Widok

Jak sytuacja po ulewach?

Czy w Baninie są jakieś zalania czy podtopienia? Pytam bo jestem na urlopie i zastanawiam się jak wygląda sytuacja. Tylko proszę o sensowne odpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam ogródki u chmary pozalewane , za szkołę co chwilę słychać jak jeździ straż .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

na pszennej powódź na wys. os. rodzinnego - straż robi wał p.powodziowy...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pszenna zalana również na wysokości progu zwalniającego za hurtownią budowlaną oraz na wysokości skrętu w Różaną - o 7 rano dało radę przejechać osobówką(choć z duszą na ramieniu). Czy ktoś wie jak teraz wygląda sytuacja?

jak wygląda przejazd pod wiaduktem kolejowym?

O 7 rano było tam czyściutko.Nie wiem jak jest teraz.

Sytuacja po ulewach taka , że gnoje jeżdżą a raczej fruną swoimi 'furmanami' nie patrząc na to czy idzie pieszy czy nie, czy może idzie z małym dzieckiem , a może idzie tak po prostu do pracy ... przykro patrzeć że największymi prostakami i hamami za kierownicą są kobiety jeżdżące z dziećmi . Pozdrawiam Panie sunące Księżycową niczym torem wyścigowym , kiedyś oddam z nawiązką i nie omieszkam napisać publicznie numerów rejestracyjnych Waszych kombo wozów.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niech przefruną się Ogrodową to stracą koła wyrwy ze ledwie można przejechać.Kto wie jeździ inną uliczką.

ja tam bym podał WAM na jakiego pseudo kierowce trzeba uwazac. Smialo niech wszyscy sie dowiedza jakich mamy mieszkancow i na kogo uwazac. Ja zazwyczaj jak widze rozpedzonego lobuza wychodze na srodek ulicy i od razu jedzie wolniej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

a masz dobre ubezpieczenie ?

Takie małpy jeżdżą też Rolniczą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzisiaj widziałem jak lalunia w białym SUVie BMW z dwoma czarnymi pasami przejechała przez kałużę na ul. Pszennej z 50 km/h ochlapała całych wypompowujących tam wodę strażaków. To chyba było jej podziękowanie za ciężką pracę OCHOTNIKÓW od środy prawie nie ustanie.......

zablokowana na wys. warsztatu samochodowego - objazd przez rolniczą

ale co Księżycowa objazd?

Co do aut sunących cz dużą prędkością - to jest problem, aleto chyba już wszędzie. Niezbyt fajne zachowanie bo kierowca ma obowiażek jeździc ostroznie aby pieszych nie ochlapać.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety wygląda na to , że tak ... wszystko jedzie Księżycową.

Obowiązek, nie obowiązek .... ale kwestia kultury i choć odrobiny szacunku ...
Ale dla panienek najważniejsze byle swoją d*pę i dzieciaka w ciepłym posadzić , a wszyscy inni nieważni ... ba radocha że ochlapie się inną matkę idącą z małym dzieckiem ( po czubek głowy ).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko nie w każde miejsce można dojechać Księżycową. A co z przejezdnością Pszennej od Lotniczej - ktoś, coś?

Ja tam się tylko zastanawiam o ile od nowego roku znowu pójdą opłaty za ścieki w górę. Płacimy opłatę wynikającą z tego ile w roku poprzednim zapłaciliśmy za odbiór ścieków i tego ile operator zapłacił do Gdańska za odbiór tego co zebrano w gminie. Ale do rzeczy. Ratowanie mienia przed powodzią przez straż pożarną polega na odprowadzeniu odpompowaniu wody do studzienek kanalizacji sanitarnej. Więc od nowego roku wszyscy zapłacimy za to, że się Siódmemu niebu, chmarze nie chciało zrobić porządnego odwodnienia. Tylko ja czuję się jak frajer bo sobie studnie chłonne trzy wokół chałupy wykonałem. Dokopałem się do gruntu przepuszczalnego choć łatwo nie było. I teraz nie mam śladu po wodzie na podwórku. No ale skoro 90% zrzuca wodę opadową na drogi to wszyscy za przepompowanie tej wody na oczyszczalnie zapłacimy (a ja jestem frajer).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgodnie z informacją otrzymaną od dewelopera (Dom jak marzenie) u nas również są studnie chlonne (pytanie jak z wiarygodnością i i ch wykonaniem) - więc nie jesteś jedynym frajerem ;).

na osiedlu rodzinnym jest zbiornik retencyjny ..

ePonowie pytani - czy wie ktoś, czy da się przejechać autem osobowym Pszenną od ronda (skrzyżowanie z Lotniczą)?

Ja właśnie tam zalałam silnik, odradzam pszenna od ronda

Czy ktoś wie jak z księżycówa przejezdna ?

Tak jak zawsze: )

Księżycowa przejezdna.

Bez zastanawiania prosze udac sie do zarzadcy dróg, niech kije placa odszkodowanie za poniesione szkody przez kierowcow. To co jest na tej pszennej to jakis żart chyba

Na KP dojazd tylko przez ulice rolniczą przez osiedle rodzinne

Jest to zbiornik tylko z Feniksa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlaczego gmina przejmuje drogi których nie jest w stanie utrzymać?

No wlasnie nie potrzebnie przejeli. Lepiej jakby byly bezpanskie. Wtedy i bylby asfalt, chodniki i lampy.

A i tak jest pełny. Chociaż wylac nie powinien

Ja dzisiaj wygląda sytuacja na pszennej od ronda do osiedla rodzinnego? Da się przejechać czy tylko kajak?

Droga jeszcze zamknięta, strażacy dzielnie pokonują, szkoda ze nie do gminy i maszych przedstawicieli .......

Ps. Wypmpowuja

XXI wiek a mamy tu średniowiecze. 18 lat tu mieszkam i niewiele się zmieniło. !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Duzo zmienilo, powstalo duzo osiedli. Zwiekszyl sie ruch samochodowy.

Słuchajcie - jesli chdozi o ul. Pszenną - w miejscach gdfize teraz woda stoi (obok zakladu mechanicznego wyzej oraz na skrzyżowaniu tuż za rondem ) woda przewqażnie stała... wiec mozę jakieś pismo do gminy o zbiorniki retencyjne w tych miejscach? Z wsparciem developera i Sołectwa? Jedno z osiedli szeregowców (chyba to od strony Pępowa) stworzyło radę osiedla i to jest bardzo fajne rozwiązanie dla tego typu zabudowy. Więc moze to osiedle od centrum Feniksa również mogłoby costakiego zorganizować i w porozumieniu z developerem i Sołectwem napisać jakieś pismo w tej sprawie? Kwestia organizacji tak naprawdę...

Nie ma jeszcze zadnej rady powolanej.

z wiadomości wydawało się, że jest. Mea Culpa:) ale pomysł bardzo fajny na organizacje takiej insytytucji:)

Ale po co pismo, skoro jest już dawno przetarg na kolektor deszczowy.
Link:
http://bip.zukowo.pl/Article/get/id,74762.html

Dnia 14.07.2017 została podpisana umowa z firmą NKM Sp. z o.o. z siedzibą w Kartuzach, na wykonanie dokumentacji projektowej i budowa kolektora deszczowego w części ul. Pszennej w Baninie, na wysokości ulic: Makowej, Chabrowej, Różanej i Narcyzowej. długość 400mb.

TERMIN WYKONANIA PRAC 180dni od podpisania umowy a więc 11.01.2018r.

Mamy nadzieją że wykonanie kolektora spowoduje koniec problemów z zalewaniem ulicy Pszennej.

Pszenna dalej mocno zalana że nie idzie przyjechać ?

O 12:30 była masakra!!! Samochody jechały i zawracały!

Ja przed chwilą zawracalem chociaż widziałem że ludzie tam przeplywali swoimi autami. Część widzialem w służbowych. Lepiej jechać przez księżycowa, bo na rolniczej zrobiły się straszne dziury... Max 20km/h i można koło urwać

Pszenna w miarę przejezdna - pierwsz kałuża (na wys. progu zwalniającego) już niewielka. Druga (na wysokości skrzyżowania z Różaną) większa, ale do przejechania (oczywiście na własną odpowiedzialność i z prędkością minimalną). Objazd przez Księżycową też jest OK.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

co maja osiedla do stanu zalanych dróg , któych nie ma w tym sensie się niewiele z mieniło

Pszenna od ronda cały czas zalana jakby ktoś się zastanawiał. Na jeziorze od strony ronda widziałem z daleka straż stała w poprzek drogi...

Ta wasza pszenna to powinna być zaorana po całej długości.

Jedna to sie darła że straż wodę pompowała do zbiornika retencyjnego. I bardzo dobrze że się zawinęli i przestali pompować.

Co wy ludzie macie pod kopułą żeby mieć pretensje do straży. Zaorać to w p****.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

a gdzie przy pszennej jest jakiś zbiornik retencyjny. Kojarzę tylko prywatny staw. Ale nie można do stawu zrzucać ścieków z drogi bo to rujnuje ekosystem. I krów w takim stawie poić nie można. Woda na drodze należy do Gminy. Niech gmina to skanalizuje albo wywozi. A i koniecznie niech rozliczy tych, którzy zrzucają swoją wodę na drogę. A to co naturalnie spadło z deszczem to zadanie własne Gminy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co za brednie piszesz. Pewnie jesteś jednym z tych co z posesji wodę spuszczją na drogę. Idąc twoim tokiem myślenia to ja szambo spuszczę na drogę i powiem że mam kanalizę. Masakra........ gdzie tu logika
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Banino

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

Hocki klocki (111 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?

do góry