Widok

Jak się mieszka w Koleczkowie?

Witam, zamierzamy z mężem kupić działkę w Koleczkowie. Obecnie mieszkamy w centrum Gdańska, mąż pracuje w Gdyni. Byłoby bliżej.

Nie mamy jeszcze dzieci,ale z pewnością kiedyś się pojawią. Rozglądamy się w okolicach ulic Jeziornej i Żurawiej. Widzimy tam sporo działek uzbrojonych,ale nie ma numerów telefonów. Czy ktoś może wie do kogo przynależą te działki?

Jak się mieszka w Koleczkowie? Bardzo proszę o opinie i rady mieszkańców. Czy są jakieś trudności/problemy?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Parę razy w roku pomieszkuję w mieście. Standardowe m-4. Minusy miasta: mało miejsca, głośno - przez ściany i z korytarza. Jak ktoś smaży ryby to wali na całej klatce. Kłopot z parkowaniem. Często muszę wietrzyć mieszkanie bo jakoś mi duszno - słaba wentylacja. Mieszkanie na 3 piętrze i targanie zakupów teraz mam 40lat a za 20 ?.
Plusy : sklepy blisko, komunikacja blisko.
Dzieciaki już prawie odchowane jakoś nie mieliśmy problemu z ich edukowaniem i innymi pozalekcyjnymi zajęciami. Po prostu woziliśmy je na zajęcia samochodami i nie 4x4 paliwożernymi (tylko jeden w rodzinie) ale polówką. Dzieciaki do szkół w 3miescie dojezdzają autobusem co sobie chwalą mają kontakt ze znajomymi wg mnie - wszystko normalnie.
Problem polega na tym, że wieś po prostu trzeba czuć (być wieśniakiem :)). Myślałem parę lat temu że na starość wrócę do miasta, ale teraz to już się z Koleczkowa nie ruszę...
pozdrawiam
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie są to argumenty uniwersalne, chyba każdy sam powinien sobie takie ustalić, to chyba oczywiste że to co mnie zachwyca we wsi i daje przewagę nad miastem dla kogoś innego może nić nie znaczyć i na odwrót..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
To je przedstaw (argumenty "za cudną wsią")
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Olu, ale nietrudno było takie rzeczy przemyśleć przed zamieszkaniem na wsi. A poza tym, na cudnej, wielkiej działce z pewnością można było wyhodować świeże warzywa i owoce i jeden problem mniej :) Myślę,że każdy podejmując decyzję o zamieszkaniu pod miastem przelicza argumenty za i przeciw :) Mi tez pod wieloma względami brakuje miasta i dostępu do wielu rzeczy ułatwiających konsumpcję, naukę i rozrywkę, ale mam argumenty "za wsią", które znacząco je przewyższają.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nam po pięciu latach udało się wyprowadzić. Mieszkaliśmy na Jeziornej, cudna, wielka działka z rzeczką. Ale... Latem wyścigi starych Golfów tubylców, kłady miastowych też regularnie. Dojazdy do pracy (Sopot) istny koszmar, ze dwie godziny dziennie. Dzieci wszędzie zawieść. W szkołach zajęcia pozalekcyjne ubogie, że żal. Zero kolegów w okolicach, tylko umówione "randki" z rówieśnikami, żadnych spontaniczny h zabaw, no bo przywieźć, zawieźć kilka km za każdym raem. Zakupy beznadziejne w okolicznych sklepach albo żarło z hipermarketów, o świeżych warzywach i owocach zapomnieć należy. A! I ten super korek w piątek od wjazdu od Chylonii do AZetu! I jeszcze drobiazg, 2000 na benzynę miesięcznie!!! I to nie do czołgów, dwie terenówki nieduże do roboty i dzieciarki obsłużyć
Sprawdziśmy, realia podmiejskie są jakie są. Wróciśmy do miasta, jemy lepiej, dzieci same poruszają się po okolicy, ich i nasze życie towarzyskie znormalniało... Pozdrawiam!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mamy w naszej miejscowości sołtysa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy ktoś może potwierdzić, że nie ma problemu z uzyskaniem informacji o właścicielu posiadając nr działki? Rozejrzałem się trochę po okolicy, popatrzyłem na geoportal.gov i mam kilka swoich typów, puste działki może do sprzedania ale bez żadnych namiarów. Jeśli to by było możliwe to bardzo ułatwi sprawę.
Czy ktoś może potwierdzić, że nie ma problemu z uzyskaniem informacji o właścicielu posiadając nr działki? Rozejrzałem się trochę po okolicy, popatrzyłem na geoportal.gov i mam kilka swoich typów, puste działki może do sprzedania ale bez żadnych namiarów. Jeśli to by było możliwe to bardzo ułatwi sprawę.
Na końcu Sosnowej masz ogródki letniskowe - nie wiem w związku z tym czy na tej ulicy nie ma ciągłego ruchu aut (kurz). Ale w prawo od Sosnowej idzie droga pod sam las ( jakby z tyłu Domu Seniora) i tam jest dużo spokojnych działek - są nawet tablice z telefonami. Odległośc od 218 też odpowiednia.
Dziękuję za odpowiedź. Jak znajdę trochę czasu to pokręcę się troszkę po okolicy popytam i może znajdę w tych rejonach jakąś działkę do sprzedania za rozsądne pieniądze.
W okolicach Dolnej nie będziesz słyszał S6 - ale to jest przy samej 218 więc ciszy tu też nie będzie (zwłaszcza latem). Do granicy Koleczkowa droga od Chylonii podlega pod Gdynię więc jest odśnieżana i posypywana solą i piaskiem bardzo dobrze. Jeżdżą tam smieciarki do Łężyc więc dbają. Od razu za tablicą "Koleczkowo" natomiast wjeżdżasz na lód, snieg, błoto pośniegowe itd - bo to teren gminy Szemud.
Rozglądaj się raczej za działkami na wzgórzach z perspektywą i widokiem - czyli Hipiczna i okolice albo te działki od Chylońskiej na wzgórzach - tylko jak najbliżej lasu - bo chyba w okolicach drogi na Kielno może być jakiś węzeł wjazdu na S6. Unikać Kamieńskiej bo tam właśnie będzie widok na S6.
Z drogą 218 do Wejherowa jest różnie. Czasem jest lód.
Sosnowej nie znam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam.
Jesteśmy z żoną zainteresowani kupnem działki w Koleczkowie, ale ciągle mamy trochę wątpliwości czy to dobre miejsce. W chwili obecnej miejscowość bardzo przypadła nam do gustu, piękna okolica, las, cisza, spokój i bliskość trójmiasta. Wątpliwości oczywiście są związane z planami rozwoju infrastruktury drogowej w okolicy. Rozglądaliśmy się za działkami w okolicy ul. Dolnej i Sosnowej, czy ktoś może podpowiedzieć czy taka lokalizacja na budowę domu jest do przyjęcia lub z jakich względów zła? Przeglądałem mapy z planami poprowadzenia trasy S6 i węzła Gdyńskiego i wydaje się że nie powinno to być uciążliwe dla tego miejsca bo ma przebiegać po południowej stronie w odległości ok 2km. Poza tym będę wdzięczny za informację jak jest z dojazdami do Wejherowa lub Gdyni szczególnie zimą, bo te drogi przez las są wąskie i kręte i czy ktoś na bieżąco dba o ich przejezdność? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się najlepiej przy wejherowskiej mieszkać ,blisko do sklepu ,wypić jest gdzie , bić nie biją tu .....zapraszamy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
w jakiej częci koleczkowa ten bliźniak? być może jesteśmy sąsiadami
w Koleczkowie się dobrze mieszka ale przy ulicy a nie na jakiś tam hipicznych i innych młyńskich i polnych zadupiach ja mieszkam przy wejherowskiej już 5 lat i jak w mieście wszystko pod nosem
Sorki Wlady nie zrozum mnie zle nie nabijam sie z twojej przygody z zaspa, ale nie wiem gdzie ta mlynska jest to tam gdzies kolo hipicznej? u nas na winklu kolo lubiczowki bylo dzis pozamiatane... a tak w ogole to dzon do nieurodziwego soltysa naprawde warto.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Szczegolnie na mlynskiej jak ci sie droga rozplynie
W Koleczkowie mieszka sie dobrze. Nawet lepiej niz 3miescie to moja subiektywna opinia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeziornej i polnej
zarąbiście, szczególnie zimą!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry