Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co, nieprawdę powiedział? Czy uważasz, że uczciwość nie jest ważna, a liczą się pozory?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

niech każdy szuka czego chce, ja znalazłem swoją drogę poza Kościołem i jestem szczęśliwy. Naprawdę nie każdy potrzebuje wiary w Jezusa, Ducha Świętego, zbawienie itd., tak samo jak Ty nie zastanawiasz się pewnie, czy Kryszna uwolni Cię z koła karmy, czy musisz jeszcze nad sobą popracować (żeby nie było, ja też nie - moja droga nie jest związana z hinduizmem, to tylko przykład).
Problemem jest to, że w Kościele jest wiele osób, które wcale tego nie chcą, wyłącznie przez presję społeczną. Z tym należy skończyć i niech w KRK zostaną tylko ci, którzy naprawdę się do tego poczuwają, nawet jeśli to będzie 10% Polaków i Polek. Tyle, że wtedy Kościół nie będzie miał ani takich wpływów w Polsce, ani tylu pieniędzy na działalność, bo jak tu przekonać cały Naród Polski, że trzeba się gremialnie zrzucać na potrzeby 10% społeczeństwa i ustawiać cały system prawny pod ich potrzeby? Dlatego właśnie #apostazja jest najlepszym wyborem - ten, kto nie chce, jej nie dokona, a kto chce, dokona - sytuacja się wyjaśni.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie, Kościół to nie zło. Niektóre rzeczy w Kościele są złe. Nalezy o tym mówić, trzeba je plenić, ale w mojej ocenie wiekszość działalności kościoła jest dobra.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Że niby akt chrztu ma dyskusyjną wiarygodność? A na czym polega dyskusyjna wiarygodność aktu chrztu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

niech się faszyści i czciciele bandziora Franco przyzwyczajają - nie będziemy dłużej siedzieć biernie i przyglądać się, jak tworzycie swoje faszystowskie bandy "obrońców czegoś tam" i bijecie ludzi. Już niedługo tacy jak wy będą ścigani jak zwierzyna i sadzani na długie lata za kraty za swoje faszystowskie działania. Młode pokolenie wam nie zapomni i nie wybaczy, że biliście kobiety. Młode pokolenie was rozliczy i będzie to rozliczenie bardzo dotkliwe i bezlitosne.
"LEWAK" brzmi dumnie, bycie faszystą i "rycerzykiem" to hańba
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

dokładnie, i dlatego kler tak bardzo zabiega o Polskę - bo tylko ona mu została. Hiszpania, Irlandia, Niemcy, nawet Włochy - poszły sobie w siną dal i nie wrócą. Czechy zrobiły to już dawno, na początku XX wieku było tam ok 90% katolików, tyle co w Polsce. Dziś jest 10,5%
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

słabe- jak ludzie którzy nigdy nie byli w kościele chcą z niego odejść? większość z nich została ochrzczona

może bierzmowana ale rodzice nie przekazali im żywej wiary popartej świadectwem życia, tylko tradycje - opłatek, prezenty i choinka na Boże Narodzenie, koszyczek na Wielkanoc - a oni nie spotkali żywego Jezusa, nie mieli tego doświadczenia więc dla nich kościół jest tylko instytucją, oni nie czują się częścią kościoła. owszem spora w tym wina kościoła - ale przede wszystkim rodziny. jak rodzice nie żyli wiarą to jak mają nią żyć dzieci? tylko potem kolejka do psychoterapeuty będzie bardzo długa bo nie uciekną od cierpienia, od śmierci i od pytań egzystencjalnych. chyba że je zagłuszą nałogami. i wtedy gdy dotkną dna zaczną szukać sami Boga i mam nadzieję że wtedy go znajdą także w kościele, bo tam nie są tylko sami pedofile czy złodzieje - są też kapitalni księża i ludzie świeccy - tylko trzeba chcieć poszukać.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15

Nie, to nie jest typowy katolik. To internetowy trol i tyle.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

No i co, katoliccy aktywiści z odcinka internetowego? Nie podoba się wam #apostazja? To jej nie przeprowadzajcie, nikt wam nie każe. Naprawdę nie ma dla nas nic ciekawego w czytaniu waszych wynurzeń o "walce o duszę" itp rzeczach, w które po prostu nie wierzymy. My widzimy, ile zła Kościół uczynił i nadal czyni w Polsce, ostatni atak na prawa kobiet to kolejny przypadek do grubej księgi przewin Kościoła wobec praw człowieka. Tak więc, młodzieży i starsi - #apostazja naszą drogą! A aktywistom katolickim - tylko gromki śmiech!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

a ja mam przeciwko wciskaniu tematu lgbt i twierdzeniu że to strasznie mocno uciskana grupa w tym kraju, która potrzebuje wyjątkowego traktowania
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

A ty się zastawiałeś co będzie potem, tj. po śmierci? Czy uważasz że cały nasz byt tu na Ziemi to taki przypadek, a wszystko skończy się z chwilą śmierci?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

Głębokie i jak najbardziej aktualne. Myśli Tadeusza Kościuszki na temat Kościoła - również.
A jeśli już odwołujemy się do tego, ile czasu upłynęło... To Biblia zawiera pasterskie opowieści sprzed tysięcy lat. Myśli znanego Polaka sprzed stu lat są znacznie bardziej aktualne.
O "walce o duszę" to możesz gadać z kimś, kto wierzy w takie rzeczy. Ja nie wierzę, więc dla mnie to są po prostu bajki, tak samo jak "zbawienie", "potępienie", "Bóg", "diabeł", wampiry, wilkołaki, krasnoludki...
Wierzysz? Twoja sprawa. Ale nie oczekuj, że niewierzący będzie traktował "walkę o duszę" jak coś poważniejszego niż doroczne rozgrywki między wampirami i wilkołakami.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

to już tysiąc lat ten okupant niszczy, i co? i nic? Od 1000 lat niszczy i mu się nie udaje? to jakiś cieńki ten okupant..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

A ile razy nie zdradzał.. A ilu księzy zginęło w obronie wiary.. Pisząc o czymś należy wyważyć wszystkie za i przeciw, bo mam coś wrażenie że wiekszość tu piszących ma jakąś wybiórczą wizję historii Polski, świata, kościoła...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

chociażby religia starożytnego Egiptu. Hinduizm też ma kilka tysięcy lat i nadal trwa. Zoroastryzm (najprawdopodobniej starszy od judaizmu, bo Żydzi zaczerpnęli z zoroastryzmu niektóre koncepcje)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jaka to była wiara co to trwała przez kilka tysięcy lat? bo nie słyszałem..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

czy ty w ogóle wiesz co mówi ta "ideologia chrześcijańska" nt. mordowania kogokolwiek? Niektórzy mają tak namieszane że się to w nie mieści w głowie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

za jakie nasze podatki? Nie chodzisz do kościoła, nie dajesz pieniędzy na tacę to z twoich podatków idą jakieś drobne na renowację zabytkowych kościołów i zusy katechetów. Przy innych wydatkach budżetowych to za wiele nie jest.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cały czar Apostazji polega na tym,

że to akt uczciwości. Tak dla wierzących jak i ateistów.

Prawdziwy chrześcijanin nie powinien być członkiem Kościoła Rzymsko katolickiego.

Jezus też by się wypisał.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7
do góry