Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ehe. To tak zwana "dyfuzja kulturowa" - w przypadku Kaszubów i Kaszubek wygląda to tak, że coraz więcej młodych jeździ do miasta pracować lub na stałe się tam przenosi; tak czy inaczej, przebywają tam dostatecznie długo, aby nasiąknąć sposobem myślenia miastowych.
Większe miasta kaszubskie jak np. Wejherowo, Reda, Rumia Słupsk, Chojnice czy nawet Kościerzyna są coraz bardziej świeckie.
Wystarczy spojrzeć na wyniki sondażu: 34% chce dokonać apostazji, 6% dokonało, 18% rozważa, tylko 42% nie zamierza. Tak więc potencjalnie 58% czytelników myśli o apostazji, planuje ją lub już ją wykonało.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Masuj mi suty

Szybciej szatanie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakże aktualna jest i ta myśl Kościuszki. On widział, ze Kościół to jedna z przyczyn (nie jedyna żeby nie było) upadku Rzeczypospolitej.
"Kościół winien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród winien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec praw Kościoła. Żadna religia nie może im przeczyć, odwołując się do prawa boskiego, przeciwnie, każda religia powinna być posłuszna prawom ustanowionym przez naród." - Tadeusz Kościuszko, list do Adama Czartoryskiego (1814) o potrzebie rozdziału Kościoła od państwa, napisany podczas kongresu wiedeńskiego. Źródło: Kwartalnik Historyczny, r. lxxii, nr 4, 1965. Podano za stroną "Tadeusz Kościuszko" na wikiquote.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakże mądre i ponadczasowe są myśli Tadeusza Kościuszki.
"Księża będą zawsze wykorzystywać ciemnotę i przesądy ludu. Będą posługiwać się religią jak maską, pod którą kryje się obłuda i zbrodniczość ich poczynań." - Tadeusz Kościuszko, list do Adama Czartoryskiego (1814). Źródło: Kwartalnik Historyczny, r. lxxii, nr 4, 1965.
Podano za stroną "Tadeusz Kościuszko" z wikiquote
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie przejda

U Was trzeba płacić dziesięcinę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

po smierci mozgu ?

w d.to mam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja mam po prawej

i do tego odwrocone. kiedys mowili, ze to wada. ale wyszlo, ze jest sprawne. nawet mnie skatalogowali
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

po pierwsze nie opowiadać bzdur
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Owszem piękne, bo oparte na prastarych świętach różnych ludów - Słowian (Szczodre Gody) Germanów (Jul, Winterblot) czy Rzymian (Saturnalia, Sol Invictus). Tamte święta były obchodzone w podobnym okresie, niektóre parę dni wcześniej (święta przesileniowe jak Szczodre Gody, Jul czy Saturnalia), niektóre parę tygodni później (Winterblot). Tak czy inaczej, zwyczaje z tamtych świąt (choinka/na początku snop żyta w rogu pokoju, dodatkowe nakrycie, potrawy z maku, grzybów i kapusty, kolędowanie z turoniem, sianko pod obrusem itd) zostały zaadaptowane.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kościół Rzym-Kat. nie ma monopolu na wiarę. Nie trzeba wypisywać się, można zmienić wyzanie?

W Polsce jest zarejestrowanych kilkadziesiąt kościołów i związków wyznaniowych. W tym spora część to kościoły chrześcijańskie, opierające się Piśmie Świętym. Wystarczy pójść na nabożeństwa do kilku posłuchać to mówią i wybrać co nam najbardziej odpowiada, zamiast bawić się w jakieś procedury. Niektóre z kościoły działają w Polsce i na Pomorzu od kilkuset lat. Mało osób wie, że w Gdańsku do marca 1945 prawie wszystkie świątynie w obrębie Głównego i Starego miasta należały do Protestantów. Jedynie kościół św Barbary był Rzym-Kat.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

WYpis.

Podatek od Swojej Ukochanej Religii. Prawdziwy wierzący zapłaci i wtedy szybko się okaże kto gdzie chce należeć.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty w to wierzysz i w porządku - twoje prawo. Ja nie wierzę i nie zamierzam podporządkowywać swojego życia wizjom "wiecznego szczęścia" po śmierci czy "wiecznego życia". Tak czy inaczej, i tak spośród katolików wypowiadających się tutaj zachowujesz się najbardziej kulturalnie, więc szanuję. Przynajmniej nie wykorzystujesz religii do szerzenia nienawiści jak niektórzy, nie pochwalasz bandyckich "rycerzyków" bijących kobiety. Taki katolik jest OK, choć to zupełnie "nie moja bajka".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

sluchajac ?

wybiorczo saman czyta. sami nie potraficie ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a moze Mekka a moze watykan

a moze morze. a moze tak. a moze nie. co cie to ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry