Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Człowieku, kiedy do ciebie i takich jak ty dotrze, że w Polsce nie ma socjalu na takich ludzi oraz że nie mieliśmy kolonii z których by przybywali imigranci. Gdzie się kierowali imigranci w czasie niedawnego kryzysu po przybyciu do Polski? W stronę granicy z Niemcami :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

charlie abdore

tez tak zaczynalo. gratulacje dla warcholow probujacych grac emocjami.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przykład Irlandii czy Kanady pokazuje, ze niekoniecznie mogą kupić każdego i państwo jak i obywatele potrafią być na tyle silni i rozsądni, aby odseparować kościół od struktur państwa.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zamilcz i nie obrażaj Żydów

IP już mamy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chodzi o to

Ze ksieza i pis traktuja nas jako kraj katolicki i koscioly i ksieza maja wieksze prawa jak widac( pedofilia czy np. To ze koscioly sa otwarte podczas gdy wszystko zamykaja), czemu? Bo wszyscy mowia ze 90% polakow to katolicy laza do kosciola itp, skad te dane? Bo 90% z nas mialo chrzest, tyle ze do kosciola chodzi 30% polakow a nie 90% wiec te dane sa zaklamane wlasnie poprzez chrzest
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jak masz wątpliwości co do tematyki artykułów, to zgłoś to na zebraniu zarządu, albo udziałowców, albo redakcji. Aha, jesteś tylko czytelnikiem, ojej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kosciol chce ode mnie kasy (bierze co roku 20 mld z budzetu) i wymusza od polityków aby ichh zasady stały się prawem obowiązującym każdego. A to nie fair.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

łap plusika - też wolę do piekła

wszyscy moi przyjaciele tam będą
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Piszą o wszystkim przecież.

A to akurat aktualny temat, warty poruszenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Swieta katolickie to zawłaszczone świeta poganskie

Ludzkie zawsze czuli chęć celebrowania takich chwil jak przesilenie zimowe czy letnie, narodziny dziecka czy jego wejście w wiek dojrzały. Chrześcijaństwo po prostu ubrało te zwyczaje w swoje szaty. Pomyśl co ubieranie choinki ma wspólnego z Biblią, co? Po prostu miły zwyczaj który i katolikom podpasował
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po to żeby nie było statystyk typu 95% Polaków to katolicy i na tej podstawie dojenia budźetu państwa na fundusz koscielny i inne wydatki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale ty się wypisujesz z KK, a nie składasz wniosku na prawo jazdy..

KK ma swoje własne procedury. Państwo w Państwie. Ale to raczej powinieneś się orientować jeżeli uważałeś na lekcji historii...
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 12

Choćby po to by w statystykach nie być liczony jako owieczka .

Kościół podobno lubi prawdę, a tkwi w fikcji pt: 90% Polaków to owieczki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A może redakcja ma poglądy co-interesuje-naszych-czytelników?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dla niektórych sama wiara trąci średniowieczem. Mnie nie trąci.
Wypowiedzenie czegoś wbrew sobie mnie boli....W dość ważnym dla mnie obszarze jakim jest wiara.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

można zażądać usunięcia danych osobowych

i wtedy przestaje się istnieć dla tej organizacji
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

BN jest 25 grudnia :)

a 24 Wigilia
a po drugie mógłbym od razu wymienić z 10 bogów, którzy "urodzili" się 25 grudnia, więc skąd możesz wiedzieć którego świętują?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

ja chodzę do k.

tylko 2 razy w roku - na święta
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
do góry