacje dzieciaczków), zeby zaczeła normalnie stawiac nózki przy chodzeniu
Mymble, wg mnie twoja mała też źle siada. Najgorszy jest siad w tzw. "W" albo siad płotkarski. Jak tylko widzisz że tak siada popraw ją tak żeby siedziała tak jak pokazała Dori, z nóżkami do przodu.
Ale ktoś się uwziął dzisiaj z reklamą strony fizjo.com.pl.

Błahahaha we wszystkich ortopedycznych wątkach jest:)))
imageimage
Mój synek też tak siadał, przed czym ostrzegają ortopedzi, więc już dziesięciomiesięczniaka tresowaliśmy "Nóżki do przodu!". Szybko nauczył się je przekładać (oczywiście na początku razem z komunikatem sami przekładaliśmy mu nogi), po kilku dniach mówiliśmy tylko "Nó..." i już wyciągał kopytka przed siebie. Teraz sam już tych nóżek pilnuje.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

do góry