Re: Jak wekować?
Po pierwsze słoiki muszą być gorące przed wlaniem wrzącej zupy, czy czegokolwiek gorącego (bo pękną jak nic).
Po drugie, jesli chcesz żeby coś leżakowało na prawdę długo mówię tu nawet...
rozwiń
Po pierwsze słoiki muszą być gorące przed wlaniem wrzącej zupy, czy czegokolwiek gorącego (bo pękną jak nic).
Po drugie, jesli chcesz żeby coś leżakowało na prawdę długo mówię tu nawet o miesiącach to zagotuj dwa razy. Oczywiście słoik musi wystygnąć między gotowaniami. Jest to szczególnie ważne przy wekowaniu mięsiwa, kiełbasy domowej, itp.
Słoiki wstawiasz tak by gotująca woda nie dotykała zakrętek. Gdzieś tak 4-5 cm poniżej lini zakrętek. Weki są bardzo delikatne na rozszczelnienie dlatego deliktanie się z nimi obchodź.
Słoik musi mieć gwitn nie naruszony. Zakrętka musi mieć gumę w środku w dobrym stanie i czystą.
------------
Na prawdę groźne sa tylko zepsute mięsa, jaja - jad kiełbasiany. Jad kiełbasiany jest białkiem i jak każde białko ścina się w temperaturze zbliżonej do 50st.C.
Zepsute warzywa, owoce nie zrobią zwykle więcej niż ból brzucha, biegunka, itp.
zobacz wątek
11 lat temu
~GundekIIIMondry